Psiholog o užasu na Vračaru i dječaku koji je pucao: "Ogromna nevolja se krila iza njega"

03.05.2023. 12:07
25
IZVOR: b92.net

Cijela Srbija je u šoku poslije vijesti o pucnjavi u osnovoj školi na Vračaru, kada je dječak došao sa pištoljem i pet šaržera i zapucao. Prema nezvaničnim informacijama, čak osam osoba je navodno ubijeno, ali to još nije zvanično potvrđeno.

Psiholog Biljana Lajović navela je da je ovo nečega čega smo se pribojavali.

- Ovo je najšokantnija vest koju smo mogli da čujemo... Nečega čega smo se svi pribojavali kada smo slušali takve vesti... Razlozi su uvek raznovrsni.....
Pojavilo mi se pitanje da li je pokazivao bilo kakve znake da će se nešto desiti, da je veoma nestabilan - objasnila je ona za TV Prva.

- Ne bih govorila o količini besa... Ogromna nevolja se krila iza njega... Da se pokaže da ima strašan problem i nosi neko ponašanje koje može da rezultuje ovakvim činom... To je problem, kada u ovakvim situacijama, verovatno je bilo teško dopreti do njega. Ptiam se da li je neko primetio šta se sa njim dešava. To mogu da budu razni problemi, 14 godina je vreme odrastanje koje nosi oscilacije i turbulenciju... Ovo je ranjiv uzrast... Pitanje je kakav je kapacitet porodice da se nosi sa time - dodala je ona.

- Jako je važno da policija izađe sa tačnim informacijama, da se na neki način spreči širenje panike i straha - izjavila je ona.

Na koji način sadržaj koji djeca gledaju i koji im se servira utiče na njihovo ponašanje, Biljana Lajović je izajvila da takav sadržaj koji se plasira na TV i na društvenim mrežama, očigledno je da društvo šalje jednu poruku koja sigurno može biti ozbiljan okidač, jer djeca nemaju druge uzore do onih koje gledaju i prate, i konstantno su izloženi negativnim stvarima.

Djevojčica koja pohađa razred sa maloljetnikom koji je pucao, izjavila je da je dječak nakon što je dobio jedinicu iz istorije počeo da puca.

- Iza toga se krije ogoman broj problema, ta ocena je možda bila okidač, ali sigurno nije jedini problem koji je mučio ovog dečaka. Moramo da sprečimo ovo da se više nikada ne dešava - zaključila je Biljana Lajović za TV Prva.

