Potpisan sporazum o proizvodnji vakcine Sputnjik u Srbiji

05.04.2021. 18:23
0
IZVOR: sputniknews.com

Institut Torlak danas je potpisao Sporazum o transferu tehnologija s Ruskim fondom direktnih investicija i ruskom farmaceutskom kompanijom Generijum o procedurama i tehnologijama neophodnim za proizvodnju ruske vakcine "Sputnjik" u Srbiji, saopštio je ministar i predsjednik Međuvladinog komiteta Srbije za saradnju s Rusijom Nenad Popović.

- Od ovog trenutka za Torlak su otvoreni podaci vezano za proizvodnju vakcine Sputnjik koju je razvio najrenomiraniji ruski institut za virusologiju Gamaleja. Radi se o osejtljivim i povjerljivim podacima koje mogu da razmjene samo partneri koji imaju ogromno međusobno povjerenje - kazao je Popović.

Najavio je da će u Institutu Torlak tokom aprila biti proizvedene tri validacione serije vakcine Sputnjik.

- Uzorci iz ovih validacionih serija biće poslati na kontrolu kvaliteta u Institut Gamaleja u Moskvi. Nakon što Institut Gamaleja potvrdi validnost uzoraka proizvedenih u Torlaku, Institut Torlak kreće sa proizvodnjom vakcine. Očekujemo da se to dogodi do 20. maja ove godine - objasnio je Popović.

On je ukazao da bi Srbija time postala prva zemlja u Evropi koja proizvodi vakcinu Sputnjik. 

Izrazio je zahvalnost ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, ruskoj Vladi, Ruskom fondu direktnih investicija, Institutu Gamaleja, kompaniji Generijum i Institutu Torlak, koji su omogućili da Srbija dođe u priliku da proizvodi vakcine protiv korona virusa na svojoj teritoriji.

- Ovo je istorijski trenutak za našu zemlju. Zahvaljujući našim ruskim prijateljima, Srbija će moći da sačuva zdravlje i živote svojih građana. I što je veoma važno, ovo je početak obnove suvereniteta naše zemlje u proizvodnji vakcina, koje će biti važan resurs za svaku državu u budućnosti - zaključio je Popović, prenosi Tanjug.

Komentari 0
Povezane vijesti
NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
Utopio se otac devetoro djece Utopio se otac devetoro djece
Postignut dogovor sa Baharom, evo koliko je Zvezda uštedjela Postignut dogovor sa Baharom, evo koliko je Zvezda uštedjela
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    13h 39m
    12
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    12h 35m
    0
  • U nedjelju narodno veselje kod Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Palama
    12h 39m
    1
  • Fočanski svetac Budimir Sokolović - Dražin ispovjednik i Hristov mučenik
    9h 32m
    0
  • Četrnaestogodišnji Miloš sa uživanjem se brine o porodičnom imanju
    11h 29m
    0