Површна брига о пацијентима завршава трагично

05.10.2021. 20:21
4
ИЗВОР: srpskainfo.com

У Универзитетском клиничком центру Републике Српске за мање од шест мјесеци догодило се чак шест самоубистава пацијената, а посљедње се десило јуче у јутарњим часовима.

Скоро сва самоубиства почињена су на начин да су пацијенти скакали са прозора и балкона, а један пацијент се објесио у тоалету купатила.

Пацијенткиња А. Х. (46) из Добоја јуче се убила скоком са петог спрата ове здравствене установе.

Према незваничним информацијама, скочила је са прозора Ковид одјељења, око четири часа иза поноћи.

– Ради се о пацијенту који је боловао од карцинома и короне – рекао је извор Српскаинфо.

Психолози објашњавају да је суицид, генерално, озбиљан проблем, а посебно кад се такви случајеви дешавају у болницама.

У позадини је, како кажу, површан приступ пацијентима, односно, неблаговремена реакција на знакове који указују да би човјек могао да се убије.

– Код свих пацијената потребан је конзилијарни приступ што, поред неуролога, кардиолога, уролога, подразумијева и преглед психијатра и психолога, који треба да поразговарају са пацијентом. Ако тако није у пракси, то је велики недостатак. Међутим, чини ми се да је код нас површна брига према људима који су на лијечењу. Наиме, није довољно само редовно обављање визита и да се пацијенту једном приђе током дана. Тамо гдје нема посвећености тим људима, дешава се ово. А разговор са њима и обраћање пажње на њихово психичко стање, начин је да се на вријеме реагује, ако се примијети нека нестабилност, што то стручњак одмах види – објашњава за Српскаинфо психолог Александар Милић.

Слика

Фото: Dnevnick-portal

Додаје да, такође, у стању животне угрожености, по пријему у болницу многи људи постају лабилни.

– То је за њих јако стресно јер су, по њиховом схватању и доживљају, у великом ризику од смрти. Тада код њих долази до пада расположења и до депресивних стања, јер не виде излаз из ситуације у којој су се нашли. У фази су беспомоћности, имају страх од даљег исхода, због чега неки улазе у суицид. А ако игдје треба да буде саниран тај осјећај беспомоћности и безизлазности, да се код пацијента створи повјерење да је збринут и сигуран, то је у болници, међу здравствственим радницима. Али, ако то изостане, посљедице могу да буду кобне – наглашава Милић.

Додаје да је једно од основих правила да са пацијентом треба причати.

– Треба га обавјештавати о његовом стању, са нагласком на оно што је добро, давати му информације које ће га оснажити. Јер, он је већ оптерећен тиме што је болестан, око себе види беспомоћне људе и лоше исходе. Недостају му позитивне информације.Тамо гдје су пацијенти запостављени, губе повјерење у то да ће им неко помоћи и одлучују се на суицид. Дакле, основно правило је да се пацијент едукује – истиче Милић.

Како каже, кад се неко убије, често чујемо да нико из његовог окружења није примјетио ништа, што би указивало на овакав исход.

– Али, чим је суицид почињен, нешто је било. То што ми нисмо примјетили, не значи да није било симптома и знакова његове лабилности и угрожености, у прилог чему говори и исход. Породица, пријатељи, комшије, то тешко могу да примијете, јер за то нису стручни. Али, ако у болници не обрате пажњу на психичко стање пацијента, то је незнање, небрига. Ријеч је о површном приступу људима. По пријему пацијента у болницу, потребна је детаљна анамнеза, а кад буде смјештен у болнички кревет, њега треба његовати. Забрињавајуће је ово што се дешава у УКЦ РС, гдје је у кратком периоду суицид извршило шесторо људи. Из тога треба изући поуку и појачати бригу о људима који су на лијечењу – упозорава Милић.

Прво самоубиство се десило 12. априла, када је пацијенткиња из Прњавора скочила с трећег спрата УКЦ Републике Српске.

