Prije 7.000 godina bilo je 17 žena na 1 muškarca

03.06.2018. 17:37
0
IZVOR: b92.net

Muškarci su gotovo nestali sa lica zemlje zbog svoje sklonosti da ulaze u sukobe i da se međusobno ubijaju i istrebljuju, navodi se u novoj studiji.

U periodu od prije 7.000 do pre 5.000 godina postojalo je genetičko “usko grlo”, odnosno momenat u istoriji čovječanstva u kome je samo jedan muškarac, koji je mogao da učestvuje u reprodukciji populacije, dolazio na 17 (pa čak i više) žena, navode istraživači sa Univerziteta Stanford.

Nova studija, ima mnogo brutalnije pretpostvake nego prethodne. Njeni autori to nazivaju “patrilinearna kompeticija unutar srodničke grupe”.

Drugim riječima, grupe muškaraca koje su se nadmetale da žensku pažnju, toliko žestoko su se borile i ubijale da je na kraju ostala samo nekolicina koja je mogla da doprinese uvećanju globalne populacije.

“Prisustvo takvih grupa razultiralo je nasilnom međugrupnom komepticijom, koja se uglavnom odvijala između muških članova grupa u daljem srodstvu, umesto potpuno nepovezanih individua”, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu Nejčr.

“Žrtve takvih međugrupnih sukoba umnožavale su se među srodnim muškarcima, što je dovodilo do istrebljenja cijelih rodova.”

Jednostavno rečeno, kada jedna grupa muškaraca, najčešće srodnika, izgubi bitku od druge grupe, oni bi u potpunosti bili uništeni, a njihove žene bi postale plijen pobjednika.

Istaživači kažu da je ovo samo naučna pretpostavka. Alternativna hipoteza bi bila da epidemija neke bolesti raširila, smanjujući drastično mušku populaciju i utičući na odnos žena i muškaraca, piše Njuzhab.

Ipak, učinci takve epidemije su manji i nebi mogli da dovedu do odnosa muške i ženske populacije od 1 prema 17, smatraju naučnici.

Komentari 0
Povezane vijesti
Dame iz Republike Srpske koje mijenjaju svijet Dame iz Republike Srpske koje mijenjaju svijet
Žene bolje tumače emotikone u porukama Žene bolje tumače emotikone u porukama
Zašto je tebi teže nego tvojoj čukunbabi? Zašto je tebi teže nego tvojoj čukunbabi?
Najčitanije
  • Sjećanje na majora Vuka Čvoru: Osam godina od smrti
    4h 13m
    7
  • Radnik pao sa stuba i poginuo
    22h 35m
    0
  • Radno vrijeme za predstojeće republičke praznike u Istočnoj Ilidži
    23h 50m
    1
  • Božović: Istočna Ilidža - svjetionik istočnog dijela Srpske
    19h 43m
    0
  • Skupština Džudo saveza Srpske bez kvoruma
    22h 49m
    1