Саборни храм у Сарајеву обиљежава 150 година од освештања

29.10.2022. 20:49
0
ИЗВОР: srna.rs

Свечаном академијом у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву вечерас је почело обиљежавање 150 година од освештања овог храма.

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом истакао је у бесједи поводом овог јубилеја да је Саборна црква Рођења Пресвете Богородице положајем, габаритом и стилом један од симбола Сарајева.

- Наши преци нису је правили због престижа већ из потребе да хиљаде сарајевских Срба имају цркву у којој ће имати мјесто за своје вјерске потребе - рекао је владика Хризостом.

Владика је додао да ова црква није важна само за Србе већ и за припаднике других религија које живе у Сарајеву.

- Ова саборна црква и Стара црква на Башчаршији су наш понос и похвала. Ови храмови су истовремено и њихови - навео је митрополит Хризостом и додао да Сарајево многи упоређују са светим градом Јерусалимом.

Протојереј ставрофор Владимир Ступар подсјетио је да је одлука о градњи Саборне цркве у Сарајеву донесена 1859. године, а да су темељи освештани 11. јуна 1863. године.

- Изградња је трајала од 1863. до 1874. године, главни неимар је био чувени Андрија Дамјанов из Велеса. Цркву је 1872. године освештао митрополит Пајсије са 76 свештеника уз присуство 10.000 вјерника - навео је Ступар.

Он је истакао да је актуелна власт у Републици Српској и БиХ кроз многе пројекте дала допринос, како каже, функционисању Саборне цркве у Сарајеву.

- Грчка Влада је својевремено помогла да се реконструише фасада, такође институције Србије помажу овом храму - додао је он.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић рекао је новинарима да од освештања 1872. године Саборна црква не окупља само православни народ из Сарајева, већ из цијеле Републике Српске и БиХ.

- Некада је Сарајево било мјесто које су Срби стварали и градили, а данас нажалост Срба овдје има у траговима али српски народ који живи у Источном Сарајеву и околини никад не заборавља своје коријене и никада не могу заборавити значај Саборне цркве у Сарајеву - нагласио је Ћосић.

Вечерашњој академији присуствовали су и представници друштвеног, политичког и културног живота Сарајева и Источног Сарајева, као и чланови српског пјевачког друштва "Слога" из Сарајева.

У оквиру обиљежавања 150 година од освештања Саборног храма Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву, сутра ће у 9.00 часова бити служена света литургија.

Коментари 0
Повезане вијести
Обиљежавање 32 године од злочина над припадницима ЈНА Обиљежавање 32 године од злочина над припадницима ЈНА
Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
Потврђена оптужница против власнице чији су пси изуједали жену Потврђена оптужница против власнице чији су пси изуједали жену
Најчитаније
  • Оклопна возила ЕУФОР-а на подручју Пала и Источног Сарајева
    18h 15m
    3
  • Грађани траже помоћ због змија
    14h 27m
    0
  • Дом здравља прелази на трезорско пословање општине Источно Ново Сарајево
    23h 48m
    0
  • Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару
    22h 17m
    0
  • Почиње нови систем фискализације у Српској
    21h 15m
    0