Преминуо истакнути књижевник Мићо Цвијетић

07.03.2023. 22:12
2
ИЗВОР: srna.rs

Истакнути писац, пјесник, књижевни теоретичар, критичар, путописац и новинар Мићо Цвијетић преминуо је у Београду послије тешке и дуге болести.

Цвијетић је био доктор књижевних наука и најбољи српски познавалац књижевности Лужичких Срба.

Рођен је у Кушлату код Фоче 1946. године, студије Историје југословенских књижевности и српскохрватског језика завршио је на Филозофском факултету у Сарајеву, гдје је и магистрирао.

Докторирао је на Филолошком факултету у Београду 1989. године са темом књижевних веза Лужичких Срба и Југословена.

Радио је као просвјетни радник и лектор на Универзитету у Лајпцигу /1978-1982/, а највећи дио радног вијека провео је на Радио Сарајеву, као дугогодишњи уредник Редакције за културу.

На почетку грађанског рата отишао је из Сарајева и од новембра 1992. године живио у Београду.

Био је стални сарадник Радио Београда, у листу "Борба" десетак година уређивао недељни књижевни додатак "Свет књиге", а од 2005. до 2020. године, главни и одговорни уредник "Књижевних новина".

Објавио збирке пјесама "Заумице", "Записи", "Чворови и узлови", "Узалудни послови", "Свет и кућа", "Гласови ведрине", "Божје семе / Господово семе", књиге критика и есеја "Критике и коментари", "Раздаљине и близине", "Кроз времена и књиге", "Ослонци и укрштаји", "Лица и образине".

Његове књиге путописа "У лепој домовини Лужичких Срба" /2009/, "Блиске даљине - Москва и Кијев" и "Француска надахнућа" спадају у сам врх путописне прозе у домаћој књижевности.

Као врсни зналац лужичкосрпског и њемачког језика, превео је двије књиге лужичкосрпских бајки: "Три красна прстена" и "Лепа и ружна девојка", антологију савременог пјесништва Лужичких Срба, као и збирке сатихова њемачких пјесника Петера Гериша и Констанце Петерсман.

Као врсни зналац српске књижевности, био је дугогодишњи ревносни члан Великог жирија за награду "Меша Селимовић" у чије се критеријуме није могло посумњати.

Гласао је и ове године, а његов избор пет најбољих књига, уз кратка и луцидна образложења, био је један од посљедњих текстова које је стигао да напише.

Цвијетић је преминуо прошле ноћи, а мјесто и датум сахране биће накнадно објављени.

Коментари 2
 • Generic placeholder image
  Kole 08.03.2023. 19:20
  Sigurno pokojnik u Begišu nije bio beskućnik. Za njega kao pisca i njegova dijela iskreno nikad nisam čuo, vjerovatno anonimus na ovim prostorima što je izbivo sa njih bezmalo tri decenije. Polako se nama borcima VRS "otvaraju oči" dok smo ginuli i branili ove prostore koji sse zovu Republika Srpska, mnogi su razgulili od rata i stradanja i na miru u sigurnom stvarali svoja književna dijela. Ta pisanija i ta bulumenta udomitelja u majčici Srbiji nimalo nisu pomogli stvaranju Republike Srpske.
 • Generic placeholder image
  Анонимно 07.03.2023. 22:30
  "На почетку грађанског рата отишао је из Сарајева и од новембра 1992. године живио у Београду."
  Sve je receno ovom rečenicom...Doduše,sad je vrijeme u kome su ovakve"patriote",ne samuo na cijeni, nego i na vlasti...
Повезане вијести
Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
Преминуо Роберто Кавали Преминуо Роберто Кавали
У притвору преминуо брат осумњиченог за Данкино убиство У притвору преминуо брат осумњиченог за Данкино убиство
Најчитаније
 • Рагиб Халиловић – Херој са Грбавице
  10h 26m
  7
 • Село које је проклео цар Лазар и данас живи клетву
  10h 31m
  1
 • Пет лица повријеђено у саобраћајној незгоди на путу Љубогошта - Подроманија
  11h 23m
  0
 • Туга у Билећи, погинуо младић из Гацка
  23h 53m
  0
 • Саобраћајна незгода на путу Љубогошта-Подроманија
  11h 37m
  0