Сами на свијету – Прича о јунаштву и кукавичлуку, злочину и љубави

13.12.2019. 14:41
0
ИЗВОР: СРНА

Књижевник из Источног Сарајева Жељко Пржуљ за свој други дио романа „Сами на свијету“, са поднасловом „Незаштићени свједок“, каже да прати дешавања у Сарајеву и око њега од 1990. до 1996. године кроз причу о јунаштву, патриотизму, кукавичлуку, злочину, неправди и љубави.

-Сами на свијету је роман, а не монографија Илиџанске бригаде. Своје утиске и осјећања уврстио сам у корице ове књиге, ослањајући се на истините догађаје и људе - говори Пржуљ Срни.

Он појашњава да је роман подијељен на два дијела због обима рукописа, из техничких разлога, али је то и даље прича о рату у Југославији и БиХ, са посебним акцентом на рат у Сарајеву, али и пратећа збивања у бившој земљи и свијету.

-Овај роман прича је о младићима и дјевојкама из сарајевских квартова које рат баца на све стране свијета и у три зараћене војске. Прича о јунаштву, патриотизму, кукавичлуку, злочину, неправди и љубави - каже Пржуљ.

Према његовим ријечима, ова прича доживљена је и написана из самог гротла ратних збивања.

-Рат у Сарајеву је био најкрвавији у Југославији, а Срби из Сарајева, они који су уз помоћ осталих сународника и створили Републику Српску, постали су највећи губитници. Сами на свијету је роман о њима. Моје отплаћивање дуга - наводи Пржуљ.

Он потврђује да је очекивао, али да и сад очекује критике оних који се све вријеме „бусају у прса негдје у завјетрини, далеко од фронта“.

Одговарајући на питање зашто је посебну пажњу посветио ратном злочину силовање, он каже зато што је то посебно језив облик звјерског насиља и у миру и у рату.

Упитан како тече представљање његовог новог романа у јавности, Пржуљ наводи да је промоција онаква каква је и знао да ће бити – „сам на свијету“.

Први дио је, каже, промовисао у Источном Сарајеву и Аранђеловцу, а први и други у Москви у Руској академији наука. У току су и неки договори око Суботице, Новог Сада, Санкт Петербурга и Цириха.

-Ипак, задовољан сам продајом и реакцијама читалаца. Нисам узалуд написао Сами на свијету - рекао је Пржуљ Срни.

Први дио романа „Сами на свијету“ има поднаслов „Браћа по улици“.

Жељко Пржуљ рођен је у Сарајеву 1964. године. Завршио је основну, средњу школу и Грађевински факултет у Сарајеву.

Овај српски писац, пјесник и новинар бави се историјским и савременим животним темама у својим романима, збиркама прича и пјесмама.

До сада је објавио дјела: „Браћа по улици“, „Из Српског Сарајева“, „Дјеца са границе“, „Дабогда црк’о рокенрол“,“Наличје“, „Откуд ти овде“, „Посљедњи племићи“, „Незаштићени свједок“, „Између два потопа“, „Горштак у тенама“, „За тебе“ /збирка поезије за дјецу/, „ПТСП синдром“, „Седми два“ /роман за дјецу/, „Посљедњи дани Гаврила Принципа“ /радио-драма/, „Рука анђела“ и „Владика“ /роман о животу Светог Василија Острошког/.

У одбрамбено-отаџбинском рату у БиХ био је борац и командир у Војсци Републике Српске, те ратни дописник многих листова у Србији и Републици Српској.

У новинарској каријери Пржуљ се кроз репортаже, фељтоне и колумне појављивао у већем броју дневних листова и магазина, попут „Вечерњих новости“, „Дуге“, „Јавности“, „Интервјуа“, „Српске Војске“, „Српског слова“, „Сјутра“, „Огњишта“, „Српског гласа“, „Ослобођења“ и „Преса Репубчике Српске“.

Живи и ради у Источном Сарајеву.

Коментари 0
Повезане вијести
Писмо из Источног Сарајева Писмо из Источног Сарајева
Жељко Пржуљ: Ако ниси дио стада, тада си изопштен Жељко Пржуљ: Ако ниси дио стада, тада си изопштен
Жељко Пржуљ: „Мали Зејтинлик нас чека“ Жељко Пржуљ: „Мали Зејтинлик нас чека“
Најчитаније
 • Сјећања Хрешана на долазак Аустроугарске империје у БиХ
  8h 48m
  0
 • Ђого: Забраном подизања три прста завршен процес етничког чишћења "отвореног града"
  14h 33m
  7
 • Ноћни успон на врх Требевића (ФОТО)
  14h 43m
  1
 • Наташи Ћејић потребна наша помоћ
  17h 56m
  2
 • Преминуо глумац Саша Петровић
  18h 39m
  1