Радије плаћају пенале него да дају посао особи с инвалидитетом

02.12.2019. 18:39
0

Проблеми приликом запошљавања, инклузивног образовања, недостатак персоналне асистенције, недостатак ортопедских помагала, али и неприступачност окружења су многобројни проблеми са којима се суочавају особе с инвалидитетом у БиХ током читаве године, а не само 3. децембра на Свјетски дан особа с инвалидитетом.

-У Бањалуци се стално нешто ради што се тиче услуга, од превоза, персоналне асистенције и слично, али, нажалост, то је само у Бањалуци, док се у другим градовима ради скоро никако или врло мало- каже Радован Ристић, предсједник Удружења дистрофичара регије Бањалука.

Ристић је напоменуо да по питању запошљавања постоји нада да ће се нешто унаприједити након измјена закона о професионалној рехабилитацији и запошљавању инвалида, јер је стање, како каже, било хаотично.

-Стално понављам да лица с инвалидитетом и послодавци не знају у најбољој мјери шта нуди тај закон, нити шта послодавци могу добити кроз њега. Нису још биле јавне расправе по питању овог закона- каже Ристић. 

Он је појаснио да на 16 радника послодавац мора имати запослену бар једну особу с инвалидитетом, али истиче да се то не поштује.

-Неки који су то у обавези плаћају пенале јер тако стоји у закону, али ти пенали су мизерни и  послодавац радије плати пенале него да запосли лице с инвалидитетом. Пенали би требало да се повећају кроз измјене закона- рекао је Ристић.

Нагласио је да се ова лица суочавају и са неразвијеним сервисима подршке, персоналне асистенције, као и превоза, који су први предуслови за било какав вид самосталног живота.

Додаје да су имали протесте када је у питању Закон о социјалној заштити, те да су тада тражили веће инвалиднине, међутим то нису успјели.

Милорад Јовић, технички секретар Коалиције организација особа с инвалидитетом "Колоси" из Бијељине, поручио је да особе с инвалидитетом морају да буду једнаке и да им се мора пружити инклузивно образовање, те да је за њих значајно економско оснаживање и самостално укључивање у друштво.

-Стање на терену је такво да се ове особе сусрећу са проблемима инклузивног образовања, које још није право заживјело. Највећи проблем је незапосленост, а поред тога проблем је и градски превоз, гдје ове особе не могу приступити тим услугама- каже Јовић за "Независне". 

Зијад Арапчић, предсједник Савеза особа с инвалидитетом ФБиХ, каже да се ове особе суочавају са многобројним проблемима међу којима су запошљавање, ортопедска помагала, баријере на путу, приступ рампи и слично.

-Лица с инвалидитетом немају никакву предност при запошљавању, те да предност имају борачке категорије. Власт нема осјећаја за нас, не знају да ова лица постоје- рекао је Арапчић.

Широм БиХ одржаће се бројне активности поводом Свјетског дана особа с инвалидитетом, а, како каже Ристић, у бањалучкој дворани "Борик" одржаће се манифестација на којој ће учествовати бројна удружења како из БиХ, тако и из регије, а организатор је Градски одбор Удружења инвалида Бањалука.

Министар здравља и социјалне заштите РС Ален Шеранић изјавио је за Срну да је циљ ресорног министарства да унаприједи квалитет живота лица с инвалидитетом, те пружи подршку у остваривању њихових права.

-План нам је да у наредном периоду ојачамо удружења особа с инвалидитетом на локалном нивоу, те да организујемо догађаје чији ће фокус бити израда локалних акционих планова за унапређење положаја ових лица- рекао је Шеранић.

Он је навео да се измјенама и допунама Закона о социјалној заштити предвиђају веће личне инвалиднине од девет до 15 одсто просјечне плате након опорезивања остварене у РС у претходној години, а зависиће од утврђене висине физичког оштећења.

Бањалука добија акциони план

Крајем ове године Бањалука би требало да добије акциони план за унапређење положаја особа с инвалидитетом за период од 2020. до 2026. године. Приједлог овог акционог плана наћи ће се пред одборницима Скупштине града на посљедњем овогодишњем засједању.

Израда акционог плана предвиђена је и Стратегијом развоја града, а водећи принципи су одрживост и социјална укљученост. У изради акционог плана учествовали су представници организација лица с инвалидитетом, установа социјалне заштите, здравства, образовања, саобраћаја, привреде те различитих одјељења Градске управе.

Коментари 0
Повезане вијести
Животи грађевинаца на коцки
Инспекторат наредио да “Relaxshoe Босна” Слободанку одмах врату на посао
Више од 400.000 лица чека посао, више од половине жене
Најчитаније
 • Емотивна исповест Нине Бјелогрлић: “Мама, молим те, пустите ме да се одморим и да се помолим”
  09.12.2019
  0
 • Два лица из Источног Сарајева осумњичена за неовлашћену производњу и промет опојних дрога
  10.12.2019
  0
 • Исповијест труднице чији се момак покушао убити код Лакташа
  10.12.2019
  0
 • Љубомир води најбољи ресторан на свијету: Роналдо једе шта му ставим на сто
  10.12.2019
  0
 • Соколац: У хотелу „Златни бор“ отворен спа-центар
  09.12.2019
  0