Преминуо истакнути књижевник Мићо Цвијетић

07.03.2023. 22:12
2
ИЗВОР: srna.rs

Истакнути писац, пјесник, књижевни теоретичар, критичар, путописац и новинар Мићо Цвијетић преминуо је у Београду послије тешке и дуге болести.

Цвијетић је био доктор књижевних наука и најбољи српски познавалац књижевности Лужичких Срба.

Рођен је у Кушлату код Фоче 1946. године, студије Историје југословенских књижевности и српскохрватског језика завршио је на Филозофском факултету у Сарајеву, гдје је и магистрирао.

Докторирао је на Филолошком факултету у Београду 1989. године са темом књижевних веза Лужичких Срба и Југословена.

Радио је као просвјетни радник и лектор на Универзитету у Лајпцигу /1978-1982/, а највећи дио радног вијека провео је на Радио Сарајеву, као дугогодишњи уредник Редакције за културу.

На почетку грађанског рата отишао је из Сарајева и од новембра 1992. године живио у Београду.

Био је стални сарадник Радио Београда, у листу "Борба" десетак година уређивао недељни књижевни додатак "Свет књиге", а од 2005. до 2020. године, главни и одговорни уредник "Књижевних новина".

Објавио збирке пјесама "Заумице", "Записи", "Чворови и узлови", "Узалудни послови", "Свет и кућа", "Гласови ведрине", "Божје семе / Господово семе", књиге критика и есеја "Критике и коментари", "Раздаљине и близине", "Кроз времена и књиге", "Ослонци и укрштаји", "Лица и образине".

Његове књиге путописа "У лепој домовини Лужичких Срба" /2009/, "Блиске даљине - Москва и Кијев" и "Француска надахнућа" спадају у сам врх путописне прозе у домаћој књижевности.

Као врсни зналац лужичкосрпског и њемачког језика, превео је двије књиге лужичкосрпских бајки: "Три красна прстена" и "Лепа и ружна девојка", антологију савременог пјесништва Лужичких Срба, као и збирке сатихова њемачких пјесника Петера Гериша и Констанце Петерсман.

Као врсни зналац српске књижевности, био је дугогодишњи ревносни члан Великог жирија за награду "Меша Селимовић" у чије се критеријуме није могло посумњати.

Гласао је и ове године, а његов избор пет најбољих књига, уз кратка и луцидна образложења, био је један од посљедњих текстова које је стигао да напише.

Цвијетић је преминуо прошле ноћи, а мјесто и датум сахране биће накнадно објављени.

Коментари 2
 • Generic placeholder image
  Kole 08.03.2023. 19:20
  Sigurno pokojnik u Begišu nije bio beskućnik. Za njega kao pisca i njegova dijela iskreno nikad nisam čuo, vjerovatno anonimus na ovim prostorima što je izbivo sa njih bezmalo tri decenije. Polako se nama borcima VRS "otvaraju oči" dok smo ginuli i branili ove prostore koji sse zovu Republika Srpska, mnogi su razgulili od rata i stradanja i na miru u sigurnom stvarali svoja književna dijela. Ta pisanija i ta bulumenta udomitelja u majčici Srbiji nimalo nisu pomogli stvaranju Republike Srpske.
 • Generic placeholder image
  Анонимно 07.03.2023. 22:30
  "На почетку грађанског рата отишао је из Сарајева и од новембра 1992. године живио у Београду."
  Sve je receno ovom rečenicom...Doduše,sad je vrijeme u kome su ovakve"patriote",ne samuo na cijeni, nego i na vlasti...
Повезане вијести
Преминуо кошаркашки тренер Предраг Бадњаревић Преминуо кошаркашки тренер Предраг Бадњаревић
Преминуо чувени српски модни креатор Саша Видић Преминуо чувени српски модни креатор Саша Видић
Преминуо некадашњи потпредсједник СО Источна Илиџа Владимир Савић Преминуо некадашњи потпредсједник СО Источна Илиџа Владимир Савић
Најчитаније
 • Од данас забрана пушења у јавним просторима у ФБиХ
  9h 32m
  0
 • Четврти батаљон Војне полиције ВРС – голобради младићи на бранику отаџбине (ФОТО)
  7h 11m
  0
 • Носовић: Образовање и лијепо васпитање су светиња
  6h 18m
  0
 • Куп БиХ за цицибане окупио 270 учесника
  11h 13m
  0
 • ММФ тражи чак и снижење плата
  1h 57m
  1