Sami na svijetu – Priča o junaštvu i kukavičluku, zločinu i ljubavi

13.12.2019. 14:41
0
IZVOR: SRNA

Književnik iz Istočnog Sarajeva Željko Pržulj za svoj drugi dio romana „Sami na svijetu“, sa podnaslovom „Nezaštićeni svjedok“, kaže da prati dešavanja u Sarajevu i oko njega od 1990. do 1996. godine kroz priču o junaštvu, patriotizmu, kukavičluku, zločinu, nepravdi i ljubavi.

-Sami na svijetu je roman, a ne monografija Ilidžanske brigade. Svoje utiske i osjećanja uvrstio sam u korice ove knjige, oslanjajući se na istinite događaje i ljude - govori Pržulj Srni.

On pojašnjava da je roman podijeljen na dva dijela zbog obima rukopisa, iz tehničkih razloga, ali je to i dalje priča o ratu u Jugoslaviji i BiH, sa posebnim akcentom na rat u Sarajevu, ali i prateća zbivanja u bivšoj zemlji i svijetu.

-Ovaj roman priča je o mladićima i djevojkama iz sarajevskih kvartova koje rat baca na sve strane svijeta i u tri zaraćene vojske. Priča o junaštvu, patriotizmu, kukavičluku, zločinu, nepravdi i ljubavi - kaže Pržulj.

Prema njegovim riječima, ova priča doživljena je i napisana iz samog grotla ratnih zbivanja.

-Rat u Sarajevu je bio najkrvaviji u Jugoslaviji, a Srbi iz Sarajeva, oni koji su uz pomoć ostalih sunarodnika i stvorili Republiku Srpsku, postali su najveći gubitnici. Sami na svijetu je roman o njima. Moje otplaćivanje duga - navodi Pržulj.

On potvrđuje da je očekivao, ali da i sad očekuje kritike onih koji se sve vrijeme „busaju u prsa negdje u zavjetrini, daleko od fronta“.

Odgovarajući na pitanje zašto je posebnu pažnju posvetio ratnom zločinu silovanje, on kaže zato što je to posebno jeziv oblik zvjerskog nasilja i u miru i u ratu.

Upitan kako teče predstavljanje njegovog novog romana u javnosti, Pržulj navodi da je promocija onakva kakva je i znao da će biti – „sam na svijetu“.

Prvi dio je, kaže, promovisao u Istočnom Sarajevu i Aranđelovcu, a prvi i drugi u Moskvi u Ruskoj akademiji nauka. U toku su i neki dogovori oko Subotice, Novog Sada, Sankt Peterburga i Ciriha.

-Ipak, zadovoljan sam prodajom i reakcijama čitalaca. Nisam uzalud napisao Sami na svijetu - rekao je Pržulj Srni.

Prvi dio romana „Sami na svijetu“ ima podnaslov „Braća po ulici“.

Željko Pržulj rođen je u Sarajevu 1964. godine. Završio je osnovnu, srednju školu i Građevinski fakultet u Sarajevu.

Ovaj srpski pisac, pjesnik i novinar bavi se istorijskim i savremenim životnim temama u svojim romanima, zbirkama priča i pjesmama.

Do sada je objavio djela: „Braća po ulici“, „Iz Srpskog Sarajeva“, „Djeca sa granice“, „Dabogda crk’o rokenrol“,“Naličje“, „Otkud ti ovde“, „Posljednji plemići“, „Nezaštićeni svjedok“, „Između dva potopa“, „Gorštak u tenama“, „Za tebe“ /zbirka poezije za djecu/, „PTSP sindrom“, „Sedmi dva“ /roman za djecu/, „Posljednji dani Gavrila Principa“ /radio-drama/, „Ruka anđela“ i „Vladika“ /roman o životu Svetog Vasilija Ostroškog/.

U odbrambeno-otadžbinskom ratu u BiH bio je borac i komandir u Vojsci Republike Srpske, te ratni dopisnik mnogih listova u Srbiji i Republici Srpskoj.

U novinarskoj karijeri Pržulj se kroz reportaže, feljtone i kolumne pojavljivao u većem broju dnevnih listova i magazina, poput „Večernjih novosti“, „Duge“, „Javnosti“, „Intervjua“, „Srpske Vojske“, „Srpskog slova“, „Sjutra“, „Ognjišta“, „Srpskog glasa“, „Oslobođenja“ i „Presa Repubčike Srpske“.

Živi i radi u Istočnom Sarajevu.

Komentari 0
Povezane vijesti
Pismo iz Istočnog Sarajeva Pismo iz Istočnog Sarajeva
Željko Pržulj: Ako nisi dio stada, tada si izopšten Željko Pržulj: Ako nisi dio stada, tada si izopšten
Željko Pržulj: „Mali Zejtinlik nas čeka“ Željko Pržulj: „Mali Zejtinlik nas čeka“
Najčitanije
 • Jorgovan, ljekovita biljka koja cvjeta samo tri sedmice u godini
  23h 11m
  2
 • Dobrica Erić - pjesnik, prozaista i dramski pisac
  11h 56m
  1
 • Završena priča o ukidanju akciza i smanjenju PDV-a
  23h 38m
  0
 • Sastanak načelnika Istočne Ilidže i Istočnog Novog Sarajeva (VIDEO)
  3h 17m
  0
 • Organizovan "Dan otvorenih vrata" za najmlađe Paljane
  5h 30m
  0