Sahranjen Mlađenko Topić, borac proboja Koridora života

18.11.2021. 15:38
0
IZVOR: srpskainfo.com

Na Rebrovačkom groblju u Banjaluci danas je sahranjen Mlađenko Topić, borac formacije vojne policije Prvog krajiškog korpusa koja se prva spojila na Koridoru života sa braćom iz Posavine.

Mlađenko je rođen 16. oktobra 1955. u Banjaluci. Mobilisan je 11. septembra 1991. od kada je učestvovao u svim zadacima bataljona.

Bio je komandant Prvog voda Prve čete Prvog bataljona vojne policije Prvog krajiškog korpusa.

Njegova grupa boraca je bila prva formacija koja se prilikom spajanja istočnog i zapadnog dijela Republike Srpske, odnosno proboja Koridora života 1992. godine, spojila sa srpskim borcima iz Posavine. Bilo je to 26. juna u selu Čardak kod Modriče.

Tokom ratnog puta prošao je mnoga ratišta poput Zapadne Slavonije, Okučana, Kostajnice, Kupresa, Ključa, Dervente, Koridora, Odžaka, Gradačca…

Prema riječima njegovih ratnih drugova, u avgustu 1992. kod Broda je teško ranjen, u akciji zaustavljanja neprijateljskih snaga u namjeri da presijeku koridor.

Radenko Puzić, predsjednik Udruženja korpusne policije, kaže da je Mlađenko bio oličenje srpskog borca, hrabar, neustrašiv i sa izuzetnim poštovanjem i autoritetom među svojom braćom.

– Do posljednjeg dana života zračio je snagom, bio je veoma poštovan među nama, svojim ratnim drugovima. Heroj u zaboravu. Dugo ćemo pričati o njegovim ljudskim i vojničkim vrlinama. Učestvovao je nakon rata u svim našim humanitarnim akcijama, iako je bio u teškom stanju – kaže Puzić za Srpskainfo.

Komentari 0
Povezane vijesti
FZO Srpske planira potrošiti 153 miliona KM na javne nabavke FZO Srpske planira potrošiti 153 miliona KM na javne nabavke
Pronađeno tijelo vlasnika vozila koje je izgorjelo u kanjonu Tijesno Pronađeno tijelo vlasnika vozila koje je izgorjelo u kanjonu Tijesno
Borenović: Krah Dodikove galamdžijske politike Borenović: Krah Dodikove galamdžijske politike
Najčitanije
 • Saobraćajna nezgoda u Istočnom Sarajevu
  6h 29m
  0
 • Kažnjeni zbog narušavanja javnog reda i mira na Brusu (FOTO)
  8h 46m
  7
 • Ica Lavica ponovo otputovala u Tursku
  9h 12m
  0
 • Šeranić: Pogoršana situacija, veliki broj zaraženih bez simptoma
  16h 21m
  1
 • U Palama obijena vikendica
  14h 6m
  0