Potvrđena doživotna robija generalu Mladiću

08.06.2021. 15:20
0
IZVOR: Glas Srpske

Žalbeno vijeće Mehanizma za krivične sudove u Hagu počelo je u 15 časova izricanje drugostepene presude nekadašnjem komandantu Vojske Republike Srpske generalu Ratku Mladiću, optuženom za ratne zločine u BiH od 1991. do 1995. godine.

16:24 - Žalbeno vijeće Mehanizma za krivične sudove u Hagu izreklo je danas nekadašnjem komandantu Vojske Republike Srpske generalu Ratku Mladiću drugostepenu presudu kojom ga je osudilo na kaznu doživotnog zatvora.

Drugostepena presuda izrečena je nakon što je razmotrena žalba na prvostepenu, kojom ga je 2017. godine Haški tribunal osudio na kaznu doživotnog zatvora za ratne zločine u BiH od 1991. do 1995. godine.

Povodom Mladićeve žalbe da je sud u prvostepenoj presudi načinio više grešaka kada je zaključio da je udruženi zločinački poduhvat postojao, zaključeno je da Mladić nije pokazao da je prvostepeno Vijeće pogriješilo, uz suprotno mišljenje sudije Nijambe.

Dodali su da prvostepeno Vijeće nije pogriješilo ni prilikom ocjenjivanja dokaza za koje on tvrdi da su oslobađajući.

Povodom žalbe Mladića zbog prava na pravično suđenje, predsjedavajuća Žalbenog veća je rekla da je veće, uz suprotno mišljenje jednog sudije, odbilo osnove žalbe.

Kada je riječ o udruženom zločinačkom poduhvatu u vezi sa Sarajevom i kapmanjom snajperskog delovanja i granatiranja. Pretresno vijeće je utvrdio, uz suprotno mišljenje sudije Nijambe, da je Mladić dijelio namjeru da radi na postizanju zajedničkog cilja u vezi sa Sarajevom i da je tome doprineo.

Povodom osporavanja nekih aspekata presude, Žalbeno vijeće je konstatovalo da Mladić nije pokazao da je pretresno vijeće pogriješilo.

Zaključeno je i da su genocid, istrebljenje i ubistvo postali dodatna sredstva sa ostvarenje UZP u vezi sa Srebrenicom. Presuđeno je da je Mladić dijelio namjeru da se ostvari zajendički cilj u vezi UZP.

Žalbeno vijeće uz suprotno mišljenje sudije Nijambe, smatra da je neuvjerljivo da je Mladić djelovao da se civili premjeste iz humanitarnih razloga.

16:03 - Odbijene Mladićeve žalbe - povodom Mladićeve žalbe da je sud u prvostepenoj presudi načinio više grešaka kada je zaključio da je udruženi zločinački poduhvat postojao, zaključeno je da Mladić nije pokazao da je prvostepeno vijeće pogriješilo, uz suprotno mišljenje sudije Nijambe. U odlicu je Vijeće dodalo da prvostepeno vijeće nije pogriješilo ni prilikom ocjenjivanja dokaza za koje on tvrdi da su oslobađajući. Povodom žalbe Mladića zbog prava na pravično suđenje, predsjedavajuća Žalbenog vijeća je rekla da je vijeće, uz suprotno mišljenje jednog sudije, odbilo osnove žalbe.

15:59 – Odbijeno nekoliko tačka Mladićeve žalbe, uz suprotno mišljenje sudije Nijambe.

15:53 - Predsjedavajuća Vijeća čita prvostepenu presudu, a zatim žalbe tužilaštva i odbrane.

15:45 -  Otklonjeni su tehniči problemi. Rat­ko Mla­dić je ušao u su­dni­cu, a u su­dni­ci se, od sud­skog vi­jeća na­la­zi sa­mo je­dan sudac, dok se pred­sje­da­va­juća Pris­ka Ma­tim­ba Njam­be jav­lja pu­tem vi­deo-ve­ze.

