Посланици опозиције траже изјашњење НСРС о Приједлогу Закона о организацији тржишта вина у БиХ

26.08.2023. 13:11
0
ИЗВОР: katera.news

Клуб посланика СДС-ПДП-листа „За правду и ред“ у Парламентарној скупштини БиХ упутио је писмо предсједнику Народне скупштине Републике Српске Ненаду Стевандићу у којем траже изјашњење НСРС о Приједлогу Закона о организацији тржишта вина у БиХ, који је недавно усвојио Савјет министара.

У писму, које је у Народну скупштину упутио предсједавајући Клуба Дарко Бабаљ наводи се да овај Приједлог закона нема упориште у Уставу БиХ.

Писмо преносимо у цјелости:

"Уважени предсједниче Народне скупштине,

Савјет министара БиХ је 24. августа на 10-ој ванредној телефонској сједници усвојио Приједлог Закона о организацији тржишта вина у БиХ који ће се на сједници Представничког дома наћи 28. августа и то по хитној процедури, док ће га Дом народа ПС БиХ разматрати 30. августа.

Мишљења смо да овај закон нема упоришта у члану III.(1) Устава БиХ у којем су децидно набројане надлежности институција БиХ, те да је ријеч о области која је у потпуној надлежности ентитета. Посебно је забрињавајуће да се овим законом ПС БиХ поставља у супремацију над ентитетским парламентима, уређује питања која нису из њене надлежности и обавезује ентитетске парламенте да у року од шест мјесеци ускладе своје законе и подзаконске прописе са Законом о организацију тржишта вина у БиХ.

Подсјећамо да је чланом III.(5) Устава БиХ прописано да БиХ може преузети и друге надлежности за које се договоре ентитети, због чега сматрамо неопходним да се Народна скупштина Републике Српске изјасни о овом акту у смислу да одобри пренос надлежности у конкретном случају или да заустави процес неуставног преноса надлежности.

Позивамо Вас да искористите свој ауторитет предсједника Народне скупштине и да од свих делегата и посланика из Републике Српске у ПС БиХ затражите да се не усвајају Приједлог Закона о организацији тржишта вина у БиХ док се Народна скупштина не изјасни о истом.

Такође, користимо прилику и да Вас информишемо да у парламентарну процедуру још увијек није стигао Закон о Уставном суду БиХ, али да су усвојена три закона из европских приоритета док су у процедури још два.  Истичемо да су се посланици наше Клуба придржавали закључка Народне скупштине Републике Српске од 27. јуна 2023.године: ``1. Народна скупштина Република Српска захтјева да се у оквиру 14 приоритета испостављених од стране ЕУ приоритетно и хитно треба рјешавати питање реформе Уставног суда БиХ односно одласка страних судија, и да се у оквиру те реформе усвоји Закон о Уставном суду БиХ. Поред питања реформе Уставног суда БиХ приоритет треба да буде и питање затварања ОХР-а. Народна скупштина Републике Српске тражи од свих својих изабраних представника да не учествују у разговорима о рјешавању било којег од осталих приоритета ЕУ док се ова два раније наведена приоритета не ријеше'', што нажалост не можемо рећи за наше колеге из Клуба СНСД и Српског клуба.

У очекивању да на дневни ред сједнице Народне скупштине уврстите тачку Приједлог Закона о организацији тржишта вина у БиХ и информишете нас о исходу гласања."

Коментари 0
Повезане вијести
Миличевић: Дјелимично ријешен проблем финансирања странке Миличевић: Дјелимично ријешен проблем финансирања странке
Славиша Мазић кандидат СДС за начелника Власенице Славиша Мазић кандидат СДС за начелника Власенице
Миличевић: Ријешили смо проблем личних примања наших запослених у СДС-у Миличевић: Ријешили смо проблем личних примања наших запослених у СДС-у
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    15h 45m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    17h 0m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    22h 51m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    21h 18m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    23h 10m
    0