Prikupljeno 30 jedinica krvi u Sokocu

30.01.2024. 15:49
0
IZVOR: srna.rs

Na Sokocu je danas u dobrovoljnoj akciji prikupljeno 30 jedinica krvi, koje će mnogo olakšati rad Službe transfuzije u Bolnici "Srbija" i upotpuniti rezerve, izjavila je Srni šef Službe Jelena Stojanović Lukić.

Lukićeva je navela da je, u prvoj ovogodišnjoj akciji, koja je značajna za obnavljanje rezervi, krv dalo 30 od prijavljenih 45 lica.

Ona je rekla da su januar i avgust teži mjeseci jer je smanjen broj dobrovoljnih davalaca koji dolaze u Službu, a povećan broj namjenskih davalaca, što znači povećano opterećenje na porodice koji traže davaoce.

Vladan Janković, volonter Opštinske organizacije Crvenog krsta "Romanija" sa Sokoca, izjavio je da su organizatori zadovoljni odzivom, imajući u vidu da je prethodna akcija organizovana prije mjesec dana i da nije protekao potreban period između dva davanja.

Janković je naglasio da je i današnju akciju,00 kojoj se odazvao veći broj mladih davalaca, organizovao Aktiv koji djeluje u okviru sokolačkog Crvenog krsta, a na poziv Zavoda zbog povećanih potreba za zalihama krvi.

Profesor fizičkog vaspitanja Miroslav Maksimović, koji se akciji davanja krvi odazvao sa grupom učenika, podsjetio je da je krv prvi put dao prije dvadesetak godina.

- Krv treba dati iz humanih razloga, ali je dobro i zbog zdravlja. Sportista sam koji ima gustu krv, pa je i preporučljivo da je dajem - istakao je Maksimović.

Učenik završnog razreda srednje škole Damjan Orašanin danas je prvi put dao krv.

- Želim nekome spasiti život ovim gestom, koji posebno za mladog čovjeka predstavlja sitnicu - rekao je Orašanin.

Komentari 0
Povezane vijesti
Sara i Aleksandar Lučić osvojili tri medalje na svesrpskom kupu Sara i Aleksandar Lučić osvojili tri medalje na svesrpskom kupu
Potvrđen antraks na području Sokoca Potvrđen antraks na području Sokoca
Intenzivna potraga za nestalim Alijom Selimbašićem sa Sokoca Intenzivna potraga za nestalim Alijom Selimbašićem sa Sokoca
Najčitanije
  • Ratna staza Zekovića s Romanije
    11h 8m
    1
  • Škipine sa Pala stečeno znanje u Crvenom krstu odvelo putem ljekara
    9h 50m
    0
  • Zbog alkohola dva puta hapšen vozač iz Istočnog Novog Sarajeva
    8h 18m
    0
  • Lice iz Pala uhapšeno zbog sumnje da je počinilo prevare i utaju
    9h 39m
    1
  • Kulina: Sve više djece ima govorno-jezičke smetnje
    6h 48m
    0