Potpisan Protokol o saradnji dva arhiva - BiH i Srbije u Istočnom Novom Sarajevu (FOTO)

23.06.2022. 21:31
0
IZVOR: katera.news

Drugi dan manifestacije ,,Principovi dani" u Istočnom Novom Sarajevu donio je izložbu ,,Sarajevski atentat – istorijski kontekst u svjetlu dokumenata Arhiva Bosne i Hercegovine” i promocija knjige ,,Sarajevski atentat – povratak dokumentima” Miroslava Perišića, direktora Državnog arhiva Srbije.

Osim toga, u okviru ovogodišnje manifestacije upriličeno je svečano potpisivanje Protokola o saradnji dva arhiva - BiH i Srbije, kojim će biti definisana saradnja na trogodišnjem projektu analiziranja i predstavljanja istorijske građe i činjenica o Srbima u Sarajevu.

Direktorica Arhiva BiH Danijela Mrda rekla je da je potpisivanje ovog protokola nastavak dugogodišnje saradnju ovog arhiva sa Arhivom Srbije.

- Naša saradnja je bila izuzetno dobra svih prethodnih godina. Potpisivanje ovog protokola je sjajna prilika za razmjenu iskustava, zajedničke projekte i nastavak dobre saradnje – rekla je Mrda.

Ona je rekla da je izložba jedan od projekata uspješne realizacije ova dva arhiva, kao i to da je zasnovana na dokumentima kao jedinom izvoru istine.

- Dokument je jedini siguran izvor istine i mi smo pokušali na nov i savremen način donijeti, kroz prikaz dokumenata iz fondova Arhiva BiH sve ono što je prethodilo Prvom svjetskom ratu, samom atentatu kao i onom što se dešavalo poslije – naglasila je Mrda.

Direktor Državnog arhiva Srbije Miroslav Perišić istakao je da su arhivi ustanove koji su čuvari pamćenja kao i baštinici identiteta.

- U arhivima se nalaze dokazi da postojimo kao narod i kao pojedinci. Bez njih nema istorijske nauke.  Izložba koju danas vidimo predstavlja samo manji broj dokumenata koje naši arhivi sadrže i čuvaju – rekao je Perišić.

Govoreći o svojoj knjizi „Sarajevski atentat – povratak dokumentima“, Perišić je naglasio da su različiti pogledi na Gavrila Principa politički motivisani, te da se atentat ne može posmatrati izolovano.

- Ti različiti pogledi imaju nenaučnu poruku, a to je da istorija može da se menja kako kome padne na pamet u cilju dnevno-političkih interesa. Događaj od 28. juna 1914. godine je značajan kao događaj koji ima svoju predistoriju i ne može da se posmatra izolovano, već u procesima koji su tekli u drugoj polovini i krajem 19. veka-  objasnio je Perišić.

Prema njegovim riječima, dovođenje u vezu atentata u Sarajevu sa uzrocima Prvog svjetskog rata predstavlja nenaučni pristup, a kako dodaje, to je česta tema naučnih rasprava, a njegova knjiga zasniva je na dokumentima.

- U knjizi je objavljeno preko 200 dokumenata, jedan koji bih istakao je dojava da će se dogoditi atentat u Sarajevu. Dojava o pretnji po bezbednost Franca Ferdinanda je poslata iz Zemuna jedanaest dana pre atentata. To je jedan od ključnih dokaza da su Austrougarske vlasti jednostavno pustile da se atentat dogodi – objasnio je on.

On je dodao da je jedan od pokazatelja prave istine o atentatu u Sarajevu činjenica da niko iz bezbjednoste službe Franca Ferdinanda nije odgovarao.

- Zanimljivo je to da se nikome od onih koji su imali zadatak da posetu Franca Ferdinanda Sarajevu učine bezbednom nije suđeno, čak su neki i napredovali u službi – zaključio je Perišić.

Zamjenik načelnika opštine Istočno Novo Sarajevo Aleksandar Kostović istakao je važnost ovakvih knjiga i događaja, kao podsjetnika na našu srpsku istoriju.

- Najbolje se činjenicama boriti protiv svega onoga sa čim se mi svaki dan suočavamo. Zbog toga su  važno da znamo ko smo bili, ko smo sada i gdje idemo – naglasio je Kostović.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: katera.news

Komentari 0
Povezane vijesti
Porodica Krunić iz Istočnog Sarajeva dobila krov nas glavom Porodica Krunić iz Istočnog Sarajeva dobila krov nas glavom
Novčana podrška maturantima od opština Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo Novčana podrška maturantima od opština Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo
Prikazan film o odbrani Srpske Ilidže Prikazan film o odbrani Srpske Ilidže
Najčitanije
  • Na današnji dan rođen Filip Višnjić
    8h 56m
    0
  • Autobus sletio u provaliju kod Makarske (VIDEO)
    23h 10m
    0
  • Snijeg ponovo zabijelio BiH
    21h 17m
    0
  • Slaviša Mazić kandidat SDS za načelnika Vlasenice
    20h 5m
    0
  • Ujić oslobođen optužbe za zločine u Rogatici
    2h 47m
    0