Промоција књиге „Медији и слика тијела“ у Палама: Како се формира мишљење о тијелу и шта утиче на то

26.11.2023. 19:00
3
ИЗВОР: srpskainfo.com

У амфитеатру Филозофског факултета за Палама сутра у 18.30 часова биће одржана промоција књиге „Медији и слика тијела“ ауторки Анђеле Кунтош и Наташе Костић.

Књига “Медији и слика тијела” професорице др Наташе Костић и студенткиње Анђеле Кунтош је монографија из области психологије која истражује однос медија и медијских порука на човјекову слику тијела људи.

Анђела Кунтош каже за Српскаинфо да је идеја да се напише књига настала из њеног дипломског рада

– То је била тема за мој дипломски, али је професорица препознала квалитет рада и идеју, па ја тако настала књига – каже Кунтошева и позива све заинтересоване да дођу на промоцију.

Појашњава да се слика тијела односи на менталну представу о сопственом тијелу, његовим карактеристикама те осјећањима према истима.

Слика

                                                  Фото: уступљена фотографија

Однос ова два конструкта  је аспект који је у психологији био дуго истраживан, што је продуковало обимну литературу на ову тему.

– Књига не настоји да да одговор на питање „Да ли медији имају утицаја у обликовању слике тијела?“, јер је на то питање већ давно добијен потврдан одговор. Књига настоји да одговори на питања – како и зашто. Какве ефекте имају различите врсте медија на слику тијела, како се они одвијају, те који је циљ спровођења одређених порука о идеалном изгледу? Како медији и друштвене мреже утичу на нашу представу о себи, слику о сопственом тијелу и на наше самопоуздање, те који су то циљеви који они желе да постигну, порукама о идеалном женском (али и мушком) изгледу? Како наизглед савршене слике познатих личности на друштвеним мрежама утичу на вашу дјецу и на начин на који они себе доживљавају? Зашто се данас све већи број жена подвргава пластичним операцијама? Како у времену презасићености информацијама које долазе из разних извора, формирати и његовати квалитетну слику о себи и свом тијелу, добро самопоуздање не само код себе, него и код своје дјеце? – појашњава Кунтошева.

Додаје да су то су нека од питања које ова књига настоји да понуди одговор, те у томе лежи и њена практична примјена. Књига је намијењена свима који желе да се едукују о овој теми, зарад себе и/или своје дјеце и који желе да раде на изградњу позитивног става о себи и свом тијелу.

У књизи је такође изнесен преглед истраживања овог односа која су се извршила у протеклих 10 година, како би се допринијело обухватнијем сагледавању наведеног проблема, али постављању теоријског оквира за будућа истраживања, и то све у сврху доприноса нових сазнања овог односа у оквирима психологије.

Књига је настала као резултат сарадње професора и студента. Заједнички рад, договарање и спремност да се уложи вријеме и ресурси појединца могу да допринесу стварању заједничког дјела.

Такође, спремност за прихватање нових идеја, сугестија других људи и прилике за остварење одређених активности могу да допринесу остварењу заједничког циља.

– Надамо се да ће написана књига подстаћи и друге професоре, а нарочито студенте да заједничким снагама раде на разматрању бројних психолошких феномена, те да допринесу проширивању знања и видика ове дивне науке коју толико волимо – поручила је Кунтошева.

На промоцији учествују Маја Вејин, проф. др Вук Вучетић идоц. др Јелена Мештер, уз музичку пратњу Иване Церовић, професора музике.

Коментари 3
 • Generic placeholder image
  Napokon nauka,napredak, pamet... 27.11.2023. 13:22
  U moru vijesti iz politike napokon da se možemo pročitati najavu za nešto lijepo i pametno. Da vidimo da se neko bavi istraživanjem ovih devijacija u društvu, o ugrožemosti mladosti od bombastičnih naslova,farmi,zadruga...
 • Generic placeholder image
  ČESTITAMO ! 27.11.2023. 11:49
  Za svaku pohvalu,divno.
 • Generic placeholder image
  Još ima nade... 27.11.2023. 08:25
  Vidjeti ovako lijep primjer, profesorica koja ne gleda studenta kao bankomat i studentice koja smatra da svojim radom a ne stranačkim aktivizmom treba da uspije u životu je rijetkost ali postoje i to nam daje nadu da nije sve izgubljeno za buduće generacije. Ima nade i za fakultetsko obrazovanje dok postoje ovakvi profesori. Prepoznati diplomski rad i studenta kao svijetao primjer koji treba nagraditi je, u vrijeme gladi za novcom i nečovječnosti, veliki uspijeh kompletnog vijeća profesora pred kojim je studentica iznosila svoj diplomski rad. Takođe, uzeti ovako "škakljivu" ali za naša vremena možda najaktuelniju temu je velika hrabrost studenta i obavezno ću se potruditi da dođem u posjed ove knjige.
Повезане вијести
Представљене ратне приче Небојше Јеврића у Палама Представљене ратне приче Небојше Јеврића у Палама
Сутра промоција књиге „Загледана у стијену“ у Источном Сарајеву Сутра промоција књиге „Загледана у стијену“ у Источном Сарајеву
На Сокоцу промовисана књига Ене Вуковић На Сокоцу промовисана књига Ене Вуковић
Најчитаније
 • Како су Срби оставили велики траг у историји Русије
  12h 11m
  2
 • Зашто је добро пити воду с ђумбиром и лимуном
  5h 53m
  0
 • Портал Катера вам доноси текстове о настанку и развоју Српског Сарајева
  9h 23m
  6
 • Земљотрес у БиХ
  4h 2m
  0
 • На кошаркашкој утакмици скупљено 3.420 КМ за помоћ породици Тодоровић са Пала
  12h 1m
  0