Komentari 25
  • Generic placeholder image
    dorotea 09.05.2023. 11:06
    Vec je previse optužbi za ljude koji traze uzrok.Nema opravdanja za ubicu ali ima nade da se ovo nikad ne ponovi ako nadjemo uzroke zbog kojih je doslo do ove tragedije,i prevencijom i obraćanjom paznje takva bica ili izolujemo ili pomognemo da sagledaju svoje probleme i rese ih konstruktivno ,naravno to podrazumeva budnost svih i visoku svest da su i drugi bitni i da utoču i na nase postojanje.
    Sećam se kad je u mojoj ulici devojčica od nekih 16 17 godina skočila sa skolskog prozora i koliko takvih je bilo šta smo uĉinili sem syo nam je svima bilo žao .Da se sistem, vlast, roditelji gradjanstvi tada zapitala kako i sta se desava sa decom ne bi danas imali ovu strasnu tragediju..
    Zato ne optuzujte ljude koji se pitaju .Samo monstrum moze da opravda ovo a mudri da nadju način da spreče da se ponovi
  • Generic placeholder image
    Zoran 06.05.2023. 07:58
    Roditelji krivi?A njihovi roditelji?Pa roditelji roditeljevih roditelja......?Covecji um je deevoluirao u ego-um i u procesu odrastanja,formiranja licnosti nemamo predmet u skoli koji ce se baviti razvojem svesti,tj.duhovne strukture.Razvijamo samo intelekt na stetu pomenutog i dobijamo nesvesna ,destruktivna,nasilna,pohlepna,slavoljubiva...bica koja evo dodjose na korak do samounistenja.Nemamo sanse da se napravi zaokret jer nema vise pravih duhovnih ucitelja a i oni koji bi trebali doneti odgovarajuce zakone su najpokvarenije i najnesvesnije bioloske masine vodjene najdestruktivnijim nagonima pohlepe i potrebom za sto vise vlasti i moci.
  • Generic placeholder image
    Vasa 06.05.2023. 07:30
    Sve polazi iz kuće. Prvo kućno vaspitanje pa sve ostalo! Koliko puta pročitano da se fizički obračunavaju djeca sa nastavnicima i roditeljima! Ova nasilja je nekad pre manje bilo.Upitasmo li se ikada da li su psihički zdravi roditelji itd itd. Kad se nešto ne daj Bože nešto desi onda smo svi pametni.
  • Generic placeholder image
    Snezana 05.05.2023. 16:55
    Moram da dodam jos nesto, zbog drugih komentara. Svi su vam drugi krivi, samo vi roditelji niste. Kakve bake i deke. Pa niste njima rodili. Pripomoci kada je neka situacija, ali vi roditelji treba da se bavite decom. Ne prebacujte lopticu na politiku ili sta vec. Vi ste krivi i niko drugi. Gurnete im pare, molite za ocene, nastavnici krivi. Vama je to dokaz ljubavi. Odradili svoje time, gurnuli pare u ruke i mirni.Samo je krivica u vama. Vecito ste umorni kao da riljate svaki dan. A u stvari umorni od mobilnih sa kojih ne silazite, i deci dajete odgovore bez da ih pogledate. Tako da ste vi krivi uglavnom
  • Generic placeholder image
    Snezana 05.05.2023. 16:39
    Ne trazite vise opravdanje za ubicu. Kakav haos. A u kakvom su haosu roditelji ubijene dece. Sramota. Kriv je, ubica je. Toliko dece ubio, a i invalide napravio od ovo dvoje dece sto su u teskom stanju, i devojcice. Domara ubio, nastavnicu ranio, i vi o njegovom haosu. Ubica i on i otac koji mu je sve dao i vodio ga na obuku. A takvi i kada vide da dete nije u redu, kriju i beze od problema. Boze moj, iz ugledne porodice. Ugledna porodica je ona koja napravi dobre ljude od svoje dece, a ne ovi kvazi intelektualna elita.
  • Generic placeholder image
    1969 05.05.2023. 16:01
    Secate li se pionirske zakletve prvaka?"Danas kada postajem pionir dajem casnu pionirsku rec da cu marljivo uciti i raditi,postovati roditelje i starije i biti veran i iskren drug..."Mozda bas to fali danasnjoj deci.
  • Generic placeholder image
    Milica 05.05.2023. 15:03
    Nekad su bake isle u penziju sa 58 godina i pomagale u odgajanju dece ako roditelji rade za goli zivot. SNS nam je to ukinuo i deca nam ostadose na milost i nemilost bahatim prifesorima koji samo gledaju da strajkuju a ne i da ih nauce necemu.
  • Generic placeholder image
    Milica 05.05.2023. 14:57
    Covid i online nastava unistila nam decu.
  • Generic placeholder image
    Suna.... 05.05.2023. 14:13
    Drustvo, pa mi smo drustvo....mi smo krivi kako se ponasamo u tom drustvu, sami sebe unistavamo a i ovu planetu...
    Kad hocemo nekog ili nešto da kritikujemo, prvo moramo krenuti od sebe .
  • Generic placeholder image
    Potomstvo 05.05.2023. 13:32
