Ramiz Dreković ostaje na slobodi, potvrđena oslobađajuća presuda

22.11.2023. 11:48
0
IZVOR: srna.rs

Apelaciono odjeljenje Suda BiH pravosnažno je oslobodilo nekadašnjeg komandanta Četvrtog korpusa takozvane Armije BiH Ramiza Drekovića optužbe za zločine nad srpskim civilima u Kalinoviku 1995. godine.

Drekovićev advokat Mrsad Crnovršanin rekao je Srni da je Apelaciono vijeće odbilo žalbu Tužlaštva BiH kao neosnovanu i potvrdilo oslobađajuću prvostepenu presudu kao pravosnažnu.

Optužnica Tužilaštva BiH teretila je Dreković da je u proljeće 1995. godine izdao direktnu, strogo povjerljivu naredbu artiljerijskim jedinicama na širem području opštine Konjic da izvrše neselektivno granatiranje Kalinovika, naseljenog Srbima.

U optužnici je navedeno da je u granatiranju tokom maja i juna 1995. godine ubijeno dijete od 15 godina, a teže i lakše ranjeno više djece i odraslih lica, te razoreno više objekata.

Drekovića je bio optužen da je kao komandant Četvrtog korpusa takozvane Armije BiH, postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava.

Optužnica je teretila Drekovića da je od 21. maja do 7. juna 1995. artiljerijskim jedinicama Četvrtog korpusa u mjestu Bjelimići /opština Konjic/ naredio neselektivne napade na srpske civile u Kalinoviku.

Tužilac Vladimir Simović, koji je zastupao optužbu u ovom predmetu, u završnim riječima je naveo da je Tužilaštvo dokazalo "da su sve osobe, koje su ranjene i ubijene u granatiranju, civili, djeca koja su se vraćala iz škole, te da nisu uzimala učešće u oružanom sukobu".

Drekovićev branilac Mirsad Crnovršanin je prilikom iznošenja riječi odbrane naveo da materijalni dokazi ne daju zaključak da su se radnje iz optužnice desile na način kako je to u njoj i opisano.

Dreković je Sudu kazao da ni u jednom planskom dokumentu Vijeće neće naći napad na civilni cilj, te da su svi planirani ciljevi Četvrtog kropusa bili vojni.

- Nikada nisam imao ni primisli da izdam naredbu koja se nalazi u dispozitivu optužnice - rekao je Dreković.

Drekoviću se sudilo od marta 2019. godine, a sada je pravosnažno oslobođen.

Komentari 0
Povezane vijesti
Prekršajni nalog za isticanje ratne zastave takozvane Armije BiH u Istočnom Novom Sarajevu Prekršajni nalog za isticanje ratne zastave takozvane Armije BiH u Istočnom Novom Sarajevu
Ratna zastava takozvane Armije RBiH istaknuta na vozilu u Istočnom Sarajevu (FOTO) Ratna zastava takozvane Armije RBiH istaknuta na vozilu u Istočnom Sarajevu (FOTO)
Nuždić: Oslobađanjem Drekovića izgubljena vjera u pravdu Nuždić: Oslobađanjem Drekovića izgubljena vjera u pravdu
Najčitanije
 • Sutra humanitarni bazar za Veru na Trgu Srbija
  7h 48m
  0
 • U Drini pronađeno tijelo nestalog D.T.
  9h 39m
  1
 • Održan godišnji koncert KUD-a "Bratstvo" iz Vojkovića (FOTO)
  23h 23m
  0
 • Četiri godine od smrti doktora Laze: Ilidža pamti svoje junake (FOTO)
  8h 40m
  0
 • Mladi uređivali teren za odbojku na pijesku i nekropolu stećaka
  6h 38m
  0