ПУ Источно Сарајево: Пет случајева вршњачког насиља за девет мјесеци

02.11.2023. 14:44
2
ИЗВОР: srna.rs

На подручју Полицијске управе Источно Сарајево за девет мјесеци регистровано је пет случајева вршњачког насиља од којих је један случај ријешен у оквиру васпитно-образовне установе, рекла је портпарол ове управе Весна Стокановић.

- Остали случајеви су евидентирани као кривична дјела - изјавила је Стокановићева новинарима поводом почетка реализације превентивне кампање "Буди сигма! Заустави/пријави вршњачко насиље" у оквиру које су данас службеници Полицијске станице Пале одржали предавање ученицима шестог и седмог разреда Основне школе "Пале".

Она је нагласила да је кампања, коју организује Министарство унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске, усмјерена на ученике основних и средњих школа с циљем спречавања вршњачког насиља.

Према њеним ријечима, циљ кампање је да се дјеци школског узраста објасни шта је појам вршњачког насиља, које су посљедице али исто тако и подизање свијести грађана о благовременом препознавању ове врсте насиља.

Стокановићева истиче да је МУП Републике Српске подржао програм "Брига о дјеци" чији је иницијатор Републички педагошки завод у оквиру чега су формирају мултисекторски тимови.

- Циљ је унапређење комуникације између полицијских службеника и просвјетних радника али и дјеце и родитеља. На основу тих мултисекторских тимова рјешавају се конкретни проблеми и препознају конфликтне личности када дође до ове врсте насиља - поручила је Стокановићева.

Она наводи да постоји протокол о поступању у случају вршњачњог насиља међу дјецом и младима у Републици Српској који јасно дефинише све процедура које предузимају институције.

- Дефинисано је шта ради школа, полиција, родитељи и друге институције. Потребно је да сви заједно учествујумо у рјешавању ове врсте проблема - истакла је Стокановићева.

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Ddddd 02.11.2023. 20:55
    Šta se desilo?
  • Generic placeholder image
    info 02.11.2023. 15:50
    pa sta se juce desilo ispred skole ppNJ ?
    Katastrofa...
Повезане вијести
Претреси у Источном Новом Сарајеву, једно лице лишено слободе Претреси у Источном Новом Сарајеву, једно лице лишено слободе
Крађа у Палама Крађа у Палама
У Источном Сарајеву лишено слободе осам лица У Источном Сарајеву лишено слободе осам лица
Најчитаније
  • Преминула Вера Гргић
    16h 41m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    17h 25m
    0
  • Васкрси васкрсле српске војске
    21h 30m
    0
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    21h 34m
    2
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    7h 1m
    0