Pune bolnice u Stokholmu, ljekari traže pomoć

09.12.2020. 18:05
0
IZVOR: Sputnik

Direktor sistema za zdravstvenu njegu i zaštitu Stokholma, apelovao je na švedsku vladu da im pošalje medicinske radnike i drugo bolničko osoblje, dok se prestonica bori sa drugim talasom pandemije koji je doveo do popunjenosti odjeljenja za intenzivnu negu.

- Potrebna nam je pomoć -  rekao je na konferenciji za novinare Bjorn Erikson, direktor sistema za zdravstvenu zaštitu i njegu za Stokholm.

On je upozorio da su gotovo svi kreveti na odjeljenjima za intenzivnu njegu zauzeti i da je potrebno bolje poštovanje preporuka vlade kako bi se smanjio pritisak na zdravstveni sistem.

- Jednostavno nije vrijedno odlaziti na piće nakon posla, ići u gužve i kupovati božićne poklone, posljedice su užasne - naveo je Erikson.

Švedska nije odlučila da uvede bilo kakve mjere karantina, kao što je to bio slučaj u drugim evropskim zemljama. U zemlji je do sada potvrđeno skoro 7.300 smrtnih slučajeva, a broj umrlih od kovid-19 po glavi stanovnika u Švedskoj znatno je veći nego u susjednim nordijskim državama, izvještava Rojters.

Stokholm je među najteže pogođenim područjima, sa 2.836 smrtnih slučajeva od posljedica kovid-19 od početka pandemije. Nakon zatišja u ljeto i jesen, broj zaraženih ponovo raste.

Zbog toga je posljednjih nedjelja švedska vlada pooštrila ograničenja po pitanju javnih okupljanja, dok je srednjim školama naređeno da pređu na onlajn nastavu do kraja polugodišta.

Vlada je saopštila da će od parlamenta zatražiti veća ovlašćenja da uvede mjere zatvaranja objekata kao što su tržni centri i teretane.

Poštovanje mjera u Švedskoj je do sada bilo uglavnom na dobrovoljnoj osnovi, prenio je Tanjug.

Komentari 0
Povezane vijesti
U vrijeme korone novac nosili u US Nenada Stevandića (VIDEO) U vrijeme korone novac nosili u US Nenada Stevandića (VIDEO)
Timotija i Kovač na probi u AIK-u Timotija i Kovač na probi u AIK-u
Plastičnim pištoljem koji je kupio u BiH opljačkao tri banke u Švajcarskoj Plastičnim pištoljem koji je kupio u BiH opljačkao tri banke u Švajcarskoj
Najčitanije
  • Pale: Uhapšeno lice zbog nanošenja teških tjelesnih povreda
    23h 13m
    0
  • „Pucajte, ja i dalje držim čas“ - Herojska priča o stradanju profesora iz Kragujevca
    23h 57m
    9
  • Najavljeni prekidi u isporuci električne energije
    13h 43m
    0
  • Sudar tri vozila, jedno lice povrijeđeno
    12h 43m
    0
  • Nova pravila na Instagramu: Nema više snimanja ekrana privatnih poruka
    12h 3m
    0