Pripadnici Prvog bataljona Ilidžanske brigade istinski heroji (FOTO)

31.05.2024. 13:30
0
IZVOR: katera.news

Polaganjem cvijeća na spomenik Oklopnog bataljona na Dobrinji 4 odata je počast svim poginulim i umrlim borcima Neđaričkog bataljona 1. Ilidžanske pješadijske brigade Vojske Republike Srpske.

Svetozar Guzina, nekadašnji komandant Prvog bataljona Ilidžanske brigade rekao je da ova brigada sve četiri godine Odbrambeno-otadžbinskog rata nije ustupila ni pedalj svoje zemlje.

Kako ističe, borci su branili svoje kuće, svoja ognjišta i svoje živote.

- Ponosan sam na sve borce Ilidžanske brigade, posebno na Prvi bataljon – dodao je on.

Guzina je istakao da je važno njegovati kulturu sjećanja, govoriti o stradanju Srba kroz istoriju i svjedočiti o istini.

Slika

Foto: katera.news

Nikola Mijatović Mišo, nekadašnji načelnik Štaba, zamjenik komandanta Ilidžanske brigade i komandant Jurišnog odreda Sarajevsko-romanijskog korpusa, rekao je da je za Republiku Srpsku život dalo 500 boraca, dok je njih 2150 ranjeno.

- Oni su bili divovi, nezaustavljivi, nepobjedivi, istinski heroji koji su krčili put ka slobodi i značajno su doprinijeli u stvaranju Republike Srpske – rekao je on.

Prema njenim riječima, Ilidžanska brigada je proglašena za najbolju u Sarajevsko-romanijskom korpusu, najbolju brigadu Vojske Republike Srpske i jednom od najboljih u istoriju.

Slika

Foto: katera.news

Predsjednik Boračke organizacije Ilidžanskborac" Goran Šehovac naveo je da su Neđarići bili „srpski Staljingrad“, te da je u minulom ratu poginulo 168 stanovnika ove sarajevske opštine.

- U taj broj ne računamo civile. Zbog položaja ove opštine, vođene su žestoke borbe, ali srpska vojska je uspjela da odbrani svoju teritoriju – rekao je on, podsjećajući da je i ova opština, iako odbranjena, nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma pripala FBiH.

On je dodao da sjećanje na podvig boraca i žrtve civila čuva i njeguje Boračka organizacija Ilidžanski borac".

Obilježavanje je nastavljeno u svečanom salonu Aurora“ u kojem će biti upriličeno druženje bivših pripadnika Neđaričkog bataljona i prijatelja.

Komentari 0
Povezane vijesti
Sjećanje: Sedam godina bez Milana Mikana Kneževića Sjećanje: Sedam godina bez Milana Mikana Kneževića
Papratna njiva: Služen parastos za žrtve nekažnjenog zločina Papratna njiva: Služen parastos za žrtve nekažnjenog zločina
Božović: Intrigantno što trideset godina poslije rata neko po Sarajevu postavlja tenkove Božović: Intrigantno što trideset godina poslije rata neko po Sarajevu postavlja tenkove
Najčitanije
  • Morbilima zaraženo 309 lica, u Istočnom Sarajevu 33 lica
    16h 2m
    0
  • Obilježene 142 godine od Uloškog ustanka
    23h 34m
    0
  • Najavljeno poskupljenje goriva na benzinskim pumpama u BiH
    22h 40m
    4
  • Danas Sveti Joakim i Ana
    25m
    0
  • Predstava "Mala sirena" sutra otvara 25. "Lut fest "
    18h 14m
    0