Proglašena vanredna situacija u Pirotu

25.12.2022. 21:33
1
IZVOR: glassrpske.com

Nakon što se u mjestu Sopotski han kod Pirota večeras prevrnuo jedan vagon u sklopu voza koji je prevozio amonijak, u Kliničkom centru Niš zbrinuto je sedam osoba, od kojih je dvoje vraćeno kući, dok je petoro sa lakšim simptomima trovanja zadržano, rečeno je u KC Niš.

Zoran Perišić, direktor KC Niš, kaže da se situacija mjenja iz minuta u minut, i da se osobe sa simptimima trovanja dovoze svojim automobilima.

Oko 17 časova prema selu Staničenje, tačnije u mjestu Sopotski han, voz koji je prevozio amonijak iskliznuo je iz šina. Gust dim se širio u vazduhu, policija i vatrogasna jedinica su odmah reagovale, saobraćaj je prekinut i preusmjeravan, a građanima koji žive u blizini je rečeno da ne izlaze napolje.

Portal "Plus onlajn" piše, pozivajući se na nezvanične informacije, da se ljekarima javilo više od 50 osoba.

Mještani Sopota i Staničenja: Čudno miriše, svi smo se zatvorili u kuće

Mještani sela Staničenje i Sopot uplašeni su nakon saznanja da je na par kilometara od njihovih kuća došlo do iskliznuća cisterne sa opasnim agensom amonijakom.

Ljudi su se nakon saznanja za hemijski akcident zatvorili u svoje domove nadajući se da će se na taj način zaštititi od opasnog otrova.

Dragan Jovanović iz Staničenja kaže da je nakon određeno vremena počeo da se osjeća neobičan miris za koji sumnja da je posljedica curenja amonijaka.

- Naša kuća je baš pored Železničke stanice, bliže tom mestu nego samo selo Staničenje. Do malopre ništa nisam osećao, međutim, sad kada sam izašao osetio sam da nešto pomalo miriše. Evo jurim psa da ga zatvorim u kuću, a imam i 100 košnica sa pčelama, sa njima ne mogu ništa, a ako uginu to je šteta od 10.000 evra. Najvažnije je da niko ne strada, ja sam tu sam sa suprugom, sin nam je u Beogradu pa bar za njega ne brinem - kazao je Jovanović.

Dejan Petrović iz Sopota za preteću opasnost saznao je od svog sina.

- Sin je bio u Pirotu, krenuo je kući, ali nisu mogli da prođu zbog tog što se desilo. Skrenuli su na Belu Palanku pa su otišli u Temsku, tamo imamo rođake pa će tamo ostati. Bar za njega ne brinem, Temska je 15 kilometara daleko - priča Petrović. Kaže da se u dijelu Sopota u kojem on živi ne osjeća miris amonijaka.

- Dobro smo sve zatvorili, u kući smo, ne izlazimo. Imam pet kokošaka i kera, njima kako bude, sad ne možemo ništa - zaključio je Petrović, prenose "Novosti.rs"

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Mladen 26.12.2022. 08:06
    Vuciceve brze zeleznice i ekonomski tigrovi…e Srbijo medzu njivama, sljivama i SNSovcima.
    I u Srbiji vlast trula, opozicija jos gora- isto i kod nas.
Povezane vijesti
Nesreća kod Gradiške sa tragičnim epilogom: Poginuo muškarac! Nesreća kod Gradiške sa tragičnim epilogom: Poginuo muškarac!
Jeziva nesreća: Poginuli motorista i žena, dijete (3) teško povrijeđeno Jeziva nesreća: Poginuli motorista i žena, dijete (3) teško povrijeđeno
Dvije osobe poginule prilikom slijetanja vozila Dvije osobe poginule prilikom slijetanja vozila
Najčitanije
  • Održane "Vaskršnje radosti", jedan od najljepših događaja u Istočnoj Ilidži (FOTO)
    19h 19m
    0
  • Rodbina prislužila svijeće na "Novom Zejtinliku"
    15h 51m
    4
  • Porodilištu u Istočnom Sarajevu uručeni paketi povodom Nedjelje Crvenog krsta
    18h 35m
    0
  • Čovjek iz BiH naletio na zmiju dugu više od metar i po (FOTO)
    14h 13m
    0
  • Danas Markovdan
    23h 1m
    0