Radije plaćaju penale nego da daju posao osobi s invaliditetom

02.12.2019. 18:39
0
IZVOR: nezavisne.com

Problemi prilikom zapošljavanja, inkluzivnog obrazovanja, nedostatak personalne asistencije, nedostatak ortopedskih pomagala, ali i nepristupačnost okruženja su mnogobrojni problemi sa kojima se suočavaju osobe s invaliditetom u BiH tokom čitave godine, a ne samo 3. decembra na Svjetski dan osoba s invaliditetom.

-U Banjaluci se stalno nešto radi što se tiče usluga, od prevoza, personalne asistencije i slično, ali, nažalost, to je samo u Banjaluci, dok se u drugim gradovima radi skoro nikako ili vrlo malo- kaže Radovan Ristić, predsjednik Udruženja distrofičara regije Banjaluka.

Ristić je napomenuo da po pitanju zapošljavanja postoji nada da će se nešto unaprijediti nakon izmjena zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju invalida, jer je stanje, kako kaže, bilo haotično.

-Stalno ponavljam da lica s invaliditetom i poslodavci ne znaju u najboljoj mjeri šta nudi taj zakon, niti šta poslodavci mogu dobiti kroz njega. Nisu još bile javne rasprave po pitanju ovog zakona- kaže Ristić. 

On je pojasnio da na 16 radnika poslodavac mora imati zaposlenu bar jednu osobu s invaliditetom, ali ističe da se to ne poštuje.

-Neki koji su to u obavezi plaćaju penale jer tako stoji u zakonu, ali ti penali su mizerni i  poslodavac radije plati penale nego da zaposli lice s invaliditetom. Penali bi trebalo da se povećaju kroz izmjene zakona- rekao je Ristić.

Naglasio je da se ova lica suočavaju i sa nerazvijenim servisima podrške, personalne asistencije, kao i prevoza, koji su prvi preduslovi za bilo kakav vid samostalnog života.

Dodaje da su imali proteste kada je u pitanju Zakon o socijalnoj zaštiti, te da su tada tražili veće invalidnine, međutim to nisu uspjeli.

Milorad Jović, tehnički sekretar Koalicije organizacija osoba s invaliditetom "Kolosi" iz Bijeljine, poručio je da osobe s invaliditetom moraju da budu jednake i da im se mora pružiti inkluzivno obrazovanje, te da je za njih značajno ekonomsko osnaživanje i samostalno uključivanje u društvo.

-Stanje na terenu je takvo da se ove osobe susreću sa problemima inkluzivnog obrazovanja, koje još nije pravo zaživjelo. Najveći problem je nezaposlenost, a pored toga problem je i gradski prevoz, gdje ove osobe ne mogu pristupiti tim uslugama- kaže Jović za "Nezavisne". 

Zijad Arapčić, predsjednik Saveza osoba s invaliditetom FBiH, kaže da se ove osobe suočavaju sa mnogobrojnim problemima među kojima su zapošljavanje, ortopedska pomagala, barijere na putu, pristup rampi i slično.

-Lica s invaliditetom nemaju nikakvu prednost pri zapošljavanju, te da prednost imaju boračke kategorije. Vlast nema osjećaja za nas, ne znaju da ova lica postoje- rekao je Arapčić.

Širom BiH održaće se brojne aktivnosti povodom Svjetskog dana osoba s invaliditetom, a, kako kaže Ristić, u banjalučkoj dvorani "Borik" održaće se manifestacija na kojoj će učestvovati brojna udruženja kako iz BiH, tako i iz regije, a organizator je Gradski odbor Udruženja invalida Banjaluka.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić izjavio je za Srnu da je cilj resornog ministarstva da unaprijedi kvalitet života lica s invaliditetom, te pruži podršku u ostvarivanju njihovih prava.

-Plan nam je da u narednom periodu ojačamo udruženja osoba s invaliditetom na lokalnom nivou, te da organizujemo događaje čiji će fokus biti izrada lokalnih akcionih planova za unapređenje položaja ovih lica- rekao je Šeranić.

On je naveo da se izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti predviđaju veće lične invalidnine od devet do 15 odsto prosječne plate nakon oporezivanja ostvarene u RS u prethodnoj godini, a zavisiće od utvrđene visine fizičkog oštećenja.

Banjaluka dobija akcioni plan

Krajem ove godine Banjaluka bi trebalo da dobije akcioni plan za unapređenje položaja osoba s invaliditetom za period od 2020. do 2026. godine. Prijedlog ovog akcionog plana naći će se pred odbornicima Skupštine grada na posljednjem ovogodišnjem zasjedanju.

Izrada akcionog plana predviđena je i Strategijom razvoja grada, a vodeći principi su održivost i socijalna uključenost. U izradi akcionog plana učestvovali su predstavnici organizacija lica s invaliditetom, ustanova socijalne zaštite, zdravstva, obrazovanja, saobraćaja, privrede te različitih odjeljenja Gradske uprave.

Komentari 0
Povezane vijesti
Službenici će morati ranije na posao Službenici će morati ranije na posao
Masovni otkazi i "kresanje" plata u IT sektoru Masovni otkazi i "kresanje" plata u IT sektoru
Izgraditi pristupačno okruženje za osobe sa invaliditetom u Istočnom Sarajevu Izgraditi pristupačno okruženje za osobe sa invaliditetom u Istočnom Sarajevu
Najčitanije
  • Godišnjica sramne arbitraže za Dobrinju
    2h 53m
    0
  • Trudnica teže povrijeđena nakon napada psa lutalice
    20h 36m
    0
  • Prikazan film o odbrani Srpske Ilidže
    14h 53m
    5
  • Pošte Srpske privremeno zatvorile ispostavu u šalter sali Opštine Istočna Ilidža
    21h 51m
    0
  • Junački sinovi Srpske Ilidže odbranili svoja ognjišta (FOTO)
    22h 27m
    0