Радикалним исламом затровани и млади

25.10.2024. 22:09
1
ИЗВОР: glassrpske.com

Напад на полицијску станицу у Босанској Крупи је својеврсна безбједносна пријетња на цијелом простору БиХ, чијим елиминисањем се морају озбиљно позабавити сви субјекти одговорни за безбједност у БиХ тако што ће повећати степен сарадње.

Сматра ово декан бањалучког Факултета за безбједност и заштиту Слободан Жупљанин, осврћући се на напад у ком је малољетник Е.С. (2009) у четвртак нешто прије поноћи ушетао у полицијску станицу у овом граду и ножем усмртио полицајца Озрена Марана те ранио његовог колегу Авду Хасановића, што је од стране полицијских служби окарактерисано као терористички чин.

Младић је ушао у полицијску станицу у вечерњим сатима, у којој га је дочекао Маран. Након што је отворио врата, полицајцу је задао три убода хладним оружјем од којих је један био кобан. Озрена је убо директно у срце. Након што је други полицајац, Хасановић, покушао да заустави младића задобио је вишеструке повреде у предјелу абдомена, стомака и главе. Он се налази ван животне опасности. Иза Марана су остали супруга и двоје дјеце. Озренов син Давид је иначе некадашњи јуниорски кошаркашки репрезентативац БиХ, који тренутно наступа за Славију. На друштвеним мрежама пријатељи и познаници, али и бројни званичници су се опростили од Марана, упућујући породици ријечи утјехе и саучешћа.

Жупљанин каже да и овај случај још једном показује да радикални исламисти у БиХ не мирују и не прежу ни од напада на полицијске објекте и униформисане и наоружане припаднике полиције. Како је истакао, иако још нису утврђене и јавности познате све околности и мотиви овог напада, са правом се може претпоставити да је ријеч о својеврсној индоктринацији радикалне младе популације.

Слично мишљење дијели и стручњак за безбједност Џевад Галијашевић, поручујући да овај напад представља и пуцањ у државу. Према његовом мишљењу, ово није инцидент, већ системска организована политика која руши државу. Галијашевић указује да је терористички акт извео петнаестогодишњак који је према до сада доступним подацима, вјероватно био подвргнут радикалним идеологијама вехабизма и политичког ислама. Наводи и да би се овај чин могао објаснити тиме јер му је отац вехабија, а вехабизам је неодвојив од насиља и од тероризма. Запитао се и гдје је и у којим камповима петнаестогодишњи младић стекао знања и прошао обуке за употребу оружја.

- Они који су овог несрећног младића наоружали идеолошки и војнички сносе највећу одговорност, баш као и они који контраобавјештајно штите овакве људе и читав политички систем радикалног вехабизма. То су главни кривци за овај терористички акт - поручио је Галијашевић.

Подсјетио је и да је оваквих и сличних случајева било и у прошлости, наводећи као примјере нападе на полицијске станице у Травнику, Бугојну и Зворнику. На крају се запитао ко је омогућио радикалном исламу да у БиХ несметано шири своју идеологију те дјелују терористичке организације попут “Муслиманске браће”, “Ал-Каиде” и “Исламске државе”.

- Ко је омогућио континуитет ових терористичких напада за које никада нико није одговарао, него се сва одговорност свела на убијене терористе? То је власт у Сарајеву која стратешки пропагира вјерску интерпретацију која је насилна, која заговара примјену свих средстава па и тероризма и идеју стварања муслиманског друштва, муслиманске власти и формирања исламске државе - истакао је Галијашевић, додајући да су ти и такви омогућили да младић из Босанске Крупе буде отрован том опасном идеологијом и вјерским фанатизмом.

Након убиства полицајаца истражиоци су наводно, а према писању појединих медија, дошли до порука у којима је Е.С. навео да су разлози због којих напада полицију - “подржавање циониста и убијање невиних муслимана”. На профилној фотографији “Фејсбук” профила овог малољетника налази се застава “Абдулах Азам” бригаде, милитантне групе “Ал-Каиде” која се бори у Либану.

Пријетње

Министар унутрашњих послова Српске Синиша Каран рекао је да безбједносне пријетње које долазе из ФБиХ представљају заједнички проблем укупне безбједности у БиХ, наводећи како се не смије више жмирити на разне активности вехабијских покрета, параџемата, радикалних група и оних који су се вратили са страних ратишта.

Казна

Уколико се докаже кривица малољетнику који је осумњичен да је усмртио једног полицајца и ранио његовог колегу он неће моћи бити осуђен на затворску казну, јер има мање од 16 година, већ ће највјероватније бити упућен у поправни дом, на период који не може бити дужи од пет година.

Повратници у села око Б. Крупе не излазе из кућа

Осамдесетогодишњи српски повратник у једно од српских села недалеко од Босанске Крупе испричао је Срни да не памти да је икада у овоме граду на Уни било више исламских екстремиста, који су уочљиви по својим физичким карактеристикама, попут браде и начина облачења.

Старина је рекао да након убиства полицајца Озрена Марана из Новог Града само прати вијести и никуд не излази из куће.

- Нисмо вјеровали да ће се икада ово догодити. Са нашим комшијама Бошњацима годинама имамо добре и коректне односе, али овакав екстремизам и злочин ни они ни ми нисмо упамтили у Босанској Крупи - рекао је српски повратник који због страха за своју безбједност није желио да му буде објављено име.

Он је истакао да је трагично настрадали полицајац по доброме и људскости упамћен у Крупи.

- Стотину пута је сједио код мене пред кућом. Таква људина и човјек се ријетко рађа. Сви смо у селу занијемили када смо чули ову тужну вијест о његовој погибији - рекао је српски повратник.

Пише: Вељко Зељковић

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Ime: 26.10.2024. 09:58
    I krenuli su velikosrpski novinarčiċi da serviraju hapicu za naivnu krezubu srpčadiju… kusajte stoko kusajte
Повезане вијести
Божовић: До када ће становници БиХ трпјети и гледати све што се дешава и "не дизати глас"? Божовић: До када ће становници БиХ трпјети и гледати све што се дешава и "не дизати глас"?
Отац кошаркаша Славије убијен у терористичком нападу Отац кошаркаша Славије убијен у терористичком нападу
Напад на полицијску станицу у Босанској Крупи терористички чин Напад на полицијску станицу у Босанској Крупи терористички чин
Најчитаније
  • За Босу Ђорем из Калиновика можете донирати новац и из иностранства – Будимо хумани!
    17h 55m
    0
  • Потврђена оптужница против Паљанина због насиља у породици
    20h 47m
    0
  • Рапоред рада недјељом дежурних апотека у Источној Илиџи
    22h 41m
    2
  • Божовић: До када ће становници БиХ трпјети и гледати све што се дешава и "не дизати глас"?
    20h 52m
    0
  • Средњошколци из Источне Илиџе помажу унесрећеним у поплавама у ФБиХ (ФОТО)
    15h 37m
    1