Saborni hram u Sarajevu obilježava 150 godina od osveštanja

29.10.2022. 20:49
0
IZVOR: srna.rs

Svečanom akademijom u Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu večeras je počelo obilježavanje 150 godina od osveštanja ovog hrama.

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom istakao je u besjedi povodom ovog jubileja da je Saborna crkva Rođenja Presvete Bogorodice položajem, gabaritom i stilom jedan od simbola Sarajeva.

- Naši preci nisu je pravili zbog prestiža već iz potrebe da hiljade sarajevskih Srba imaju crkvu u kojoj će imati mjesto za svoje vjerske potrebe - rekao je vladika Hrizostom.

Vladika je dodao da ova crkva nije važna samo za Srbe već i za pripadnike drugih religija koje žive u Sarajevu.

- Ova saborna crkva i Stara crkva na Baščaršiji su naš ponos i pohvala. Ovi hramovi su istovremeno i njihovi - naveo je mitropolit Hrizostom i dodao da Sarajevo mnogi upoređuju sa svetim gradom Jerusalimom.

Protojerej stavrofor Vladimir Stupar podsjetio je da je odluka o gradnji Saborne crkve u Sarajevu donesena 1859. godine, a da su temelji osveštani 11. juna 1863. godine.

- Izgradnja je trajala od 1863. do 1874. godine, glavni neimar je bio čuveni Andrija Damjanov iz Velesa. Crkvu je 1872. godine osveštao mitropolit Pajsije sa 76 sveštenika uz prisustvo 10.000 vjernika - naveo je Stupar.

On je istakao da je aktuelna vlast u Republici Srpskoj i BiH kroz mnoge projekte dala doprinos, kako kaže, funkcionisanju Saborne crkve u Sarajevu.

- Grčka Vlada je svojevremeno pomogla da se rekonstruiše fasada, takođe institucije Srbije pomažu ovom hramu - dodao je on.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić rekao je novinarima da od osveštanja 1872. godine Saborna crkva ne okuplja samo pravoslavni narod iz Sarajeva, već iz cijele Republike Srpske i BiH.

- Nekada je Sarajevo bilo mjesto koje su Srbi stvarali i gradili, a danas nažalost Srba ovdje ima u tragovima ali srpski narod koji živi u Istočnom Sarajevu i okolini nikad ne zaboravlja svoje korijene i nikada ne mogu zaboraviti značaj Saborne crkve u Sarajevu - naglasio je Ćosić.

Večerašnjoj akademiji prisustvovali su i predstavnici društvenog, političkog i kulturnog života Sarajeva i Istočnog Sarajeva, kao i članovi srpskog pjevačkog društva "Sloga" iz Sarajeva.

U okviru obilježavanja 150 godina od osveštanja Sabornog hrama Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu, sutra će u 9.00 časova biti služena sveta liturgija.

Komentari 0
Povezane vijesti
Šehovac: Zašto se ne izglasava rezolucija o genocidu nad Srbima u Sarajevu? Šehovac: Zašto se ne izglasava rezolucija o genocidu nad Srbima u Sarajevu?
Finska raspisala potjernicu, a osumnjičeni uhapšen u Sarajevu Finska raspisala potjernicu, a osumnjičeni uhapšen u Sarajevu
Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
Najčitanije
  • Vukovcima besplatno polaganje vozačkog ispita
    15h 18m
    5
  • Besplatni pregledi kože u Istočnom Sarajevu
    15h 0m
    0
  • Kaldesići Ontario zamijenili Istočnim Sarajevom
    15h 54m
    7
  • Preliminarna rang–lista za dodjelu studentskih stipendija Opštine Istočna Ilidža
    12h 49m
    0
  • Premješteni posmrtni ostaci Bate Živojinovića iz Aleje zaslužnih građana
    11h 51m
    0