Потврђена доживотна робија генералу Младићу

08.06.2021. 15:20
0
ИЗВОР: Глас Српске

Жалбено вијеће Механизма за кривичне судове у Хагу почело је у 15 часова изрицање другостепене пресуде некадашњем команданту Војске Републике Српске генералу Ратку Младићу, оптуженом за ратне злочине у БиХ од 1991. до 1995. године.

16:24 - Жалбено вијеће Механизма за кривичне судове у Хагу изрекло је данас некадашњем команданту Војске Републике Српске генералу Ратку Младићу другостепену пресуду којом га је осудило на казну доживотног затвора.

Другостепена пресуда изречена је након што је размотрена жалба на првостепену, којом га је 2017. године Хашки трибунал осудио на казну доживотног затвора за ратне злочине у БиХ од 1991. до 1995. године.

Поводом Младићеве жалбе да је суд у првостепеној пресуди начинио више грешака када је закључио да је удружени злочиначки подухват постојао, закључено је да Младић није показао да је првостепено Вијеће погријешило, уз супротно мишљење судије Нијамбе.

Додали су да првостепено Вијеће није погријешило ни приликом оцјењивања доказа за које он тврди да су ослобађајући.

Поводом жалбе Младића због права на правично суђење, предсједавајућа Жалбеног већа је рекла да је веће, уз супротно мишљење једног судије, одбило основе жалбе.

Када је ријеч о удруженом злочиначком подухвату у вези са Сарајевом и капмањом снајперског деловања и гранатирања. Претресно вијеће је утврдио, уз супротно мишљење судије Нијамбе, да је Младић дијелио намјеру да ради на постизању заједничког циља у вези са Сарајевом и да је томе допринео.

Поводом оспоравања неких аспеката пресуде, Жалбено вијеће је констатовало да Младић није показао да је претресно вијеће погријешило.

Закључено је и да су геноцид, истребљење и убиство постали додатна средства са остварење УЗП у вези са Сребреницом. Пресуђено је да је Младић дијелио намјеру да се оствари зајендички циљ у вези УЗП.

Жалбено вијеће уз супротно мишљење судије Нијамбе, сматра да је неувјерљиво да је Младић дјеловао да се цивили премјесте из хуманитарних разлога.

16:03 - Одбијене Младићеве жалбе - поводом Младићеве жалбе да је суд у првостепеној пресуди начинио више грешака када је закључио да је удружени злочиначки подухват постојао, закључено је да Младић није показао да је првостепено вијеће погријешило, уз супротно мишљење судије Нијамбе. У одлицу је Вијеће додало да првостепено вијеће није погријешило ни приликом оцјењивања доказа за које он тврди да су ослобађајући. Поводом жалбе Младића због права на правично суђење, предсједавајућа Жалбеног вијећа је рекла да је вијеће, уз супротно мишљење једног судије, одбило основе жалбе.

15:59 – Одбијено неколико тачка Младићеве жалбе, уз супротно мишљење судије Нијамбе.

15:53 - Предсједавајућа Вијећа чита првостепену пресуду, а затим жалбе тужилаштва и одбране.

15:45 -  Отклоњени су техничи проблеми. Рат­ко Мла­дић је ушао у су­дни­цу, а у су­дни­ци се, од суд­ског ви­јећа на­ла­зи са­мо је­дан судац, док се пред­сје­да­ва­јућа Прис­ка Ма­тим­ба Њам­бе јав­ља пу­тем ви­део-ве­зе.

15:30 - Почео пренос изрицања пресуде са 30 минута закашњења, али је након пар минута због техничких проблема прекинут. Због те­хничких про­бле­ма са то­ном ме­ди­ји су оба­ви­је­ште­ни да ће ви­део-­пре­нос ка­сни­ти док се не от­кло­не све по­те­шкоће.

15:15 - У Хагу се данас десио инцидент у којем је вербално нападнут Драган Тодоровић, Србин који живи у овом граду и који је дошао да пружи подршку генералу Ратку Младићу.

15:08 - Бројне новинарске екипе из разних крајева свијета налазе се и испред хашке суднице, али и унутар зграде, и очекују исход пресуде.

15:03 - Генерал Ратко Младић поручио је непосредно пред изрицање другостепене пресуде у Хагу да ће бити добро и да ће бити ослобођен ако буде по Божијој правди, а ако буде по Брамерцовој онда то није правда.

14:55-Према информацијама из Међународног резидуалног механизма за кривичне судове  читање пресуде ће трајати отприлике један сат.

14:12 - Портпарол Међународног резидуалног механизма за кривичне судове у Хагу Хелена Еглестон рекла је да је све спремно за изрицање пресуде Ратку Младићу и да се очекује да буде изречена у 15.00 часова.

Правни тим генерала Младића нада се да ће бити уважене жалбе одбране на првостепену пресуду којом је Младић 2017. године осуђен на доживотни затвор.

Они који прате суђење неће моћи да напусте зграду суда док цјелокупна јавност не сазна исход пресуде. Изрицање пресуде  може да се прати преко сајта суда, али је пренос одгођен за пола сата.

Пресуду изиче пет чланова Жалбеног вијећа које чине четворо судије из Африке и један из Јамајке.

Жалбено веће може првостепену пресуду да потврди у цјелости, да је преиначи у појединим деловима или у погледу казне или да је укине у цјелости и наложи понављање суђења.

Младић присуствује изрицању пресуде.

Младићеви браниоци Бранко Лукић и Драган Иветић, нису на изрицању пресуде, јер нису у могућности да приступе суду у Хагу, нити да изрицање пресуде испрате видео конференцијском везом.

Због изостанка бранилаца, Жалбено веће је одлучило да Младићу, само за ово рочиште, омогући присуство правног савјетника, адвокатицу Пету Луизе Багот која ће према одлуци вијећа, заступати Младићеве интересе.

Првостепена пресуда

Првостепеном пресудом Хашког трибунала, чији је рад наслиједио Механизам, Младић је у новембру 2017. године осуђен на доживотни затвор, након чега су и одбрана и тужилаштво изјавили жалбе на ту одлуку.

Осуђен је по 10 од 11 тачака оптужнице.

Ослобођен је само оптужбе за геноцид у шест општина - Фоча, Кључ, Котор-варош, Приједор, Сански мост, Власеница.

Коментари 0
Повезане вијести
Дате гаранције за пребацивање генерала Младића на лијечење у Србију Дате гаранције за пребацивање генерала Младића на лијечење у Србију
Адвокати траже хитно ослобађање генерала Младића Адвокати траже хитно ослобађање генерала Младића
Генерал Младић и даље лошег стања, једва говори Генерал Младић и даље лошег стања, једва говори
Најчитаније
  • Одржане "Васкршње радости", један од најљепших догађаја у Источној Илиџи (ФОТО)
    14h 29m
    0
  • Породилишту у Источном Сарајеву уручени пакети поводом Недјеље Црвеног крста
    13h 45m
    0
  • Родбина прислужила свијеће на "Новом Зејтинлику"
    11h 1m
    4
  • Човјек из БиХ налетио на змију дугу више од метар и пo (FOTO)
    9h 23m
    0
  • Данас Марковдан
    18h 11m
    0