Preživjeli logoraši poručuju - prošlost ne smije biti zaboravljena

08.05.2021. 21:01
0
IZVOR: Glas Srpske

Golgotu srpskog naroda za vrijeme NDH-a, nikada nisu zaboravili ni preživjeli logoraši. Svirepa ubistva na najmonstruozniji način u Jasenovcu i njenom najvećem stratištu Donjoj Gradini, prepričavaju i danas. Iako svako sjećanje izaziva bol, poručuju, prošlost ne smije biti zaboravljena.

Dobrila Kukolj sa samo deset godina, odvedena je u zloglasni Jasenovac u kojem je izgubila 31-og člana uže i šire porodice. Kakva je sudbina čeka, znala je na samom ulasku u najpoznatiju fabriku smrti za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske. Milosti nije bilo ni za djecu.

- Ulazak u sam logor, gledam kakav je to šok. Materi uzimaju dijete, malo u naramku i nabijaju ga na kolac, na bajonetu i bacaju ga psima preko glave. Majku nožem probadaju - prisjeća se Dobrila Kukolj preživjeli logoraš iz Jasenovca.

Monstruoznost ustaških dželata prelazila je granice zdravog razuma. Bolest, umor i nemoć, slabih žena, za njih su bili povod za smrt. O jednoj takvoj, svjedoči i Dobrila Kukolj.

- Gledala sam kad su nju uzeli i na panju joj glavu odsjekli. Plač, otimanje djece, nabijanje na nož, sablju, kupljenje djece za ciglanu, djevojčice - kaže Kukolj.

Donja Gradina – najveće stratište ustaških logora, zemlja zalivena krvlju nevinih, čiji je jedini grijeh bio ime i prezime, vjera i nacija ili otpor fašizmu. U svom zločinačkom ustaškom pohodu, nisu birali način za ubijanje ali ni sredstvo, o čemu svjedoče malobrojni preživjeli logoraši.

- Da su ovde kad dovedu, kopaju, mi kažemo raku, i oni ih pobiju. Poslije dolaze drugi da ove zakopaju, ali drugu raku kopaju i tako su oni radili - kaže Mile Vukmirović preživjeli logoraš iz Jasenovca.

Za najsvirepije načine smrti u NDH-a nije birano ni vrijeme ni mjesto, a razlog samo jedan – zato što su Srbi, Jevreji ili Romi. Vrijeme prolazi, ali ne i sjećanja na strahote koje su se desile pod okriljem Nezavisne Države Hrvatske.

- Dok god mogu da hodam, dok god mogu da otvorim usta i gledam, pričaću, kazivaću, moliću i one koji nisu da kažu to zlo, koje ne smije da se zaboravi i ne smije da se izbriše - poručila je Kukolj.

Poruka je jasna – zlo koje je počinjeno nikada i nigdje se ne smije ponoviti. Pa čak i onda, kada o njima ne bude bilo svjedoka, istina, mora živjeti, a pokoljenja i svijet ne smiju zaboraviti, prenosi RTRS.

Komentari 0
Povezane vijesti
Hrvatski izum – Kazani za pravljenje sapuna od srpskog mesa Hrvatski izum – Kazani za pravljenje sapuna od srpskog mesa
Počela molitvena proslava Svetih novomučenika Jasenovačkih Počela molitvena proslava Svetih novomučenika Jasenovačkih
Sutra molitvena proslava Svetih novomučenika jasenovačkih Sutra molitvena proslava Svetih novomučenika jasenovačkih
Najčitanije
  • Ratna staza Zekovića s Romanije
    11h 5m
    1
  • Škipine sa Pala stečeno znanje u Crvenom krstu odvelo putem ljekara
    9h 47m
    0
  • Zbog alkohola dva puta hapšen vozač iz Istočnog Novog Sarajeva
    8h 15m
    0
  • Lice iz Pala uhapšeno zbog sumnje da je počinilo prevare i utaju
    9h 36m
    1
  • Kulina: Sve više djece ima govorno-jezičke smetnje
    6h 45m
    0