PU Istočno Sarajevo: Pet slučajeva vršnjačkog nasilja za devet mjeseci

02.11.2023. 14:44
2
IZVOR: srna.rs

Na području Policijske uprave Istočno Sarajevo za devet mjeseci registrovano je pet slučajeva vršnjačkog nasilja od kojih je jedan slučaj riješen u okviru vaspitno-obrazovne ustanove, rekla je portparol ove uprave Vesna Stokanović.

- Ostali slučajevi su evidentirani kao krivična djela - izjavila je Stokanovićeva novinarima povodom početka realizacije preventivne kampanje "Budi sigma! Zaustavi/prijavi vršnjačko nasilje" u okviru koje su danas službenici Policijske stanice Pale održali predavanje učenicima šestog i sedmog razreda Osnovne škole "Pale".

Ona je naglasila da je kampanja, koju organizuje Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske, usmjerena na učenike osnovnih i srednjih škola s ciljem sprečavanja vršnjačkog nasilja.

Prema njenim riječima, cilj kampanje je da se djeci školskog uzrasta objasni šta je pojam vršnjačkog nasilja, koje su posljedice ali isto tako i podizanje svijesti građana o blagovremenom prepoznavanju ove vrste nasilja.

Stokanovićeva ističe da je MUP Republike Srpske podržao program "Briga o djeci" čiji je inicijator Republički pedagoški zavod u okviru čega su formiraju multisektorski timovi.

- Cilj je unapređenje komunikacije između policijskih službenika i prosvjetnih radnika ali i djece i roditelja. Na osnovu tih multisektorskih timova rješavaju se konkretni problemi i prepoznaju konfliktne ličnosti kada dođe do ove vrste nasilja - poručila je Stokanovićeva.

Ona navodi da postoji protokol o postupanju u slučaju vršnjačnjog nasilja među djecom i mladima u Republici Srpskoj koji jasno definiše sve procedura koje preduzimaju institucije.

- Definisano je šta radi škola, policija, roditelji i druge institucije. Potrebno je da svi zajedno učestvujumo u rješavanju ove vrste problema - istakla je Stokanovićeva.

Komentari 2
  • Generic placeholder image
    Ddddd 02.11.2023. 20:55
    Šta se desilo?
  • Generic placeholder image
    info 02.11.2023. 15:50
    pa sta se juce desilo ispred skole ppNJ ?
    Katastrofa...
Povezane vijesti
Pretresi u Istočnom Novom Sarajevu, jedno lice lišeno slobode Pretresi u Istočnom Novom Sarajevu, jedno lice lišeno slobode
Krađa u Palama Krađa u Palama
U Istočnom Sarajevu lišeno slobode osam lica U Istočnom Sarajevu lišeno slobode osam lica
Najčitanije
  • Pale: Radomir Vučković pronašao novac i vratio ga vlasnicima
    22h 54m
    3
  • Vukovcima besplatno polaganje vozačkog ispita
    3h 30m
    4
  • Besplatni pregledi kože u Istočnom Sarajevu
    3h 12m
    0
  • Naoružani napadači usred dana ubili misicu Ekvadora
    20h 40m
    0
  • Još jedan avio-prevoznik pokrenuo letove iz BiH
    17h 47m
    0