    Šta ostavljamo ovoj našoj deci u amanet? Poremećene vrednosti, loše društvo, pritisak ka uspehu-očekivanja bez davanja, beskrupuloznost, socijalnu neprilagodjenost. Ne marimo za decu. Dete ne postaje problematično zbog ljubavi i pažnje. Tanka je linija izmedju velike pažnje i pritiska, ostvarenja naših, a ne detetovih želja. Jednostavno je, naučimo decu da znaju šta je empatija, dobrota i biti kvalitetan čovek. Roditelj koji nema usadjene ove vrednosti ne može tome naučiti svoje dete. Dete uči po modelu. Ako je loš model, mora na scenu da stupi društvo i škola. Tu smo u ćorsokaku, kod ovog deteta su zadovoljeni svi bolesni kriterijumi, otac doktor, majka naučni radnik, on dete za primer. Zaključak, bitna je samo fasata. Niko nije zagrebao ispod te fasade. Niko nije primetio detetove potrebe, frustracije, niko se nije bavio suštinom. Samo se bavimo kozmetikom. Sve je kao u rilatiju, sam na jednom perfidnijem nivou.
  • Generic placeholder image
    Sale 04.05.2023. 21:08
    Spletom okolnosti prisustvovao sam časovima praktične nastave u mojoj firmi. Ponašanje "učenika" je bilo najblaže rečeno katastrofa. Recimo profesor pita jednog od njih da li je uradio zadatak. Klinac kulira. Profa ponavlja prezime i pita bar još 6,7 puta a mali se pravi da ne čuje sve dok mu drugari ne kažu- odgovori profesoru, nemoj da se praviš lud. E tada on kroz zube kaže da nije. Katastrofa u moje vreme nije bilo tako. Imam 55 godina i kao da je bilo juče kad ne uradimo domaći iz matematike, profa nam je udarao čvrge. I po sto puta smo morali da pišemo formule za kaznu. Ko je kriv. Svi mi!- jer smo dozvolili da klincima neki pogrešni likovi postanu uzori, Baka Prase, Zvezdani, Kristijani, Maraši. Nikad nije kasno. Za početak ikonom TikTok.
  • Generic placeholder image
    Mina 04.05.2023. 17:27
    Dragi boze,u sta se pretvorismo.Zao mi je nastradale nevine djece,ali ne mogu da vjerujem da neko moze ovog djecaka,neznajuci,sta ga natjeralo da puca u svoje drugare,naziva monstrumom.Svi smo mi krivi,i roditelji i nastavnici ,drustvo.Mi vise nemamo vremena za njih,oni se osjecaju napusteni,nevoljeni,okrecu se protiv svih upravo iz svog revolta,Mi s njima ne komuniciramo,nemamo diskusiju,nego samo naredjujemo i omalovazavamo.Pa moze li se tako izrasti u zdravo,mislim ,mentalno,dijete.Krivica je u svima nama.Ako nemamo novca,vremena moramo imati ljubavi,razumjevanja.Sjetimo se naseg odrastanja,sta i mi nismo voljeli .Isto je to.Budimo podrska nasoj djeci i u dobru i u zlu.
  • Generic placeholder image
    Anoniman1 04.05.2023. 11:37
    Gospodine Cedo svaka Vam cast na komentaru. U potpunosti se slazem s vama. Odgajaju se generacije djece koja znaju sta su im prava ali ne i obaveze, empatija i postovanje.
    Prosvetni radnici su nestrucni i obespravljeni. Ne smiju se djeca disciplinovati u skoli jer mama koja ga nije vaspitala dodje da raspravlja i da se zali i da tvrdi kako njeno dijete nije krivo. Svi uce svoju djecu da su posebni, da im niko nista ne smije reci, da su bolji od drugih, da svi treba da se povinuju njima a ne oni da postuju drustvene norme. Mi smo rasli u ratu, gledali na TV-u Arkana, Kristijana Golubovica, Vidimo se u citulji pa nismo uzeli pistolj i ubijali drugare. Ne mogu se kriviti TV i drustvene mreze. Samo roditelji koji prave od djece nesposobne, psihicki nestabilne, prezasticene, emotivno nezrele ikebane koje su zaboga savrsene i daju sebi za pravo da rade sta hoce i tretiraju druge kako njihov razmazeni ego zeli, a njima niko ne smije nista reci.
  • Generic placeholder image
    Neko iz vrtića 04.05.2023. 11:05
    Dečak je bio izuzetno inteligentno i talentovano dete, prijatno i otvoreno, vaspitano i voljeno među decom, i vaspitačima, kad su bili mali, šta se desilo posle...ne znam..
  • Generic placeholder image
    Majka 04.05.2023. 09:22
    Jadno dete teško njemu a teško i roditeljima ubijene dece nije njemu bilo lako kad se odlučilo na taj korak najviše kriva škola nastavnici nemaju nikakva prava pa otaljavaju posao a i nemaju ni podršku roditelja i države sigurno su primetili da se nešto dogadja ali nisu reagovali nije mali to uradio bez debelog razloga njega mi najviše žao
  • Generic placeholder image
    Marko 04.05.2023. 06:51
    Uvek sve kreće iz porodice. Socijalizacija, pa vaspitači, učitelji, nastavnici, profesori, pedagozi, psiholozi i okolina. Žalost je prevelika ali imam empatije i prema tom detetu (ne prema zločinu) jer je i on žrtva sistema. Oca krivim najviše!
  • Generic placeholder image
    Zorica 04.05.2023. 06:05
    Roditeljima trba više vremena.t.j.da manje rade da bar nedeljom provedu vreme da decom
    Da bi uvideli šta im deca rade
    Uverite radno vreme kao što je bilo . ..ovako ceo dan zauzeti..
  • Generic placeholder image
    Arhitekta 03.05.2023. 23:38
    Jedno dobro dete, na cije probleme niko nije obratili paznju, koje je unustilo svoj i druge zivote.

