Revizori pale alarme na lokalu

31.08.2021. 09:51
0
IZVOR: Glas Srpske

Lokalne zajednice u Republici Srpskoj se, sudeći prema ocjenama koje su im ispostavili republički revizori nakon pregleda njihovih poslovnih knjiga iz prošle godine, nemaju čime pohvaliti jer je očigledno da su finansijska disciplina i poštivanje propisa na tom nivou vlasti na niskim granama.

Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske objelodanila je do sada gotovo 15 revizorskih izvještaja o situaciji na lokalnom nivou širom Srpske. Pod lupom su se do sada našli Ugljevik, Kalinovik, Pale, Trnovo, Vukosavlje, Brod, Šipovo, Laktaši, Oštra Luka, Berkovići, kao i Istočni Drvar, Krupa na Uni, a svi su dobili mišljenje sa rezervom, bilo da je riječ o finansijskim izvještajima ili usklađenosti sa propisima. Uz to što nijedna od njih nije dobila pozitivno mišljenje, najgore stanje je, kako su to sagledali revizori, u Kozarskoj Dubici, koja je i “zaradila” negativno mišljenje u oba aspekta.

Da je takva slika izvjesna, u nekoliko navrata stizala su i upozorenja od samih republičkih revizora, koji su svojevrsno opravdanje za takvo stanje pronalazili i u činjenici da nemaju dovoljno kapaciteta da svake godine, kao što je to slučaj sa republičkim institucijama, pokucaju na “lokalna vrata”, provjere stanje i daju preporuke s ciljem da iduće godine situacija bude bolja.

Apel

 

Glavni republički revizor Jovo Radukić nedavno je apelovao na nadležne u lokalnim zajednicama. Ukazao je da bi bilo veoma korisno da parlamenti u opštinama i gradovima posvete pažnju revizorskim izvještajima i zahtijevaju od izvršnih organa da sačine akcione planove za sprovođenje preporuka, te da njihovu realizaciju razmatraju na svojim zasjedanjima kako bi se povećao stepen sprovođenja preporuka.

Komentari 0
Povezane vijesti
Manje sklopljenih brakova, mladi sve kasnije stupaju u bračnu zajednicu Manje sklopljenih brakova, mladi sve kasnije stupaju u bračnu zajednicu
Grad bogatiji za dječaka Grad bogatiji za dječaka
Traže veće plate za prosvjetare, kulturnjake i radnike u pravosuđu Traže veće plate za prosvjetare, kulturnjake i radnike u pravosuđu
Najčitanije
  • Sjećanje na majora Vuka Čvoru: Osam godina od smrti
    15h 38m
    9
  • Manje sklopljenih brakova, mladi sve kasnije stupaju u bračnu zajednicu
    15h 52m
    0
  • Sutra praznik Cvijeti
    15h 44m
    0
  • Danas Lazareva subota i Vrbica
    18h 9m
    0
  • U hramu u Vojkovićima služeno praznično večernje bogosluženje (FOTO)
    6h 33m
    0