Слика

Фото: Д.Божић/РАС Србија

Само седам дана касније десио се скоро идентичан случај. Овај пут се убио пацијент тако што је скочио са шестог спрата УКЦ Српске.

У полицији су тада потврдили да су обавили увиђај и о свему обавијестили дежурног тужиоца. Тада је речено да је пацијент био хоспитализован на ковид одјељењу на шестом спрату Централног медицинског блока УКЦ и да је током хоспитализације био свјестан, оријентисан и комуникативан, а од раније је био под надзором психијатра.

Треће самоубиство се десило 3. маја, када је пацијент скочио с петог спрата ове здравствене установе. Према незваниничним информацијама, пацијент је био смјештен на одељењу торокалне хирургије.

Крајем маја ове године пацијент М. М. (67) се убио на Клиници за психијатрију УКЦ Републике Српске.

Након јутарње визите, пацијент је узео плахту са свог кревета и објесио се у тоалету клинике.

Прије десетак дана, на Ковид одјељењу УКЦ догодило се још једно самоубиство. Тада се, скоком са балкона првог спрата зграде, убио пацијент С.Н. (75) из Бањалуке.

Коментари 4
 • Generic placeholder image
  Искуство 26.10.2021. 09:07
  Уморио се. Да ли се уморила жена која ради као касирка? Она у апотеци, у библиотеци и свим другим услужним дјела. и те особе воде разговор, посвете се како би могле да обаве посао за који су плаћене. Ако се одговорност може поредити.
 • Generic placeholder image
  Искуство 26.10.2021. 09:06
  Које сестре и др у ЈУ су посвећени? Част изузецима. Др у болници и у приватној пракси као да нису иста личност. У болници буди срећан ако можеш питање да поставиш током визите или да га видиш на ходнику и питаш за здравље. Прив. пракса: посвећеност, разговор, детаљан преглед. Немојте ми рећи има велики бр. прегледа, нема времена за разговор од 5. мин. по пацијенту. Зашто се одлучио за тај позив? Заједничко др и сестрама је " Знаш ли колико мене пацијената још чека". Као да је неком досадно па је дошао са њима да испуни вријеме, а не што га је мука натјерала. Нема трага људскости, хуманости, моралности, Хипократовој заклетви. Тон, дрскост, бахатост. Само да одеш од њих јер си данас можда 40-и пацијент.
 • Generic placeholder image
  Invalidan tekst... 07.10.2021. 01:19
  ... Jer o suicidu ne može pričati psiholog već psihijatar.
 • Generic placeholder image
  Mile 06.10.2021. 09:24
  Povecajte plate zdravstvenim radnicima ,jer odakle im volja tolika da se bas posvete maksimalno pacijentu kad su i sami na granici suicida.Da li misle da moze neko da zivi sa 800 km i izdrzava porodicu i bude jako raspolozen ,dok ti isti direktori bolnica beru ogromne novce , sto stranacki sto privatno ,i boli ih briga za medicinske sestre.I jos naprimaju stranacki podobne a ne sposobne za rad a znanje nula
Повезане вијести
Гориво појефтинило за пет фенинга Гориво појефтинило за пет фенинга
Дефилеом ешалона ратних застава почело обиљежавање Дана Војске Српске Дефилеом ешалона ратних застава почело обиљежавање Дана Војске Српске
Вук Бјелица златни у Бањалуци Вук Бјелица златни у Бањалуци
Најчитаније
 • Ухапшено лице осумњичено за промет наркотицима у Источном Сарајеву
  10h 40m
  0
 • Дојаве о бомбама на више локација у Источном Сарајеву
  14h 52m
  0
 • Ухапшено лице из Источног Новог Сарајева због наношења тјелесних повреда
  14h 3m
  1
 • Крађа у Палама
  15h 6m
  0
 • Нестао Милош Граховац из Невесиња
  14h 7m
  0