Površna briga o pacijentima završava tragično

05.10.2021. 20:21
4
IZVOR: srpskainfo.com

U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske za manje od šest mjeseci dogodilo se čak šest samoubistava pacijenata, a posljednje se desilo juče u jutarnjim časovima.

Skoro sva samoubistva počinjena su na način da su pacijenti skakali sa prozora i balkona, a jedan pacijent se objesio u toaletu kupatila.

Pacijentkinja A. H. (46) iz Doboja juče se ubila skokom sa petog sprata ove zdravstvene ustanove.

Prema nezvaničnim informacijama, skočila je sa prozora Kovid odjeljenja, oko četiri časa iza ponoći.

– Radi se o pacijentu koji je bolovao od karcinoma i korone – rekao je izvor Srpskainfo.

Psiholozi objašnjavaju da je suicid, generalno, ozbiljan problem, a posebno kad se takvi slučajevi dešavaju u bolnicama.

U pozadini je, kako kažu, površan pristup pacijentima, odnosno, neblagovremena reakcija na znakove koji ukazuju da bi čovjek mogao da se ubije.

– Kod svih pacijenata potreban je konzilijarni pristup što, pored neurologa, kardiologa, urologa, podrazumijeva i pregled psihijatra i psihologa, koji treba da porazgovaraju sa pacijentom. Ako tako nije u praksi, to je veliki nedostatak. Međutim, čini mi se da je kod nas površna briga prema ljudima koji su na liječenju. Naime, nije dovoljno samo redovno obavljanje vizita i da se pacijentu jednom priđe tokom dana. Tamo gdje nema posvećenosti tim ljudima, dešava se ovo. A razgovor sa njima i obraćanje pažnje na njihovo psihičko stanje, način je da se na vrijeme reaguje, ako se primijeti neka nestabilnost, što to stručnjak odmah vidi – objašnjava za Srpskainfo psiholog Aleksandar Milić.

Slika

Foto: Dnevnick-portal

Dodaje da, takođe, u stanju životne ugroženosti, po prijemu u bolnicu mnogi ljudi postaju labilni.

– To je za njih jako stresno jer su, po njihovom shvatanju i doživljaju, u velikom riziku od smrti. Tada kod njih dolazi do pada raspoloženja i do depresivnih stanja, jer ne vide izlaz iz situacije u kojoj su se našli. U fazi su bespomoćnosti, imaju strah od daljeg ishoda, zbog čega neki ulaze u suicid. A ako igdje treba da bude saniran taj osjećaj bespomoćnosti i bezizlaznosti, da se kod pacijenta stvori povjerenje da je zbrinut i siguran, to je u bolnici, među zdravstvstvenim radnicima. Ali, ako to izostane, posljedice mogu da budu kobne – naglašava Milić.

Dodaje da je jedno od osnovih pravila da sa pacijentom treba pričati.

– Treba ga obavještavati o njegovom stanju, sa naglaskom na ono što je dobro, davati mu informacije koje će ga osnažiti. Jer, on je već opterećen time što je bolestan, oko sebe vidi bespomoćne ljude i loše ishode. Nedostaju mu pozitivne informacije.Tamo gdje su pacijenti zapostavljeni, gube povjerenje u to da će im neko pomoći i odlučuju se na suicid. Dakle, osnovno pravilo je da se pacijent edukuje – ističe Milić.

Kako kaže, kad se neko ubije, često čujemo da niko iz njegovog okruženja nije primjetio ništa, što bi ukazivalo na ovakav ishod.

– Ali, čim je suicid počinjen, nešto je bilo. To što mi nismo primjetili, ne znači da nije bilo simptoma i znakova njegove labilnosti i ugroženosti, u prilog čemu govori i ishod. Porodica, prijatelji, komšije, to teško mogu da primijete, jer za to nisu stručni. Ali, ako u bolnici ne obrate pažnju na psihičko stanje pacijenta, to je neznanje, nebriga. Riječ je o površnom pristupu ljudima. Po prijemu pacijenta u bolnicu, potrebna je detaljna anamneza, a kad bude smješten u bolnički krevet, njega treba njegovati. Zabrinjavajuće je ovo što se dešava u UKC RS, gdje je u kratkom periodu suicid izvršilo šestoro ljudi. Iz toga treba izući pouku i pojačati brigu o ljudima koji su na liječenju – upozorava Milić.

