Potrošnja gasa u Kini pala prvi put u dvije godine

17.02.2020. 11:10
0
IZVOR: Tanjug

Kineska potrošnja prirodnog gasa zabilježila je u januaru 2020. prvi međugodišnji pad u posljednje najmanje dvije godine, prema danas objavljenim podacima koje je prikupila berza Čongking Petroleum i Gas, državna platforma za trgovanje energijom.

Prošlog mjeseca, u toj zemlji je potrošeno 31,6 milijardi kubnih metara gasa (bcm), što je za 1,0 odsto manje nego godinu dana ranije, izvještava Rojters.

Na smanjenje potrošnje uticao je pad tražnje za gasom od 14 procenata kod industrijskih korisnika i od 10 odsto kod elektoprivrednih preduzeća, što je neutralisalo povećanu tražnju kod gradskih potrošača gasa i hemijskih proizvođača.

Ukupna ponuda prirodnog gasa, ne računajući uskladišteni gas, dostigla je u januaru 29 milijardi kubnih metara, pri čemu je domaća proizvodnja gasa bila veća za 1,0 posto u odnosu na godinu ranije, dok je uvoz opao za 3,2 procenta, prema Čongking berzi.

Na berzi predviđaju prezasićenost ponude na tržištu prirodnog gasa i u februaru i martu, procjenjujući da će prosječna dnevna potrošnja u februaru pasti za 6,2 posto a u martu za 11,2 procenta u odnosu na prošlu godinu.

Objava zvaničnih statističkih podataka o uvozu gasa u Kini za januar odložena je do marta.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Tonu gradovi u Kini Tonu gradovi u Kini
Od 1. januara gas skuplji za 3,9 odsto u FBiH Od 1. januara gas skuplji za 3,9 odsto u FBiH
Šta smo sve uvezli iz Kine: Za patike i igračke 50 miliona maraka! Šta smo sve uvezli iz Kine: Za patike i igračke 50 miliona maraka!
Najčitanije
  • Istočna Ilidža: Radnik firme pronevjerio veću količinu novca
    19h 47m
    0
  • Pale: Uzeo motocikl, nije dostavio rezanu građu u zamjenu
    19h 54m
    3
  • Vlasnik firme iz Novog Sada doveo zaposlene u rodno Nevesinje
    16h 36m
    0
  • Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom
    11h 14m
    0
  • Kandidat za gradonačelnika ubijen na predizbornom skupu!
    11h 46m
    0