Rene Bašle smijenjen jer je predvidio egzodus Srba

11.12.2020. 10:11
0
IZVOR: Srna

Francuska je na današnji dan 1995. godine smijenila komandanta snaga UN u Sarajevu generala Renea Bašlea jer je kritikovao Dejtonski mirovni sporazum, predviđajući da će prepuštanje Srpskog Sarajeva muslimansko-hrvatskoj federaciji /Federacija BiH/ izazvati masovno iseljavanje Srba.

Bašle je jedan u nizu međunarodnih predstavnika u BiH tokom ratnih dana koji je nastojao da bude objektivan i čiji su se izvještaji i predviđanja pokazali kao tačni.

Egzodus Srba iz Sarajeva, koji predstavlja posljednju veliku seobu srpskog naroda, došao je kao posljedica predaje srpskih dijelova grada u Dejtonu, mada su oni vojno bili potpuno odbranjeni.

Lider srpske delegacije u Dejtonu, predsjednik Srbije Slobodan Milošević žrtvovao je srpske dijelove Sarajeva sa desetinama hiljada Srba zarad postizanja mirovnog sporazuma.

Milošević je sam ponudio muslimanskoj delegaciji srpske dijelove grada i prihvatio rješenje prema kojem su neke srpske sarajevske opštine pripale Federaciji BiH, mada se tome protivila zvanična delegacija Republike Srpske.

Usljed nezadovoljstva ovim odlukama Dejtonskog sporazuma, 25. novembra 1995. godine u sarajevskom naselju Grbavica, koje je do tada bilo pod kontrolom Srba, organizovani su veliki protesti, ali to nije ništa promijenilo, što je značilo da cijelo Sarajevo potpada pod muslimansku kontrolu.

Uslijedile su prijetnje iz muslimanskog dijela grada i poruke lidera SDA Alije Izetbegovića da će "svaki Srbin koji je nosio pušku - odgovarati".

Tako je došlo do masovnog egzodusa izdatih sarajevskih Srba, koji su sa sobom nosili čak i kovčege sa posmrtnim ostacima najmilijih, dajući tako do znanja da iz grada odlaze zauvijek.

U gradu u kojem je do 1992. godine zvanično živjelo 157.000 Srba, te još par desetina njih koji su se izjasnili kao Jugosloveni, danas nema više od tri odsto pripadnika srpske nacionalnosti.

Komentari 0
Povezane vijesti
Egzodus Srba sa Grbavice (VIDEO) Egzodus Srba sa Grbavice (VIDEO)
Natalija Jokić, djevojčica koja u naručju majke bježi od "Oluje" (FOTO) Natalija Jokić, djevojčica koja u naručju majke bježi od "Oluje" (FOTO)
Pješački pohod u znak sjećanja na egzodus Srba 1992. Pješački pohod u znak sjećanja na egzodus Srba 1992.
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    13h 24m
    10
  • Vozač kamiona poginuo u sudaru sa autobusom
    11h 26m
    0
  • Kod Budve ulovljena plava ajkula teška skoro 200 kilograma
    10h 19m
    1
  • Direktoru Srednjoškolskog centra Foča gorjelo vozilo
    10h 24m
    0
  • Božović: Mi branimo Republiku Srpsku, a vi svoj prljavi kapital!
    9h 27m
    1