Ruski gas i nafta umjesto u Evropu odlaze u Aziju

19.07.2022. 14:49
2
IZVOR: politika.rs

Danas je potpisan strateški ugovor sa Iranom, a Rusija šalje u Kinu rekordne količine gasa. Izvoz ruskog gasa u Kinu povećan je za čak 60 odsto u prvoj polovini godine.

Iranska Nacionalna naftna kompanija i ruski energetski gigant „Gasprom“ potpisali su danas Memorandum o strateškoj saradnji, javlja iranska novinska agencija Tasnim.

U iranskoj nacionalnoj naftnoj kompaniji ističu da je riječ o najvećoj stranoj investiciji u istoriji naftne industrije Irana.

Memorandum je potpisan u danu kada u Iran stiže predsjednik Rusije Vladimir Putin.

Istovremeno, Rusija šalje u Kinu rekordne količine gasa. Izvoz ruskog gasa u Kinu povećan je za čak 60 odsto u prvoj polovini godine.

Rusija je u nedjelju isporučila Kini rekordnu dnevnu količinu gasa gasovodom Snaga Sibira, saopštio je energetski gigant Gasprom.

Zalihe su isporučene u skladu sa dugoročnim ugovorom između Gasproma i kineske kompanije CNPC, naveo je energetski gigant u saopštenju na svom Telegram kanalu u ponedjeljak.

Ranije ovog mjeseca ruska kompanija je izvjestila da je izvoz gasa u Kinu porastao za preko 60 odsto u prvih šest mjeseci ove godine. „Snaga Sibira“ je dio istočne gasne rute od Sibira do Kine. Glavni kupac ruske energije, Kina takođe uvozi tečni prirodni gas iz zemlje.

Povećanje u Kinu uslijedilo je nakon ogromnog smanjenja protoka gasa u Evropu preko gasovoda Sjeverni tok 1 prošlog mjeseca. Gasprom je za to okrivio tehničko pitanje koje je rezultat međunarodnih sankcija koje su uvedene Rusiji. Moskva je više puta ponavljala da ostaje pouzdan snabdjevač prirodnim gasom i da će se pridržavati ugovornih obaveza prema svojim kupcima.

Komentari 2
  • Generic placeholder image
    Srbin 19.07.2022. 16:20
    Zadatak amerike ispunjen.. udaljiti Rusiju od Evrope, sjebati evropsku ekonomiju..

    Ali popusice ga i oni, neka ;)
  • Generic placeholder image
    Atila 19.07.2022. 15:59
    Tamo im je i mjesto!
Povezane vijesti
Putin dodijelio orden tinejdžerima koji su spasavali ljude tokom napada na Krokus Putin dodijelio orden tinejdžerima koji su spasavali ljude tokom napada na Krokus
Cijene nafte u padu Cijene nafte u padu
Cijene nafte u padu Cijene nafte u padu
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    15h 2m
    13
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    13h 46m
    0
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    8h 31m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    5h 30m
    0
  • Momčilo Gavrić, dječak hrabrog srca u vojničkom odijelu
    5h 36m
    0