Promocija knjige „Mediji i slika tijela“ u Palama: Kako se formira mišljenje o tijelu i šta utiče na to

26.11.2023. 19:00
3
IZVOR: srpskainfo.com

U amfiteatru Filozofskog fakulteta za Palama sutra u 18.30 časova biće održana promocija knjige „Mediji i slika tijela“ autorki Anđele Kuntoš i Nataše Kostić.

Knjiga “Mediji i slika tijela” profesorice dr Nataše Kostić i studentkinje Anđele Kuntoš je monografija iz oblasti psihologije koja istražuje odnos medija i medijskih poruka na čovjekovu sliku tijela ljudi.

Anđela Kuntoš kaže za Srpskainfo da je ideja da se napiše knjiga nastala iz njenog diplomskog rada

– To je bila tema za moj diplomski, ali je profesorica prepoznala kvalitet rada i ideju, pa ja tako nastala knjiga – kaže Kuntoševa i poziva sve zainteresovane da dođu na promociju.

Pojašnjava da se slika tijela odnosi na mentalnu predstavu o sopstvenom tijelu, njegovim karakteristikama te osjećanjima prema istima.

Slika

                                                  Foto: ustupljena fotografija

Odnos ova dva konstrukta  je aspekt koji je u psihologiji bio dugo istraživan, što je produkovalo obimnu literaturu na ovu temu.

– Knjiga ne nastoji da da odgovor na pitanje „Da li mediji imaju uticaja u oblikovanju slike tijela?“, jer je na to pitanje već davno dobijen potvrdan odgovor. Knjiga nastoji da odgovori na pitanja – kako i zašto. Kakve efekte imaju različite vrste medija na sliku tijela, kako se oni odvijaju, te koji je cilj sprovođenja određenih poruka o idealnom izgledu? Kako mediji i društvene mreže utiču na našu predstavu o sebi, sliku o sopstvenom tijelu i na naše samopouzdanje, te koji su to ciljevi koji oni žele da postignu, porukama o idealnom ženskom (ali i muškom) izgledu? Kako naizgled savršene slike poznatih ličnosti na društvenim mrežama utiču na vašu djecu i na način na koji oni sebe doživljavaju? Zašto se danas sve veći broj žena podvrgava plastičnim operacijama? Kako u vremenu prezasićenosti informacijama koje dolaze iz raznih izvora, formirati i njegovati kvalitetnu sliku o sebi i svom tijelu, dobro samopouzdanje ne samo kod sebe, nego i kod svoje djece? – pojašnjava Kuntoševa.

Dodaje da su to su neka od pitanja koje ova knjiga nastoji da ponudi odgovor, te u tome leži i njena praktična primjena. Knjiga je namijenjena svima koji žele da se edukuju o ovoj temi, zarad sebe i/ili svoje djece i koji žele da rade na izgradnju pozitivnog stava o sebi i svom tijelu.

U knjizi je takođe iznesen pregled istraživanja ovog odnosa koja su se izvršila u proteklih 10 godina, kako bi se doprinijelo obuhvatnijem sagledavanju navedenog problema, ali postavljanju teorijskog okvira za buduća istraživanja, i to sve u svrhu doprinosa novih saznanja ovog odnosa u okvirima psihologije.

Knjiga je nastala kao rezultat saradnje profesora i studenta. Zajednički rad, dogovaranje i spremnost da se uloži vrijeme i resursi pojedinca mogu da doprinesu stvaranju zajedničkog djela.

Takođe, spremnost za prihvatanje novih ideja, sugestija drugih ljudi i prilike za ostvarenje određenih aktivnosti mogu da doprinesu ostvarenju zajedničkog cilja.

– Nadamo se da će napisana knjiga podstaći i druge profesore, a naročito studente da zajedničkim snagama rade na razmatranju brojnih psiholoških fenomena, te da doprinesu proširivanju znanja i vidika ove divne nauke koju toliko volimo – poručila je Kuntoševa.

Na promociji učestvuju Maja Vejin, prof. dr Vuk Vučetić idoc. dr Jelena Mešter, uz muzičku pratnju Ivane Cerović, profesora muzike.

Komentari 3
 • Generic placeholder image
  Napokon nauka,napredak, pamet... 27.11.2023. 13:22
  U moru vijesti iz politike napokon da se možemo pročitati najavu za nešto lijepo i pametno. Da vidimo da se neko bavi istraživanjem ovih devijacija u društvu, o ugrožemosti mladosti od bombastičnih naslova,farmi,zadruga...
 • Generic placeholder image
  ČESTITAMO ! 27.11.2023. 11:49
  Za svaku pohvalu,divno.
 • Generic placeholder image
  Još ima nade... 27.11.2023. 08:25
  Vidjeti ovako lijep primjer, profesorica koja ne gleda studenta kao bankomat i studentice koja smatra da svojim radom a ne stranačkim aktivizmom treba da uspije u životu je rijetkost ali postoje i to nam daje nadu da nije sve izgubljeno za buduće generacije. Ima nade i za fakultetsko obrazovanje dok postoje ovakvi profesori. Prepoznati diplomski rad i studenta kao svijetao primjer koji treba nagraditi je, u vrijeme gladi za novcom i nečovječnosti, veliki uspijeh kompletnog vijeća profesora pred kojim je studentica iznosila svoj diplomski rad. Takođe, uzeti ovako "škakljivu" ali za naša vremena možda najaktuelniju temu je velika hrabrost studenta i obavezno ću se potruditi da dođem u posjed ove knjige.
Povezane vijesti
Promovisana knjiga „Srbija od vinčanske civilizacije do 1918. godine“ u Istočnom Sarajevu Promovisana knjiga „Srbija od vinčanske civilizacije do 1918. godine“ u Istočnom Sarajevu
Sutra promocija knjige „Srbija od vinčanske civilizacije“ Sutra promocija knjige „Srbija od vinčanske civilizacije“
Predstavljena zbirka pjesama "Budi srećan gdje god da si" učenice Ene Vuković Predstavljena zbirka pjesama "Budi srećan gdje god da si" učenice Ene Vuković
Najčitanije
 • Sutra humanitarni bazar za Veru na Trgu Srbija
  9h 2m
  0
 • U Drini pronađeno tijelo nestalog D.T.
  10h 53m
  1
 • Četiri godine od smrti doktora Laze: Ilidža pamti svoje junake (FOTO)
  9h 54m
  0
 • Mladi uređivali teren za odbojku na pijesku i nekropolu stećaka
  7h 52m
  0
 • Novo podrhtavanje tla: Zemljotres zatresao BiH
  1h 11m
  0