Руска амбасада: Шмитова одлука донесена под спољним притиском

28.07.2022. 19:29
0
ИЗВОР: srna.rs

Очигледно је да је одлука Кристијана Шмита о наметању техничких измјена Изборног закона БиХ донесена под спољним притиском, колико год да добре намјере Шмит нуди као образложење, став је Амбасаде Русије у БиХ.

Већ сада у условима коначне пропасти, те ионако довољно компромитованог угледа може се претпоставити гдје ће водити БиХ “добре намјере” господина Шмита, наводи се у одговору руске Амбасаде Срни на молбу да дају своје мишљење о наметању ове одлуке.

- Увијек смо полазили од тога да кориштење ванредних овлаштења јесте штетно и контарпродуктивно. И то је још озбиљније кад се ради о измјенама у законодавству – ниједан високи представник нема право да наметне такве промјене у смислу самих бонских овлаштења- истакли су из руске Амбасаде.

У одговору се напомиње да је руска Амабасада више пута истакла да не сматра Шмита легитимним високим представником, те да са логичког и политичког становишта његове активности за њу нису легитимне.

Принципијелан став руског дипломатског представништва јесте да би било које промјене у БиХ требало да буду резултат стрпљивог дијалога страна у БиХ на основу узајамног поштовања, без радикалне реторике, као и без било каквог спољног утицаја.

Из руске Амбасаде нагласили су да, ако политичари не успију да се договоре, онда се мора живјети у условима одсуства неопходних одлука, трпећи све посљедице које ће произилазити из тога.

- У ствари, ради се о истинском суверенитету држава у условима покушаја Запада да очува своју доминацију. Према нашем мишљењу, истински суверен избор за БиХ могао би да буде консолидован договор и захтјев за затварање Канцеларије високог представника. Могуће је да такав приступ постане темељ и за постизање сагласности о свим актуелним питањима функционисања БиХ - поручили су из руске Амбасаде.

Кристијан Шмит, кога Република Српска не признаје за високог представника у БиХ, наметнуо је јуче одлуку о измјенама и допунама Изборног закона БиХ које се односе на, како је рекао, пакет транспарентности избора, док је за политички дио оставио још времена домаћим политичарима.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Руски цртани филмови за ученике Основне школе „Петар Петровић Његош“ (ФОТО) Руски цртани филмови за ученике Основне школе „Петар Петровић Његош“ (ФОТО)
Судски процес Додику и Лукићу почиње 16. октобра Судски процес Додику и Лукићу почиње 16. октобра
Шмит био у Бањалуци Шмит био у Бањалуци
Најчитаније
 • Преминуо Сретен Срето Петронић
  3h 57m
  1
 • Прича о чича Срету Петронићу из Пала и његовој Хелени
  4h 0m
  0
 • "Краљица џепароша" поново у акцији
  10h 43m
  3
 • Земљотрес јачине 2,8 степена на подручју Сарајева
  9h 42m
  0
 • Упозорење: Снажан циклон иде према региону, очекује се јако невријеме
  5h 9m
  0