Putin potpisao zakon o krivičnoj odgovornosti za lažne informacije o vojnoj akciji

18.03.2023. 12:31
1
IZVOR: srna.rs

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je zakon o krivičnoj odgovornosti za diskreditaciju i širenje lažnih vijesti o svim učesnicima ruske vojne operacije u Ukrajini, bez obzira na njihov status.

Prema novom zakonu, za ovo djelo može biti izrečena kazna do 15 godina zatvora i novčana kazna do pet miliona rubalja /64.950 dolara/, navodi se na zvaničnom portalu o pravnim informacijama.

Amandmani pooštravaju kaznu za diskreditaciju raspoređivanja ruskih oružanih snaga u inostranstvu, koja je ranije iznosila do pet godina zatvora.

Osim odgovornosti za diskreditovanje dobrovoljaca, izmjenama se povećava kazna za takva djela na sedam godina zatvora, prenio je "Sputnjik".

Unijete su izmjene u član o lažnim vijestima o ruskim oružanim snagama, kojima se kazna za takva djela proširuje i na dobrovoljce. Maksimalna kazna prema ovom članu je 15 godina zatvora.

Putin je potpisao i zakon o kaznama do milion rubalja za širenje uputstava o nedozvoljenoj proizvodnji municije za vatreno oružje u medijima ili na internetu, kao i za javne akcije s ciljem diskreditacije pomoći koju dobrovoljci pružaju ruskim oružanim snagama.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Petar 19.03.2023. 15:16
    Nemoj prepisivati od Dodika
Povezane vijesti
Putin dodijelio orden tinejdžerima koji su spasavali ljude tokom napada na Krokus Putin dodijelio orden tinejdžerima koji su spasavali ljude tokom napada na Krokus
Rusija će iskoristiti svoj uticaj da rezolucija o Srebrenici ne bude usvojena Rusija će iskoristiti svoj uticaj da rezolucija o Srebrenici ne bude usvojena
Srednjoškolci iz Istočnog Sarajeva na Sveruskom patriotskom forumu u Krasnodaru Srednjoškolci iz Istočnog Sarajeva na Sveruskom patriotskom forumu u Krasnodaru
Najčitanije
  • Sahranjen naš dobri prota Vojo (FOTO)
    9h 47m
    1
  • Uhapšen Paljanin zbog sumnje da je nanio tjelesne povrede sugrađaninu
    12h 6m
    1
  • U saobraćajnoj nesreći poginulo dijete
    12h 33m
    0
  • Sahrana popa Žuće u porti Hrama Svetog velikomučenika Georgija u Miljevićima
    15h 13m
    1
  • Pronađeno tijelo majke koja se sa djecom utopila u Bojani
    7h 54m
    0