Preminuo istaknuti književnik Mićo Cvijetić

07.03.2023. 22:12
2
IZVOR: srna.rs

Istaknuti pisac, pjesnik, književni teoretičar, kritičar, putopisac i novinar Mićo Cvijetić preminuo je u Beogradu poslije teške i duge bolesti.

Cvijetić je bio doktor književnih nauka i najbolji srpski poznavalac književnosti Lužičkih Srba.

Rođen je u Kušlatu kod Foče 1946. godine, studije Istorije jugoslovenskih književnosti i srpskohrvatskog jezika završio je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, gdje je i magistrirao.

Doktorirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu 1989. godine sa temom književnih veza Lužičkih Srba i Jugoslovena.

Radio je kao prosvjetni radnik i lektor na Univerzitetu u Lajpcigu /1978-1982/, a najveći dio radnog vijeka proveo je na Radio Sarajevu, kao dugogodišnji urednik Redakcije za kulturu.

Na početku građanskog rata otišao je iz Sarajeva i od novembra 1992. godine živio u Beogradu.

Bio je stalni saradnik Radio Beograda, u listu "Borba" desetak godina uređivao nedeljni književni dodatak "Svet knjige", a od 2005. do 2020. godine, glavni i odgovorni urednik "Književnih novina".

Objavio zbirke pjesama "Zaumice", "Zapisi", "Čvorovi i uzlovi", "Uzaludni poslovi", "Svet i kuća", "Glasovi vedrine", "Božje seme / Gospodovo seme", knjige kritika i eseja "Kritike i komentari", "Razdaljine i blizine", "Kroz vremena i knjige", "Oslonci i ukrštaji", "Lica i obrazine".

Njegove knjige putopisa "U lepoj domovini Lužičkih Srba" /2009/, "Bliske daljine - Moskva i Kijev" i "Francuska nadahnuća" spadaju u sam vrh putopisne proze u domaćoj književnosti.

Kao vrsni znalac lužičkosrpskog i njemačkog jezika, preveo je dvije knjige lužičkosrpskih bajki: "Tri krasna prstena" i "Lepa i ružna devojka", antologiju savremenog pjesništva Lužičkih Srba, kao i zbirke satihova njemačkih pjesnika Petera Geriša i Konstance Petersman.

Kao vrsni znalac srpske književnosti, bio je dugogodišnji revnosni član Velikog žirija za nagradu "Meša Selimović" u čije se kriterijume nije moglo posumnjati.

Glasao je i ove godine, a njegov izbor pet najboljih knjiga, uz kratka i lucidna obrazloženja, bio je jedan od posljednjih tekstova koje je stigao da napiše.

Cvijetić je preminuo prošle noći, a mjesto i datum sahrane biće naknadno objavljeni.

Komentari 2
 • Generic placeholder image
  Kole 08.03.2023. 19:20
  Sigurno pokojnik u Begišu nije bio beskućnik. Za njega kao pisca i njegova dijela iskreno nikad nisam čuo, vjerovatno anonimus na ovim prostorima što je izbivo sa njih bezmalo tri decenije. Polako se nama borcima VRS "otvaraju oči" dok smo ginuli i branili ove prostore koji sse zovu Republika Srpska, mnogi su razgulili od rata i stradanja i na miru u sigurnom stvarali svoja književna dijela. Ta pisanija i ta bulumenta udomitelja u majčici Srbiji nimalo nisu pomogli stvaranju Republike Srpske.
 • Generic placeholder image
  Anonimno 07.03.2023. 22:30
  "Na početku građanskog rata otišao je iz Sarajeva i od novembra 1992. godine živio u Beogradu."
  Sve je receno ovom rečenicom...Doduše,sad je vrijeme u kome su ovakve"patriote",ne samuo na cijeni, nego i na vlasti...
Povezane vijesti
Preminuo Nikola, otac heroj Preminuo Nikola, otac heroj
Preminuo Aleksandar Lučić Preminuo Aleksandar Lučić
Preminuo Srđan Kokot – Juka Preminuo Srđan Kokot – Juka
Najčitanije
 • Poginuo direktor Studentskog doma u Foči
  17h 21m
  0
 • Poznato stanje direktora KPZ Foča: Više od 24 sata ležao povrijeđen
  13h 41m
  0
 • Kako je Miloš Obrenović tjerao muškarce da se žene
  3h 32m
  0
 • Božović prisustvovao liturgiji u Sabornom hramu Svete Trojice (FOTO)
  22h 10m
  0
 • Džudo sudija iz Banjaluke spasao život mladoj takmičarki na prvenstvu Balkana
  22h 0m
  0