    Celo drustvo je postalo uzasno surovo, a male glave su osetljive. Zrtve, jezivosti oko sebe.

    Bog nek utjehu da rodbini stradalih, i ovom sirotom djecaku put, nacin, da ne zavrsi zauvek da truli u ustanovi. Dusi njegovoj pomoc, roditeljima zrtava pomoc, utehu Gospode daj!

  • Generic placeholder image
    Milena 03.05.2023. 23:04
    Ministar prosvete da da ostavku!
  • Generic placeholder image
    Bravo za komentare 03.05.2023. 21:53
    Sve je politika zatrovala, unistila i dozvolila sve ove drustvene devijacije. Bez promjena drasticnih mi ovde mozemo pisati do besvijesti. Sve je razvlasceno, mediokriteti su obrazac uspjeha, prosjek je dobio na cijeni, podobni su pozeljni, realni i moralni su u manjini i njihov glas se ne cuje ili ignorise......
    Djeca su sludjena, nastavnici bez ikakvih prava, direktori skola nedostojni, ministri prosvjete politicke ikebane. Policija na braniku kriminala i korupcije, ministar bezbjednosti..suvisan je svaki komentar.
    Institucionalno smo u problemu, sve je kao rastimani orkestar.





  • Generic placeholder image
    Krcko 03.05.2023. 17:36
    Žalosno što su teški kriminalci, propale pjevačice tzv. starlete, Zadruga, Parovi i ostale dekadentnosti u prvom planu na medijima. Kristijan Golubović u školi, snima se film o njemu, kud treba ići dalje. Nemoral, kriminal, i svako drugo zlo se promoviše kako "normalno" i kul. Teško nama sa takvim izvrnutim vrjednostima i bezpbrazlukom na svakom mjestu.
  • Generic placeholder image
    Čitalac 03.05.2023. 15:49
    Re: Žalosno. Potpuno se slažem sa Vama, rekli ste istinu. Već decenijama živimo u društvu koje je prepuno nasilja, što javnog što skrivenog. Vršnjačko nasilje u školama je sveprisutno, odrasli zatvaraju oči, očekuju od djece da rješavaju probleme sami među sobom, kao da živimo u nekom eksperimentalnom logoru (stvara se takav mentalitet). NEMA CIVILIZACIJE. Lizati stražnjice bosovima kad tad dođe na naplatu. Karakteri nula.
  • Generic placeholder image
    Mladen 03.05.2023. 15:36
    Desilo se. Zatvarali smo oci pred svim i svacim- Juzni vetar gledamo sa ushicenjem, farmu i kako se jos zovu te gadosti, starije osobe kada se sastanu pricaju o farmi , omladina na tik toku, patrijarh sjedio u REMu I dozvolio da se sve to pusta na TV, vecina koji sada ovo citate reci ce te da sam lud kada ovo navodim kao uzroke nase propasti…
    Evo , recite vi ?
  • Generic placeholder image
    Cedo 03.05.2023. 15:20
    Kažu trpio vrsnjacko nasilje. Zvali ga streber i psihopata. Daj ljudi urazumite se pogrešno decu odgajamo. Ne smije ih učitelj naruziti ne dao bog povući za uvo. Najbolje da ih držimo pod steklenim zvonom. Koko smo mi preživeli kada je bilo normalno da te drugari zadirkuju, učitelj povuče za uši ili opali šamar. Sada odgajamo retarde koi neće biti sposobni za život. A što se tiče konkretnog slučaja oca osudili na doživotnu robiju. Koi je to retard voditi dete u streljanu i dozvoliti mu da ima dodir sa oružjem. Ima stara izreka nema veće budale od skolovane budale.Gledajuci kroz istoriju najveći krimosi su bila deca tih uglednih ljudi
  • Generic placeholder image
    Zalosno 03.05.2023. 15:06
    Ne volim da pametujem. Posle bitke svi su generali. Drustvo je u haosu, ovo uopste nije nesto neocekivano. Zamislite veliki broj boraca koji zive na ivici egzistencije, ignorise se PTSP, politicari zive kao lordovi, sta ocekivati, ovo ce biti realnost. Sad svi nesto komentarisu, policajci, psiholozi, analiticari....
    Srbija je koliko toliko uredjena zemlja, problem ce biti sa nama ovde onoga momenta kad narod uzme stvari u svoje ruke. Narod trenutno cuti a to nije dobro!
Povezane vijesti
Osumnjičeni za ubistvo Danke na psihijatrijskom vještačenju u Beogradu Osumnjičeni za ubistvo Danke na psihijatrijskom vještačenju u Beogradu
Nakon više od 30 godina: Od sutra iz Beograda do Mostara za 50 minuta Nakon više od 30 godina: Od sutra iz Beograda do Mostara za 50 minuta
Nacistička Njemačka prije 83 godine bombardovala Beograd Nacistička Njemačka prije 83 godine bombardovala Beograd
Najčitanije
  • Dan kada je otišao Sena - „Kišni čovjek“
    16h 2m
    4
  • Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu
    14h 57m
    3
  • Ženu ugrizao poskok dok je čupala mladi luk
    9h 45m
    0
  • Utopio se otac devetoro djece
    10h 51m
    0
  • Međunarodni praznik rada, 1. maj – simbol borbe za bolji i pravedniji svijet
    19h 19m
    0