Saborna crkva u Mostaru proslavila krsnu slavu

04.06.2023. 18:59
1
IZVOR: srna.rs

Vjerni narod Mostara i cijele Hercegovine danas je sa vladikom zahumsko-hercegovačkim i primorskim Dimitrijem i mostarskim sveštenstvom proslavio krsnu slavu Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru - Trojčindan.

Vladika Dimitrije u besjedi je, govoreći o prazniku Silaska Svetog Duha na Apostole, istakao da taj događaj svjedoči o tome da je Duh Sveti apostolima dao silu da čine dobro i da preobraze svijet blagodaću i milosti Božijom.

- Sva crkva stoji na tome događaju i sve prije toga i poslije toga što se desilo u crkvi Božijoj dobilo je smisao i silu. Sam Duh Sveti je ustanovio ovu crkvu. Crkva je nevidljiva. Crkva je susret svakog od nas u srcu njegovom - rekao je vladika Dimitrije.

On je naglasio da se onaj ko shvati silu Božiju, veličinu i ljubav Božiju raduje tome da se u njegovo srce nada, sila i ljubav nasele i dodao da blagodat i sila Svetog Duha silazi na sve one koji su otvorili srca i dušu.

Vladika zahumsko-hercegovački i primorski je naglasio da prije toga valja živjeti hrišćanski život, uzeti krst svoj i ići za njim.

Prema njegovim riječima, svijet se gubi i strada od neosjetljivosti jer su ljudi izgubili silu da uđu u cipele drugoga i osjete muku bližnjega.

- Meni se ipak čini da smo mi prezreli sami sebe i našu besmrtnu dušu, naš ljudski obraz i našu ljudsku čast, poštenje. Mnogo šta je prezreno u današnjem životu. Mnogo ima laži i licemjerja i onda kada to čovjek prezre ne može to ni da preda nikome drugom - rekao je vladika Dimitrije.

On je dodao da smo svjedoci da stradaju djeca, ali da oni "stradaju našom neosjetljivošću".

- Mi smo prenijeli djeci neosjetljivost i zato se to dešava. Zato je to znak nama - naglasio je episkop Dimitrije.

On je dodao da ovom gradu, ako išta treba, treba razumijevanja.

- Treba razumijevanja stradanja onoga drugog. Treba da se poklonimo ranama i stradanjima svakog naroda u ovome gradu. Da poljubimo rane jedni drugih i da znamo da su svaka stradanja i svaku rušenje ljudskog dostojanstva, posebno ljudskog života, nešto najstrašnije i najveći grijeh pred Bogom - rekao je vladika Dimitrije.

Vladika Dimitrije je vjernom narodu čestitao praznik i poželio da se milost Božija nastani u srca svih.

Starješina Saborne crkve otac Duško Kojić zahvalio je kumovima slave Branislavu Saviću Gugiju i Aleksandru Ćiriloviću na svemu što rade za svoju crkvu, kao i vjernom narodu koji je ispunio Sabornu crkvu za to što se okuplja oko svog hrama i sveštenstva.

Branislav Savić rekao je da mu je čast što je još jednom kum slave, čestitajući Trojčindan vladici Dimitriju, sveštenstvu i vjernicima.

Savić je naglasio da je srećan što je crkva ispunjena i vjernicima iz Mostara i prijateljima sa svih strana.

- Daće Bog da crkva bude svake godine sve punija i da uskoro slavimo slave u potpuno obnovljenom Sabornom hramu - dodao je Savić.

Kum slave Aleksandar Ćirilović takođe je čestitao Trojčindan sveštensku i narodu.

- Evo prođe 14 godina kako obnavljamo jednu od najljepših i najvećih pravoslavnih crkava u BiH. Za ovih 14 godina smo prošli kroz razna iskušenja, izazove, borbe, pobjede i poraze, ali nismo posustajali u našem cilju da završimo ovaj Sveti Hram - rekao je Ćirilović.

Liturgiji su prisustvovali poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Ljubica Miljanović, generalni konzul Srbije u Mostaru Vaso Gujić, zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Mostara Velibor Milivojević, načelnik Istočnog Mostara Božo Sjeran, te brojni vjernici i gosti iz cijele Hercegovine.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Neven 04.06.2023. 23:00
    Lijepo je to što je u ratu do temelja srušena pa obnovljena Saborna crkva sa sveštenstvpm i vjernicima proslavila krsnu slavu. Samo je žalosno što je mali broj Srba -Mostaraca ostao u svom gradu. Doživjeli su stradanje i egzodus kao i većina Srba na području današnje Federacije BiH. A bez vjernog naroda nema ni crkve, poluprazne ili prazne tokom cijele godine.
Povezane vijesti
Najstariji Srbin u Bihaću Čedo Banjac proslavio Jovanjdan Najstariji Srbin u Bihaću Čedo Banjac proslavio Jovanjdan
Treba li slavu slaviti u restoranu? Treba li slavu slaviti u restoranu?
Stara crkva na Baščaršiji proslavila krsnu slavu Stara crkva na Baščaršiji proslavila krsnu slavu
Najčitanije
  • Više od dvije decenije od sramne arbitraže za Dobrinju
    2h 12m
    0
  • Doktor Šupić obavio 42 pregleda u preventivnoj akciji u Istočnom Starom Gradu
    14h 49m
    2
  • Paljani na pokloničkom putovanju u manastir Hilandar
    18h 37m
    0
  • Džudisti iz Srpske digli glas protiv aktuelnog rukovodstva
    23h 41m
    1
  • Mlada Trebinjka jedva čeka da se šleperom zaputi na otvoreni put
    18h 21m
    0