Poziv frilenserima da prijave prihode

16.03.2022. 10:42
3
IZVOR: Srna

Poreska uprava Republike Srpske poziva poreske obveznike koji ostvaruju prihode iz inostranstva, uključujući i one od usluga ostvarene udaljenim radom /frilenseri/, da te prihode prijave Poreskoj upravi, kao i da registruju djelatnosti koje obavljaju.

- Obavještavamo poreske obveznike da Poreska uprava raspolaže podacima o ostvarenom prilivu sredstava putem internet servisa za finansijsko plaćanje kao što je pejpal /PayPal/ i drugi, u prethodnom periodu, a po računima otvorenim kod ovlaštenih subjekata za platni promet na teritoriji Republike Srpske i BiH - saopšteno je iz Poreske uprave.

U saopštenju napominju da su svi poreski obveznici, koji ostvaruju prihode iz inostranstva, dužni podnijeti odgovarajuće prijave nadležnoj područnoj jedinici Poreske uprave radi prijave dohotka ostvarenog u prethodnom periodu, u za to zakonski predviđenom roku.

Iz Poreske uprave pozivaju poreske obveznike koji ostvaruju prihode iz inostranstva, da prijave te prihode i sebe ne dovedu u situaciju da snose sankcije, jer neprijavljivanje ostvarenog dohotka podliježe prekršajnoj odgovornosti, kao i eventualnoj krivičnoj odgovornosti.

Poreska uprava podsjeća da je u nekoliko navrata već pozivala poreske obveznike koji ostvaruju prihode iz inostranstva, a koji pri tome ne prijavljuju i ne plaćaju poreske obaveze, te koji nisu registrovani za obavljanje djelatnosti, da urede svoje poslovanje u skladu sa pozitivnim zakonodavstvom Republike Srpske u ovoj oblasti.

U saopštenju se navodi i da cilj Poreske uprave nije kažnjavanje poreskih obveznika već uvođenje njihovog poslovanja u legalne, zakonske okvire, i eliminisanje nelojalne konkurencije.

Komentari 3
  • Generic placeholder image
    Dodo 18.03.2022. 09:31
    Šta reći, a ne biti vulgaran i prost...
  • Generic placeholder image
    Zorka 17.03.2022. 06:22
    Kad poreska udari porez na Milove, Špirićeve, Đokićeve... (da ne nabrajam, mrsko mi je i ime im pomenuti) miliončiće (eventualno milijarde), onda neka poziva sve ostale!!!
  • Generic placeholder image
    Freelancer 16.03.2022. 23:29
    Hahahaha 🤣🤣🤣🤣
Povezane vijesti
Državi za PDV duguju više od 430 miliona KM Državi za PDV duguju više od 430 miliona KM
Otkriva imena uhapšenih inspektora Poreske uprave Srpske Otkriva imena uhapšenih inspektora Poreske uprave Srpske
U ratama vraćaju dug težak 374,66 miliona U ratama vraćaju dug težak 374,66 miliona
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    17h 13m
    13
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    15h 57m
    0
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    10h 42m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    7h 41m
    0
  • Momčilo Gavrić, dječak hrabrog srca u vojničkom odijelu
    7h 47m
    0