15:30 - Počeo prenos izricanja presude sa 30 minuta zakašnjenja, ali je nakon par minuta zbog tehničkih problema prekinut. Zbog te­hničkih pro­ble­ma sa to­nom me­di­ji su oba­vi­je­šte­ni da će vi­deo-­pre­nos ka­sni­ti dok se ne ot­klo­ne sve po­te­škoće.

15:15 - U Hagu se danas desio incident u kojem je verbalno napadnut Dragan Todorović, Srbin koji živi u ovom gradu i koji je došao da pruži podršku generalu Ratku Mladiću.

15:08 - Brojne novinarske ekipe iz raznih krajeva svijeta nalaze se i ispred haške sudnice, ali i unutar zgrade, i očekuju ishod presude.

15:03 - General Ratko Mladić poručio je neposredno pred izricanje drugostepene presude u Hagu da će biti dobro i da će biti oslobođen ako bude po Božijoj pravdi, a ako bude po Bramercovoj onda to nije pravda.

14:55-Prema informacijama iz Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove  čitanje presude će trajati otprilike jedan sat.

14:12 - Portparol Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu Helena Egleston rekla je da je sve spremno za izricanje presude Ratku Mladiću i da se očekuje da bude izrečena u 15.00 časova.

Pravni tim generala Mladića nada se da će biti uvažene žalbe odbrane na prvostepenu presudu kojom je Mladić 2017. godine osuđen na doživotni zatvor.

Oni koji prate suđenje neće moći da napuste zgradu suda dok cjelokupna javnost ne sazna ishod presude. Izricanje presude  može da se prati preko sajta suda, ali je prenos odgođen za pola sata.

Presudu iziče pet članova Žalbenog vijeća koje čine četvoro sudije iz Afrike i jedan iz Jamajke.

Žalbeno veće može prvostepenu presudu da potvrdi u cjelosti, da je preinači u pojedinim delovima ili u pogledu kazne ili da je ukine u cjelosti i naloži ponavljanje suđenja.

Mladić prisustvuje izricanju presude.

Mladićevi branioci Branko Lukić i Dragan Ivetić, nisu na izricanju presude, jer nisu u mogućnosti da pristupe sudu u Hagu, niti da izricanje presude isprate video konferencijskom vezom.

Zbog izostanka branilaca, Žalbeno veće je odlučilo da Mladiću, samo za ovo ročište, omogući prisustvo pravnog savjetnika, advokaticu Petu Luize Bagot koja će prema odluci vijeća, zastupati Mladićeve interese.

Prvostepena presuda

Prvostepenom presudom Haškog tribunala, čiji je rad naslijedio Mehanizam, Mladić je u novembru 2017. godine osuđen na doživotni zatvor, nakon čega su i odbrana i tužilaštvo izjavili žalbe na tu odluku.

Osuđen je po 10 od 11 tačaka optužnice.

Oslobođen je samo optužbe za genocid u šest opština - Foča, Ključ, Kotor-varoš, Prijedor, Sanski most, Vlasenica.

Komentari 0
Povezane vijesti
Zdravstveno stanje generala Ratka Mladića veoma ozbiljno Zdravstveno stanje generala Ratka Mladića veoma ozbiljno
Date garancije za prebacivanje generala Mladića na liječenje u Srbiju Date garancije za prebacivanje generala Mladića na liječenje u Srbiju
Advokati traže hitno oslobađanje generala Mladića Advokati traže hitno oslobađanje generala Mladića
Najčitanije
  • Episkop Nikolaj Velimirović na današnji dan proglašen svetim
    9h 48m
    0
  • Na današnji dan proglašen Zakon o Vojsci Srpske
    9h 54m
    0
  • Skupština ozvaničila odbijanje Vens-Ovenovog plana
    9h 52m
    0
  • Za nju ne postoje prepreke: Djevojka sa krilima položila vožnju (VIDEO)
    8h 43m
    0
  • Zatvorena likovna kolonija mladih talenata
    23h 10m
    0