Prvo samoubistvo se desilo 12. aprila, kada je pacijentkinja iz Prnjavora skočila s trećeg sprata UKC Republike Srpske.

Slika

Foto: D.Božić/RAS Srbija

Samo sedam dana kasnije desio se skoro identičan slučaj. Ovaj put se ubio pacijent tako što je skočio sa šestog sprata UKC Srpske.

U policiji su tada potvrdili da su obavili uviđaj i o svemu obavijestili dežurnog tužioca. Tada je rečeno da je pacijent bio hospitalizovan na kovid odjeljenju na šestom spratu Centralnog medicinskog bloka UKC i da je tokom hospitalizacije bio svjestan, orijentisan i komunikativan, a od ranije je bio pod nadzorom psihijatra.

Treće samoubistvo se desilo 3. maja, kada je pacijent skočio s petog sprata ove zdravstvene ustanove. Prema nezvaniničnim informacijama, pacijent je bio smješten na odeljenju torokalne hirurgije.

Krajem maja ove godine pacijent M. M. (67) se ubio na Klinici za psihijatriju UKC Republike Srpske.

Nakon jutarnje vizite, pacijent je uzeo plahtu sa svog kreveta i objesio se u toaletu klinike.

Prije desetak dana, na Kovid odjeljenju UKC dogodilo se još jedno samoubistvo. Tada se, skokom sa balkona prvog sprata zgrade, ubio pacijent S.N. (75) iz Banjaluke.

Komentari 4
 • Generic placeholder image
  Iskustvo 26.10.2021. 09:07
  Umorio se. Da li se umorila žena koja radi kao kasirka? Ona u apoteci, u biblioteci i svim drugim uslužnim djela. i te osobe vode razgovor, posvete se kako bi mogle da obave posao za koji su plaćene. Ako se odgovornost može porediti.
 • Generic placeholder image
  Iskustvo 26.10.2021. 09:06
  Koje sestre i dr u JU su posvećeni? Čast izuzecima. Dr u bolnici i u privatnoj praksi kao da nisu ista ličnost. U bolnici budi srećan ako možeš pitanje da postaviš tokom vizite ili da ga vidiš na hodniku i pitaš za zdravlje. Priv. praksa: posvećenost, razgovor, detaljan pregled. Nemojte mi reći ima veliki br. pregleda, nema vremena za razgovor od 5. min. po pacijentu. Zašto se odlučio za taj poziv? Zajedničko dr i sestrama je " Znaš li koliko mene pacijenata još čeka". Kao da je nekom dosadno pa je došao sa njima da ispuni vrijeme, a ne što ga je muka natjerala. Nema traga ljudskosti, humanosti, moralnosti, Hipokratovoj zakletvi. Ton, drskost, bahatost. Samo da odeš od njih jer si danas možda 40-i pacijent.
 • Generic placeholder image
  Invalidan tekst... 07.10.2021. 01:19
  ... Jer o suicidu ne može pričati psiholog već psihijatar.
 • Generic placeholder image
  Mile 06.10.2021. 09:24
  Povecajte plate zdravstvenim radnicima ,jer odakle im volja tolika da se bas posvete maksimalno pacijentu kad su i sami na granici suicida.Da li misle da moze neko da zivi sa 800 km i izdrzava porodicu i bude jako raspolozen ,dok ti isti direktori bolnica beru ogromne novce , sto stranacki sto privatno ,i boli ih briga za medicinske sestre.I jos naprimaju stranacki podobne a ne sposobne za rad a znanje nula
Povezane vijesti
Stavio drogu u usta i bježao od policije Stavio drogu u usta i bježao od policije
Gorivo pojeftinilo za pet feninga Gorivo pojeftinilo za pet feninga
Defileom ešalona ratnih zastava počelo obilježavanje Dana Vojske Srpske Defileom ešalona ratnih zastava počelo obilježavanje Dana Vojske Srpske
Najčitanije
 • Od sutra moguće korištenje turističkih vaučera u vrijednosti od 100 KM
  18h 59m
  3
 • Boračka organizacija opštine Pale: Saopštenje za javnost
  21h 41m
  25
 • Uroš Klisarić pobjednik "Konferencije beba" u Istočnom Novom Sarajevu (FOTO)
  16h 5m
  0
 • Osmorica fudbalera potpisala nove ugovore sa Slavijom
  22h 13m
  0
 • Dušan Remić odlazi u Saudijsku Arabiju
  15h 7m
  0