Samostalna izložba akademskog slikara Marka Kusmuka u Sarajevu

04.10.2021. 17:55
0
IZVOR: SRNA

Samostalna izložba pod nazivom "Disonanca" akademskog slikara sa Pala Marka Kusmuka biće otvorena u četvrtak, 7. oktobra, u Umjetničkoj galeriji BiH u Sarajevu.

Kusmuk je rekao Srni da će posjetioci moći da pogledaju izložbu do 30. oktobra.

On kaže da kroz ciklus "Disonanca" analizira društvo u kome živimo, ispoljavajući interesovanje za evolutivni razvoj bića i stanje svijesti običnog čovjeka.

- Istražujući čovjekovu prirodu, njegovu unutrašnjost i spoljašnjost, duhovno i materijalno, vidljivo i nevidljivo, svojim likovnim jezikom nastojim na novi način unijeti svježinu i dinamiku u unutrašnjost slike - navodi Kusmuk.

Istoričar umjetnosti Anja Bogojević ističe da je specifičnost "Disonance" Marka Kusmuka u formatima različitih dimenzija koji sagledani kao cjelina u izložbenom prostoru, poput Umjetničke galerije u Sarajevu, stvaraju sebi svojstven ritam i internu dinamiku.

- Riječ je o jednom od rijetkih slikarskih opusa koji u interakciji sa novim izložbenim prostorom, odabirom i postavkom, može iznova buditi drugačiju emociju - rekla je Bogojevićeva Srni.

Samostalna izložba biće otvorena u četvrtak u 19.00 časova.

Marko Kusmuk rođen je 15. februara 1985. godine u Sarajevu gdje je završio osnovne akademske studije, a školovao se u Rimu i Beogradu.

Djetinjstvo je proveo na Palama, uglavnom u slikarskom ateljeu svog oca, akademskog slikara Zorana Kusmuka.

Doktorske studije završio je u Beogradu u klasi Miloša Šobajića.

Dobitnik je velikog broja međunarodnih priznanja od kojih je najvažnija Prva nagrada "Zlatni lav" u Veneciji za crtež pod nazivom "Surditas".

Komentari 0
Povezane vijesti
Potvrđena optužnica protiv vlasnice čiji su psi izujedali ženu Potvrđena optužnica protiv vlasnice čiji su psi izujedali ženu
Identifikovani žena i dijete pronađeni u koritu Miljacke Identifikovani žena i dijete pronađeni u koritu Miljacke
Godišnjica ubistva srpskih dječaka u Hadžićima; Srđan (12) i Staša (13) ubijeni dok su se igrali Godišnjica ubistva srpskih dječaka u Hadžićima; Srđan (12) i Staša (13) ubijeni dok su se ig...
Najčitanije
  • U Istočnom Sarajevu lišeno slobode osam lica
    18h 15m
    12
  • Pomjera se starosna dob za prijevremenu penziju u Srpskoj
    21h 19m
    0
  • Petogodišnjak se ugušio čepom od soka
    12h 59m
    0
  • Upozorenje meteorologa za večeras i sutra
    12h 12m
    0
  • Šta treba da znate o dozvoljenom minusu u banci?
    23h 3m
    0