Raste broj djece koja ulaze u pubertet prije osme godine

18.12.2023. 14:41
0
IZVOR: nezavisne.com

 

U posljednje vrijeme kroz rad u kliničkoj praksi primjećujemo veliki porast broja djece sa prijevremenim pubertetom, kazala je za "Nezavisne novine" Vesna Miljković, specijalista pedijatar i supspecijalista endokrinolog na Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, i dodala da medicina nije našla način kako da ovo spriječi.

- Prerani pubertet se definiše kao pojava pubertetskih znakova prije osme godine života, kada govorimo o djevojčicama, odnosno kod dječaka prije devet godine života - rekla je Miljkovićeva.

Dodaje, ako se radi o pravom prijevremenom pubertetu centralnog tipa, neophodno je da djeca dobijaju terapiju kojom se taj pubertet zaustavlja.

- Terapija je neophodna iz razloga psihološke nezrelosti djece u uzrastu kada im se dešava prijevremeni pubertet kao i ranijem završetku rasta, što u konačnici dovodi do toga da djeca ne postignu predodređenu visinu, tzv. genetski potencijal - ostaju niža nego što bi trebalo da budu da je pubertet došao u periodu koji se smatra fiziološkim - pojasnila je Miljkovićeva.

Kako je rekla, tačni uzroci pojave prijevremenog puberteta se ne znaju, te osim u rijetkim slučajevima, kada uzrok može da bude i tumor mozga ili neko od drugih rijetkih oboljenja mozga, što kod svakog djeteta sa dijagnozom pravog preranog puberteta centralnog tipa isključimo tako što uradimo NMR endokranijuma i hipofize.

- S obzirom na to da je broj ove djece u porastu, više faktora utiče na ovu pojavu. Medicina nije našla način kako da ovo spriječi - pojašnjava Miljkovićeva.

Ističe da pubertet kod djevojčica i dječaka počinje sa pojavom pubertetskih znakova, kod djevojčica je to većinom porast dojki, ali može prvi znak biti i pojava pubične kosmatosti.

- Kod dječaka prvo dolazi do pojave povećanja volumena testisa. Svim ovim znakovima prethodi tzv. pretpubertetsko ubrzanje rasta, kada nam roditelji kažu 'da su im djeca nekako naglo porasla u visinu' - rekla je Miljkovićeva.

Dodala je da se mora se naglasiti da je normalno da djevojčice ranije ulaze u pubertet u odnosu na dječake, a da početak puberteta zavisi i od toga kada je majka djevojčice ulazila u pubertet, odnosno, kada je dječakov otac ulazio u pubertet.

- Potrebno je da djeca idu na redovne sistematske preglede kod svojih pedijatara, a kasnije ljekara porodične medicine. Takođe, ukoliko roditelji kod njih primijete porast dojki, pojavu dlačica u genitalnoj regiji ili ispod pazuha, treba da se jave prvo svom ljekaru - pojasnila je Miljkovićeva.

Prema njenim riječima, naučne studije nisu našle povezanost određene hrane ili načina ishrane sa pojavom prijevremenog puberteta.

- Svakako bi u budućnosti trebalo istražiti pojava povezanosti određenih aditiva ili drugih dodataka hrani. Postoje jasno izdefinisani kriterijumi, kao i dodatne analize koje se moraju uraditi, da bi se postavila dijagnoza pravog prijevremenog puberteta. Kada postavimo tu dijagnozu, tada se i savjetuje terapija - zaključila je Miljkovićeva.

Banjalučanka Jasna Dakić, majka osmogodišnje djevojčice koja je ušla u preuranjeni pubertet, rekla je da je primijetila da su njenoj djevojčici počele da rastu dojke, što je, kako kaže, za nju bila uzbuna da se nešto dešava.

- Otišli smo kod našeg pedijatara, koji je rekao da je potrebno da posjetimo endokrinologa te da se radi o preuranjenom pubertetu i da je mojoj kćerki potrebna terapija koja će da zaustavi preuranjeni pubertet - rekla je ona.

Piše: Dajana Vujatović

Komentari 0
Povezane vijesti
Manje bolovanja u Srpskoj, a veći troškovi Manje bolovanja u Srpskoj, a veći troškovi
Uzbune o nestaloj djeci objavljivaće se i na bankomatima u Srpskoj Uzbune o nestaloj djeci objavljivaće se i na bankomatima u Srpskoj
Nije prihvaćen veto na Izborni zakon i Zakon o referendumu Nije prihvaćen veto na Izborni zakon i Zakon o referendumu
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    10h 27m
    8
  • Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom
    23h 37m
    0
  • Vozač kamiona poginuo u sudaru sa autobusom
    8h 29m
    0
  • Zakazana sjednica o pravilniku za utvrđivanje minimalca
    22h 28m
    0
  • Kod Budve ulovljena plava ajkula teška skoro 200 kilograma
    7h 22m
    0