Roditelji da ne šalju djecu u školu ukoliko postoji sumnja na zarazu

04.09.2020. 11:48
0
IZVOR: Srna

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske poziva roditelje da ne šalju u školu djecu ukoliko su bili u kontaktu sa zaraženom osobom ili ukoliko postoji i najmanja sumnja na zarazu na kovid 19, bilo da je riječ o djeci ili roditeljima.

Isti poziv, koji je upućen radi bezbjednosti svih i u najboljem interesu očuvanja zdravlja u najširoj zajednici, odnosi se i na nastavnike koji imaju simptomatične tegobe, saopšteno je iz resornog ministarstva.

-Takođe, i u onim slučajevima kada učenici ili roditelji čekaju rezultate testiranja na kovid 19, pozivamo ih na savjesno postupanje, te da ostanu kod kuće i u slučajevima kada je njihovo zdravstveno stanje dobro, sve dok ne dobiju rezultate testiranja- navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva pozivaju učenike koji imaju određene zdravstvene tegobe, a posebno simptome akutne respiratorne infekcije, kao i njihove roditelje i nastavnike, da se i u ovim slučajevima ophode savjesno, ostanu kod kuće, da se jave nadležnom ljekaru ili pedijatru i slušaju njihove upute, dok sve sumnje na zarazu ne budu otklonjene, a s jasnim ciljem očuvanja sopstvenog i zdravlja svih drugih iz neposrednog okruženja.

U saopštenju se ističe da je za sve jednako važno da se pridržavaju svih preventivnih mjera i preporuka Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, kao što su redovno održavanje higijene ruku, mjerenje temperature, i obavezno pred polazak u školu, poštovanje preporučenog razmaka u kontaktu sa drugim osobama, nošenja zaštitnih maski, kao i svih ostalih preporučenih mjera.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je danas da je učenik banjalučke Osnovne škole "Ivo Andrić" zaražen virusom korona, što je prvi potvrđeni slučaj zaraze u novoj školskoj godini.

Komentari 0
Povezane vijesti
Naš grad bogatiji za tri dječaka Naš grad bogatiji za tri dječaka
U Hrvatskoj u mnogim situacijama jedu jeftinije nego mi U Hrvatskoj u mnogim situacijama jedu jeftinije nego mi
Normalizovan saobraćaj na magistralnom putu Foča-Gacko Normalizovan saobraćaj na magistralnom putu Foča-Gacko
Najčitanije
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    19h 14m
    0
  • Preminuo Vojislav Čarkić - naš dobri prota Vojo
    10h 12m
    10
  • Sjećanje na Milomira Janjića Zeku
    18h 38m
    0
  • Godišnjica smrti predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita
    16h 53m
    12
  • Godišnjica herojske pogibije pilota Milenka Pavlovića
    18h 32m
    0