Sahranjen Mlađenko Topić, borac proboja Koridora života

18.11.2021. 15:38
0
IZVOR: srpskainfo.com

Na Rebrovačkom groblju u Banjaluci danas je sahranjen Mlađenko Topić, borac formacije vojne policije Prvog krajiškog korpusa koja se prva spojila na Koridoru života sa braćom iz Posavine.

Mlađenko je rođen 16. oktobra 1955. u Banjaluci. Mobilisan je 11. septembra 1991. od kada je učestvovao u svim zadacima bataljona.

Bio je komandant Prvog voda Prve čete Prvog bataljona vojne policije Prvog krajiškog korpusa.

Njegova grupa boraca je bila prva formacija koja se prilikom spajanja istočnog i zapadnog dijela Republike Srpske, odnosno proboja Koridora života 1992. godine, spojila sa srpskim borcima iz Posavine. Bilo je to 26. juna u selu Čardak kod Modriče.

Tokom ratnog puta prošao je mnoga ratišta poput Zapadne Slavonije, Okučana, Kostajnice, Kupresa, Ključa, Dervente, Koridora, Odžaka, Gradačca…

Prema riječima njegovih ratnih drugova, u avgustu 1992. kod Broda je teško ranjen, u akciji zaustavljanja neprijateljskih snaga u namjeri da presijeku koridor.

Radenko Puzić, predsjednik Udruženja korpusne policije, kaže da je Mlađenko bio oličenje srpskog borca, hrabar, neustrašiv i sa izuzetnim poštovanjem i autoritetom među svojom braćom.

– Do posljednjeg dana života zračio je snagom, bio je veoma poštovan među nama, svojim ratnim drugovima. Heroj u zaboravu. Dugo ćemo pričati o njegovim ljudskim i vojničkim vrlinama. Učestvovao je nakon rata u svim našim humanitarnim akcijama, iako je bio u teškom stanju – kaže Puzić za Srpskainfo.

Komentari 0
Povezane vijesti
Teška saobraćajka u Banjaluci, dvije osobe prevezene na UKC Teška saobraćajka u Banjaluci, dvije osobe prevezene na UKC
Učenici Srednje muzičke škole iz Istočne Ilidže uspješni u Banjaluci (FOTO) Učenici Srednje muzičke škole iz Istočne Ilidže uspješni u Banjaluci (FOTO)
U Krajini i Hercegovini mogući udari vjetra do 80 kilometara na čas U Krajini i Hercegovini mogući udari vjetra do 80 kilometara na čas
Najčitanije
  • Radnik pao sa stuba i poginuo
    10h 29m
    0
  • Radno vrijeme za predstojeće republičke praznike u Istočnoj Ilidži
    11h 44m
    0
  • Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
    17h 35m
    0
  • Devetoro žrtava bombardovanja u Surdulici u kući Milićevih
    16h 2m
    0
  • Prije 26 godina srušen Žeželjev most preko Dunava
    17h 54m
    0