ROSU upala u manastir Banjska

24.09.2023. 12:48
0
IZVOR: srna.rs

Eparhija raško-prizrenska saopštila je da je grupa naoružanih maskiranih ljudi upala blindiranim vozilom u manastir Banjska, pri čemu su provalili zaključanu manastirsku kapiju, te izrazila zabrinutost zbog ovih informacija.

- Trenutno se u manastiru nalazi grupa poklonika iz Novog Sada sa sveštenikom igumanom Danilom i bratijom manastira. Radi bezbednosti, bratija manastira i poklonici su se zaključali u konak i hram manastira je takođe zaključan. Naoružana maskirana lica se kreću po dvorištvu i čuju se povremeno pucnji - navodi se u saopštenju.

Iz Eparhije su najoštrije osudili otvoreno nasilje koje se primjenjuje u vjerskom objektu Srpske pravoslavne crkve, te pozvali sve strane da što prije prekinu sukob.

Iz Eparhije su osudili najnoviji napad koji se dogodio jutros na sjeveru Kosova, u blizini sela Banjska, u kome je jedan kosovski policajac ubijen, a dvojica su povrijeđena.

- To je ozbiljan incident koji može imati velike posledice i zato je veoma važno da se preduzme sve kako bi se sačuvao red mir i poredak - ističu iz Eparhije raško-prizrenske.

Eparhija najiskrenije izražava saučešće članovima porodice poginulog policajca i iskreno se nada da će se dvojica ranjenih što prije oporaviti.

U Prištinu je doputovao posrednik EU za dijalog Prištine i Beograda Miroslav Lajčak, a na sjever Kosova je otputovao šef Euleksa Đovani Pjetro Barbano.

Policijske patrole ne dozvoljavaju bilo kakav ulazak u Banjsku. Nije dozvoljen ulazak ni vozilima hitne službe, kao ni mještanima.

U policiji je Srni potvrđeno da su administrativni prelazi Jarinje i Brnjak zatvoreni za bilo kakav prelazak i da su na putnim pravcima Lposavić-Kosovska Mitrovica i Zubin Potok-Kosovska Mitrovica raspoređene dodatne policijske snage.

Komentari 0
Povezane vijesti
Patrijarh Porfirije: Ne daju mi da uđem u moj dom Patrijarh Porfirije: Ne daju mi da uđem u moj dom
Obilježen Đurđevdan u Prizrenu Obilježen Đurđevdan u Prizrenu
Više od 600 vjernika u manastiru Visoki Dečani na praznik Cvijeti (FOTO) Više od 600 vjernika u manastiru Visoki Dečani na praznik Cvijeti (FOTO)
Najčitanije
  • Istočna Ilidža: Radnik firme pronevjerio veću količinu novca
    19h 11m
    0
  • Pale: Uzeo motocikl, nije dostavio rezanu građu u zamjenu
    19h 18m
    3
  • Vlasnik firme iz Novog Sada doveo zaposlene u rodno Nevesinje
    16h 0m
    0
  • Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom
    10h 38m
    0
  • Kandidat za gradonačelnika ubijen na predizbornom skupu!
    11h 10m
    0