Predmet "Ćamil Ramić i drugi": Nastavljeno ulaganje materijalnih dokaza tužilaštva

20.05.2024. 17:32
0
IZVOR: srna.rs

Tužilaštvo BiH nastavilo je danas sa ulaganjem materijalnih dokaza na suđenju pred Sudom BiH u predmetu "Ćamil Ramić i drugi" za zločine nad zarobljenim srpskim vojnicima u Goraždu i Višegradu u proteklom ratu.

Tužilac Marijana Čobović je kao dokaze uvela Naredbu Istočnobosanske operativne grupe za pripremu Vojnog zatvora, Vojnog suda i Vojne policije, kao i Naredbu komande te operativne grupe o formiranju čete Vojne policije od 2. novembra 1992. godine.

Tužilac je u dokaze optužbe uvela i spisak radnika koji su bili zaposleni u Vojnom pritvoru 19. marta 1993, te izvještaj o adaptaciji Vojnog suda u Goraždu.

Kao dokaz optužbe uveden je izvještaj koji je poslat Dokumentacionom centru za istraživanje ratnih zločina, od 17. marta 1993. godine, a u kome je navedeno da "muslimanske snage ne pristaju na razmjenu ratnih zarobljenika", javlja Birn.

Čobovićeva je uložila i zahtjev za ustupanje prostorija, koji je potpisao optuženi Himzo Selimović, od 11. maja 1993. godine, a u kome se navodi da Komanda Istočnobosanske operativne grupe traži da se obezbijede uslovi za smještaj ratnih zarobljenika.

Tužilaštvo je uvelo i spisak stražara zaposlenih u Vojnom pritvoru, kao i spisak pripadnika vojne čete koja je bila u komandi Istočnobosanske operativne grupe od 6. jula 1993. te Naredbu komande te operativne grupe od 16. jula 1993. iz koje se, kako je navela Čobovićeva, i zvanično potvrđuje da je Selimović bio na poslovima bezbjednosti.

Među dokaze je uvršten i izvještaj Vojnog pritvora o broju zatvorenika, kojih je u septembru 1994. bilo 23, te Pregled prijema i otpusta zatvorenih lica i Spisak zarobljenih srpskih boraca.

Tužilaštvo je kao dokaze optužbe uvelo i Matične knjige boraca Prve slavne Višegradske brigade, među kojima su navedeni izvodi iz evidencija za optuženog Ramiza Mićivodu, te kopija Matičnog kartona s personalizovanim podacima optuženog Selimovića.

Odbrane su za većinu dokaza uložile prigovore relevantnosti i autentičnosti.

Za zločine počinjene od 1992. do 1994. godine nad zarobljenicima na području Goražda i Višegrada sudi se pripadnicima takozvane Armije BiH Ćamilu Ramiću, Himzi Selimoviću i Ramizu Mićivodi. S njima je optužen i Mehmed Dobrača, kome su na teret stavljeni zločini nad zarobljenicima i civilima počinjeni 1995. godine na području Rogatice i Goražda.

Nastavak suđenja je 3. juna.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ni poslije 31 godinu nema odgovornih za ubistva sedam srpskih civila u Mirlović polju Ni poslije 31 godinu nema odgovornih za ubistva sedam srpskih civila u Mirlović polju
Bivši pripadnik terorističke OVK pobjegao iz kućnog pritvora Bivši pripadnik terorističke OVK pobjegao iz kućnog pritvora
Zločin u Goraždevcu 21 godinu bez kazne Zločin u Goraždevcu 21 godinu bez kazne
Najčitanije
  • Ratna staza Zekovića s Romanije
    11h 22m
    1
  • Škipine sa Pala stečeno znanje u Crvenom krstu odvelo putem ljekara
    10h 4m
    0
  • Zbog alkohola dva puta hapšen vozač iz Istočnog Novog Sarajeva
    8h 32m
    0
  • Kulina: Sve više djece ima govorno-jezičke smetnje
    7h 2m
    0
  • Lice iz Pala uhapšeno zbog sumnje da je počinilo prevare i utaju
    9h 53m
    1