Ruska ambasada: Šmitova odluka donesena pod spoljnim pritiskom

28.07.2022. 19:29
0
IZVOR: srna.rs

Očigledno je da je odluka Kristijana Šmita o nametanju tehničkih izmjena Izbornog zakona BiH donesena pod spoljnim pritiskom, koliko god da dobre namjere Šmit nudi kao obrazloženje, stav je Ambasade Rusije u BiH.

Već sada u uslovima konačne propasti, te ionako dovoljno kompromitovanog ugleda može se pretpostaviti gdje će voditi BiH “dobre namjere” gospodina Šmita, navodi se u odgovoru ruske Ambasade Srni na molbu da daju svoje mišljenje o nametanju ove odluke.

- Uvijek smo polazili od toga da korištenje vanrednih ovlaštenja jeste štetno i kontarproduktivno. I to je još ozbiljnije kad se radi o izmjenama u zakonodavstvu – nijedan visoki predstavnik nema pravo da nametne takve promjene u smislu samih bonskih ovlaštenja- istakli su iz ruske Ambasade.

U odgovoru se napominje da je ruska Amabasada više puta istakla da ne smatra Šmita legitimnim visokim predstavnikom, te da sa logičkog i političkog stanovišta njegove aktivnosti za nju nisu legitimne.

Principijelan stav ruskog diplomatskog predstavništva jeste da bi bilo koje promjene u BiH trebalo da budu rezultat strpljivog dijaloga strana u BiH na osnovu uzajamnog poštovanja, bez radikalne retorike, kao i bez bilo kakvog spoljnog uticaja.

Iz ruske Ambasade naglasili su da, ako političari ne uspiju da se dogovore, onda se mora živjeti u uslovima odsustva neophodnih odluka, trpeći sve posljedice koje će proizilaziti iz toga.

- U stvari, radi se o istinskom suverenitetu država u uslovima pokušaja Zapada da očuva svoju dominaciju. Prema našem mišljenju, istinski suveren izbor za BiH mogao bi da bude konsolidovan dogovor i zahtjev za zatvaranje Kancelarije visokog predstavnika. Moguće je da takav pristup postane temelj i za postizanje saglasnosti o svim aktuelnim pitanjima funkcionisanja BiH - poručili su iz ruske Ambasade.

Kristijan Šmit, koga Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika u BiH, nametnuo je juče odluku o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH koje se odnose na, kako je rekao, paket transparentnosti izbora, dok je za politički dio ostavio još vremena domaćim političarima.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Dodik dao rok od sedam dana da se poništi Šmitov zakon i najavio reakcije Dodik dao rok od sedam dana da se poništi Šmitov zakon i najavio reakcije
Šmit nametnuo tehničke izmjene Izbornog zakona BiH! Šmit nametnuo tehničke izmjene Izbornog zakona BiH!
U BiH ukupno 158 državljana Rusije glasalo na predsjedničkim izborima U BiH ukupno 158 državljana Rusije glasalo na predsjedničkim izborima
Najčitanije
  • Više od dvije decenije od sramne arbitraže za Dobrinju
    11h 10m
    0
  • Krađa u Palama
    9h 28m
    0
  • Doktor Šupić obavio 42 pregleda u preventivnoj akciji u Istočnom Starom Gradu
    23h 47m
    2
  • Radnik pao sa zgrade, teško povrijeđen
    5h 55m
    0
  • Sa tržišta povučena ženska torba iz "Pepka"
    8h 43m
    0