Руски гас и нафта умјесто у Европу одлазе у Азију

19.07.2022. 14:49
2
ИЗВОР: politika.rs

Данас је потписан стратешки уговор са Ираном, а Русија шаље у Кину рекордне количине гаса. Извоз руског гаса у Кину повећан је за чак 60 одсто у првој половини године.

Иранска Национална нафтна компанија и руски енергетски гигант „Гаспром“ потписали су данас Меморандум о стратешкој сарадњи, јавља иранска новинска агенција Тасним.

У иранској националној нафтној компанији истичу да је ријеч о највећој страној инвестицији у историји нафтне индустрије Ирана.

Меморандум је потписан у дану када у Иран стиже предсједник Русије Владимир Путин.

Истовремено, Русија шаље у Кину рекордне количине гаса. Извоз руског гаса у Кину повећан је за чак 60 одсто у првој половини године.

Русија је у недјељу испоручила Кини рекордну дневну количину гаса гасоводом Снага Сибира, саопштио је енергетски гигант Гаспром.

Залихе су испоручене у складу са дугорочним уговором између Гаспрома и кинеске компаније ЦНПЦ, навео је енергетски гигант у саопштењу на свом Телеграм каналу у понедјељак.

Раније овог мјесеца руска компанија је извјестила да је извоз гаса у Кину порастао за преко 60 одсто у првих шест мјесеци ове године. „Снага Сибира“ је дио источне гасне руте од Сибира до Кине. Главни купац руске енергије, Кина такође увози течни природни гас из земље.

Повећање у Кину услиједило је након огромног смањења протока гаса у Европу преко гасовода Сјеверни ток 1 прошлог мјесеца. Гаспром је за то окривио техничко питање које је резултат међународних санкција које су уведене Русији. Москва је више пута понављала да остаје поуздан снабдјевач природним гасом и да ће се придржавати уговорних обавеза према својим купцима.

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Srbin 19.07.2022. 16:20
    Zadatak amerike ispunjen.. udaljiti Rusiju od Evrope, sjebati evropsku ekonomiju..

    Ali popusice ga i oni, neka ;)
  • Generic placeholder image
    Atila 19.07.2022. 15:59
    Tamo im je i mjesto!
Повезане вијести
Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару
Бивши амерички обавјештајац: НАТО никада неће послати војску у Украјину - то је пут у моменталну смрт Бивши амерички обавјештајац: НАТО никада неће послати војску у Украјину - то је пут у мом...
Цијене нафте порасле за више од два долара по барелу Цијене нафте порасле за више од два долара по барелу
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    15h 15m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    13h 29m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    11h 19m
    0
  • Република Српска добила нови Изборни закон
    14h 34m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    9h 17m
    0