Prof. Baucal: "Došli smo do toga da ocena predstavlja merilo kvaliteta ljudskog bića"

10.07.2024. 15:09
0
IZVOR: zelenaucionica.com

Redovni profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu dr Aleksandar Baucal vrlo često i otvoreno govori o problemima u srpskom obrazovanju.

Dr Baucal predaje na predmetima iz oblasti razvojne psihologije i psihologije obrazovanja, a u svom gostovanju u podkastu "Agelast" govorio je i o vječito aktuelnoj temi ocjenjivanja.

Tom prilikom otkrio je da je radio istraživanje tokom kojeg je pokušao da dođe do odgovora na pitanje kada to učenici i studenti loše ocjene pripisuju svojoj odgovornosti, a kada to vide kao „krivicu“ nastavnika.

- Meni je bilo vrlo interesantno da osetim, da uočim tu razliku kada učenici koji nemaju dobre ocene iz nekog predmeta to adresiraju kao problem nastavnika, a kada im to deluje kao nešto najnormalnije – ne znam dovoljno za višu ocenu i to je to. Ono što obično pravi razliku su dva elementa. Jedan je postojanje nekih jasnih kriterijuma, a drugi kvalitet odnosa sa nastavnikom – kazao je ovaj profesor.

Ako učenici imaju pozitivan odnos s nastavnikom i jasna su im mjerila zbog čega je neko dobio pet, četiri, ako vide tu razliku, oni to ne vide kao nepravdu, tvrdi dr Baucal.

- S druge strane, ako u svojoj percepciji nastavnika dožive kao distanciranog, ako on nikad nije objasnio zbog čega je neko dobio pet, četiri ili tri, a naročito ako su to neki kompleksniji načini ocenjivanja, gde se ne može kao u matematici egzaktno na osnovu broja tačno rešenih zadataka dati i ocena, onda oni to dožive kao nepravdu. Nastavnik nas ne razume, nastavnik je ovakav, onakav. Ali učenici neće tako reagovati ako im je jasno i ako postoji komunikacija i to nam pokazuje da je rešenje problema zapravo u promeni odnosa između nastavnika i učenika  – istakao je prof. Baucal.

On kaže da bi baš zbog takvih situacija nastavnicima pomoglo kada bi postojali neki standardi šta se očekuje za pet, za četiri, za tri…

- Jer nastavnik u jednoj školi ne može znati šta znaju učenici u drugoj, nego samo šta znaju njegovi učenici. On će možda za najboljeg učenika reći dobro, ti mi najviše znaš, to je pet, onaj neko drugi ima četiri itd. – objašnjava ovaj profesor .

Dr Aleksandar Baucal kaže da postoji i još jedan dodatni problem sa ocjenama koji se ne spominje često, a to je velika korelacija između ocjena.

- Ako znaš jednu ocenu iz nekog predmeta kod učenika, ti manje ili više znaš sve njegove ocene. To znači da je nama, u stvari, učenik dobar, vrlodobar ili odličan. Došli smo do toga da ocena predstavlja merilo kvaliteta ljudskog bića. I to je jako pogrešno. Ako ocena postane TO, onda je tu borba na život i smrt. Jer ako ti nemaš sve petice, sistem ti je na svoj način rekao da ti kao osoba nisi vredan – kazao je profesor Baucal.

Komentari 0
Povezane vijesti
Damjanović: Neće biti testiranja učenika Damjanović: Neće biti testiranja učenika
Trivić: Ove sedmice definisanje načina vrednovanja učenika Trivić: Ove sedmice definisanje načina vrednovanja učenika
Zaključna ocjena biće zbir svega urađenog Zaključna ocjena biće zbir svega urađenog
Najčitanije
  • Major Kosta Todorović – Legenda o srpskom hrabrom srcu
    16h 7m
    0
  • Domaći posni brusketi
    16h 40m
    0
  • Uhapšen Sokočanin zbog sumnje da je bacio bombu u dvorište kuće
    11h 58m
    4
  • Lice teško povrijeđeno u saobraćajnoj nezgodi kod Rogatice
    14h 6m
    0
  • Sokočani uhapšeni zbog sumnje da su namjeravali policajcima zapaliti vozila
    10h 19m
    1