Промоција књиге „Медији и слика тијела“ у Палама: Како се формира мишљење о тијелу и шта утиче на то

26.11.2023. 19:00
3
ИЗВОР: srpskainfo.com

У амфитеатру Филозофског факултета за Палама сутра у 18.30 часова биће одржана промоција књиге „Медији и слика тијела“ ауторки Анђеле Кунтош и Наташе Костић.

Књига “Медији и слика тијела” професорице др Наташе Костић и студенткиње Анђеле Кунтош је монографија из области психологије која истражује однос медија и медијских порука на човјекову слику тијела људи.

Анђела Кунтош каже за Српскаинфо да је идеја да се напише књига настала из њеног дипломског рада

– То је била тема за мој дипломски, али је професорица препознала квалитет рада и идеју, па ја тако настала књига – каже Кунтошева и позива све заинтересоване да дођу на промоцију.

Појашњава да се слика тијела односи на менталну представу о сопственом тијелу, његовим карактеристикама те осјећањима према истима.

Слика

                                                  Фото: уступљена фотографија

Однос ова два конструкта  је аспект који је у психологији био дуго истраживан, што је продуковало обимну литературу на ову тему.

– Књига не настоји да да одговор на питање „Да ли медији имају утицаја у обликовању слике тијела?“, јер је на то питање већ давно добијен потврдан одговор. Књига настоји да одговори на питања – како и зашто. Какве ефекте имају различите врсте медија на слику тијела, како се они одвијају, те који је циљ спровођења одређених порука о идеалном изгледу? Како медији и друштвене мреже утичу на нашу представу о себи, слику о сопственом тијелу и на наше самопоуздање, те који су то циљеви који они желе да постигну, порукама о идеалном женском (али и мушком) изгледу? Како наизглед савршене слике познатих личности на друштвеним мрежама утичу на вашу дјецу и на начин на који они себе доживљавају? Зашто се данас све већи број жена подвргава пластичним операцијама? Како у времену презасићености информацијама које долазе из разних извора, формирати и његовати квалитетну слику о себи и свом тијелу, добро самопоуздање не само код себе, него и код своје дјеце? – појашњава Кунтошева.

Додаје да су то су нека од питања које ова књига настоји да понуди одговор, те у томе лежи и њена практична примјена. Књига је намијењена свима који желе да се едукују о овој теми, зарад себе и/или своје дјеце и који желе да раде на изградњу позитивног става о себи и свом тијелу.

У књизи је такође изнесен преглед истраживања овог односа која су се извршила у протеклих 10 година, како би се допринијело обухватнијем сагледавању наведеног проблема, али постављању теоријског оквира за будућа истраживања, и то све у сврху доприноса нових сазнања овог односа у оквирима психологије.

Књига је настала као резултат сарадње професора и студента. Заједнички рад, договарање и спремност да се уложи вријеме и ресурси појединца могу да допринесу стварању заједничког дјела.

Такође, спремност за прихватање нових идеја, сугестија других људи и прилике за остварење одређених активности могу да допринесу остварењу заједничког циља.

– Надамо се да ће написана књига подстаћи и друге професоре, а нарочито студенте да заједничким снагама раде на разматрању бројних психолошких феномена, те да допринесу проширивању знања и видика ове дивне науке коју толико волимо – поручила је Кунтошева.

На промоцији учествују Маја Вејин, проф. др Вук Вучетић идоц. др Јелена Мештер, уз музичку пратњу Иване Церовић, професора музике.

Коментари 3
  • Generic placeholder image
    Napokon nauka,napredak, pamet... 27.11.2023. 13:22
    U moru vijesti iz politike napokon da se možemo pročitati najavu za nešto lijepo i pametno. Da vidimo da se neko bavi istraživanjem ovih devijacija u društvu, o ugrožemosti mladosti od bombastičnih naslova,farmi,zadruga...
  • Generic placeholder image
    ČESTITAMO ! 27.11.2023. 11:49
    Za svaku pohvalu,divno.
  • Generic placeholder image
    Još ima nade... 27.11.2023. 08:25
    Vidjeti ovako lijep primjer, profesorica koja ne gleda studenta kao bankomat i studentice koja smatra da svojim radom a ne stranačkim aktivizmom treba da uspije u životu je rijetkost ali postoje i to nam daje nadu da nije sve izgubljeno za buduće generacije. Ima nade i za fakultetsko obrazovanje dok postoje ovakvi profesori. Prepoznati diplomski rad i studenta kao svijetao primjer koji treba nagraditi je, u vrijeme gladi za novcom i nečovječnosti, veliki uspijeh kompletnog vijeća profesora pred kojim je studentica iznosila svoj diplomski rad. Takođe, uzeti ovako "škakljivu" ali za naša vremena možda najaktuelniju temu je velika hrabrost studenta i obavezno ću se potruditi da dođem u posjed ove knjige.
Повезане вијести
Вечерас промоција романа „Српско срце Јоханово“ и „Усташа“ у Источном Сарајеву Вечерас промоција романа „Српско срце Јоханово“ и „Усташа“ у Источном Сарајеву
У недјељу промоција књиге "Српско срце Јоханово" у Палама У недјељу промоција књиге "Српско срце Јоханово" у Палама
Промовисана књига „...и друге приче“ Саше Кнежевића у Источном Сарајеву Промовисана књига „...и друге приче“ Саше Кнежевића у Источном Сарајеву
Најчитаније
  • Сахрањен наш добри прота Војо (ФОТО)
    21h 5m
    1
  • Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
    23h 24m
    1
  • У саобраћајној несрећи погинуло дијете
    23h 51m
    0
  • Пронађено тијело мајке која се са дјецом утопила у Бојани
    19h 12m
    0
  • Годишњица рођења Милутина Бојића, аутора "Плаве гробнице"
    19h 16m
    0