Ratni snimci Srpskog Sarajeva godinama se predstavljaju kao „Sarajevo 1425 dana pod opsadom“ (VIDEO)

09.08.2023. 09:50
0
IZVOR: katera.news

Ovi video-prilozi su, tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata 1992. do 1995. godine, snimljeni na Ilidži, djelu Grada Sarajeva koji je bio pod kontrolom vlasti i Vojske Republike Srpske.

Ilidža 1996.

Otes, 16. 5. 1992

Ilidža, 27. 11. 1995

Ilidža 1992.

Ilidža, 24. 4. 1992

Opsada Sarajeva: Život pod granatama 1423 dana

Godinama ovi video-klipovi nalaze na "Jutjub" kanalima i nisam naišao na srpska reagovanja, komentare o bošnjačkoj zloupotrebi istih u propagandne svrhe.

Jedan fotografija, bošnjačke majke izbjeglice iz Žepe sa maloljetnom kćerkom, pojavila se na događaju "Oluja kao pogrom" u Prijedoru 2023. godine, gdje joj nije mjesto, a javno mnijenje je reagovalo raznovrsnih stavova, napadima i osudama.

Pitanje je imamo li, dugo godina, previše godina, u praksi dvostruke aršine, u kojima je jednima - Bošnjacima sve dozvoljeno, da lažne dokumente koriste u propagandne svrhe i da osuđuju druge kada to isto urade?!

Srbi i psihološki-propagandni rat su posebna nepočeta priča! Kad će Srbi objaviti psihološko-propagandni rat! Ovo što se dešava su samo izolovani incidenti!

Novinari svojim izvještavanjem imaju presudni uticaj na oblikovanje javnog mnijenja za vrijeme rata, poslije ratnih sukoba, i njihova primarna odgovornost prema javnosti je da iznose istinu.

Obaveza je svakog novinara pridržavati se novinarske etike jer je ona temelj vjerodostojnog izvještavanja.

Ukoliko se ne poštuju profesionalni standardi istinitog, vjerodostojnog i nepristranog izvještavanja, novinari postaju propagandisti u ratne i poratne svrhe.

Ovi snimci, njihova zloupotreba, dokazi su da institucije, organizacije, pojedinci - novinari iz reda bošnjačkog naroda, u javni prostor svakodnevno unose netačne podatke,  činjenice.

Iz rata imamo bošnjački televizijski prilog gdje srpske žrtve, srpsku sahranu sa ožalošćenim  srpskim majkama u crnim maramama i pravoslavnim krstovima prikazuju kao bošnjačke žrtve i dženazu.

Piše: Dušan Šehovac

Komentari 0
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    2h 5m
    5
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    19h 46m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    16h 45m
    0
  • Normalizovan saobraćaj na magistralnom putu Foča-Gacko
    17h 57m
    0
  • Momčilo Gavrić, dječak hrabrog srca u vojničkom odijelu
    16h 51m
    0