Preminuo istaknuti književnik Mićo Cvijetić

07.03.2023. 22:12
2
IZVOR: srna.rs

Istaknuti pisac, pjesnik, književni teoretičar, kritičar, putopisac i novinar Mićo Cvijetić preminuo je u Beogradu poslije teške i duge bolesti.

Cvijetić je bio doktor književnih nauka i najbolji srpski poznavalac književnosti Lužičkih Srba.

Rođen je u Kušlatu kod Foče 1946. godine, studije Istorije jugoslovenskih književnosti i srpskohrvatskog jezika završio je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, gdje je i magistrirao.

Doktorirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu 1989. godine sa temom književnih veza Lužičkih Srba i Jugoslovena.

Radio je kao prosvjetni radnik i lektor na Univerzitetu u Lajpcigu /1978-1982/, a najveći dio radnog vijeka proveo je na Radio Sarajevu, kao dugogodišnji urednik Redakcije za kulturu.

Na početku građanskog rata otišao je iz Sarajeva i od novembra 1992. godine živio u Beogradu.

Bio je stalni saradnik Radio Beograda, u listu "Borba" desetak godina uređivao nedeljni književni dodatak "Svet knjige", a od 2005. do 2020. godine, glavni i odgovorni urednik "Književnih novina".

Objavio zbirke pjesama "Zaumice", "Zapisi", "Čvorovi i uzlovi", "Uzaludni poslovi", "Svet i kuća", "Glasovi vedrine", "Božje seme / Gospodovo seme", knjige kritika i eseja "Kritike i komentari", "Razdaljine i blizine", "Kroz vremena i knjige", "Oslonci i ukrštaji", "Lica i obrazine".

Njegove knjige putopisa "U lepoj domovini Lužičkih Srba" /2009/, "Bliske daljine - Moskva i Kijev" i "Francuska nadahnuća" spadaju u sam vrh putopisne proze u domaćoj književnosti.

Kao vrsni znalac lužičkosrpskog i njemačkog jezika, preveo je dvije knjige lužičkosrpskih bajki: "Tri krasna prstena" i "Lepa i ružna devojka", antologiju savremenog pjesništva Lužičkih Srba, kao i zbirke satihova njemačkih pjesnika Petera Geriša i Konstance Petersman.

Kao vrsni znalac srpske književnosti, bio je dugogodišnji revnosni član Velikog žirija za nagradu "Meša Selimović" u čije se kriterijume nije moglo posumnjati.

Glasao je i ove godine, a njegov izbor pet najboljih knjiga, uz kratka i lucidna obrazloženja, bio je jedan od posljednjih tekstova koje je stigao da napiše.

Cvijetić je preminuo prošle noći, a mjesto i datum sahrane biće naknadno objavljeni.

Komentari 2
 • Generic placeholder image
  Kole 08.03.2023. 19:20
  Sigurno pokojnik u Begišu nije bio beskućnik. Za njega kao pisca i njegova dijela iskreno nikad nisam čuo, vjerovatno anonimus na ovim prostorima što je izbivo sa njih bezmalo tri decenije. Polako se nama borcima VRS "otvaraju oči" dok smo ginuli i branili ove prostore koji sse zovu Republika Srpska, mnogi su razgulili od rata i stradanja i na miru u sigurnom stvarali svoja književna dijela. Ta pisanija i ta bulumenta udomitelja u majčici Srbiji nimalo nisu pomogli stvaranju Republike Srpske.
 • Generic placeholder image
  Anonimno 07.03.2023. 22:30
  "Na početku građanskog rata otišao je iz Sarajeva i od novembra 1992. godine živio u Beogradu."
  Sve je receno ovom rečenicom...Doduše,sad je vrijeme u kome su ovakve"patriote",ne samuo na cijeni, nego i na vlasti...
Povezane vijesti
Preminuo košarkaški trener Predrag Badnjarević Preminuo košarkaški trener Predrag Badnjarević
Preminuo čuveni srpski modni kreator Saša Vidić Preminuo čuveni srpski modni kreator Saša Vidić
Preminuo nekadašnji potpredsjednik SO Istočna Ilidža Vladimir Savić Preminuo nekadašnji potpredsjednik SO Istočna Ilidža Vladimir Savić
Najčitanije
 • Od danas zabrana pušenja u javnim prostorima u FBiH
  11h 21m
  0
 • Četvrti bataljon Vojne policije VRS – golobradi mladići na braniku otadžbine (FOTO)
  9h 0m
  0
 • Nosović: Obrazovanje i lijepo vaspitanje su svetinja
  8h 7m
  0
 • Hiljade ljudi na protestu u Sarajevu povodom pogibije mlade doktorice
  3h 7m
  0
 • MMF traži čak i sniženje plata
  3h 46m
  1