Самостална изложба академског сликара Марка Кусмука у Сарајеву

04.10.2021. 17:55
0
ИЗВОР: СРНА

Самостална изложба под називом "Дисонанца" академског сликара са Пала Марка Кусмука биће отворена у четвртак, 7. октобра, у Умјетничкој галерији БиХ у Сарајеву.

Кусмук је рекао Срни да ће посјетиоци моћи да погледају изложбу до 30. октобра.

Он каже да кроз циклус "Дисонанца" анализира друштво у коме живимо, испољавајући интересовање за еволутивни развој бића и стање свијести обичног човјека.

- Истражујући човјекову природу, његову унутрашњост и спољашњост, духовно и материјално, видљиво и невидљиво, својим ликовним језиком настојим на нови начин унијети свјежину и динамику у унутрашњост слике - наводи Кусмук.

Историчар умјетности Ања Богојевић истиче да је специфичност "Дисонанце" Марка Кусмука у форматима различитих димензија који сагледани као цјелина у изложбеном простору, попут Умјетничке галерије у Сарајеву, стварају себи својствен ритам и интерну динамику.

- Ријеч је о једном од ријетких сликарских опуса који у интеракцији са новим изложбеним простором, одабиром и поставком, може изнова будити другачију емоцију - рекла је Богојевићева Срни.

Самостална изложба биће отворена у четвртак у 19.00 часова.

Марко Кусмук рођен је 15. фебруара 1985. године у Сарајеву гдје је завршио основне академске студије, а школовао се у Риму и Београду.

Дјетињство је провео на Палама, углавном у сликарском атељеу свог оца, академског сликара Зорана Кусмука.

Докторске студије завршио је у Београду у класи Милоша Шобајића.

Добитник је великог броја међународних признања од којих је најважнија Прва награда "Златни лав" у Венецији за цртеж под називом "Сурдитас".

Коментари 0
Повезане вијести
Сутра мирни скуп на мјесту гдје је страдала Азра Спахић (ФОТО) Сутра мирни скуп на мјесту гдје је страдала Азра Спахић (ФОТО)
Тешка несрећа у Сарајеву: Једна дјевојка погинула, двије тешко повријеђене Тешка несрећа у Сарајеву: Једна дјевојка погинула, двије тешко повријеђене
Премијера документарног филма "Ако те се сјетим једном само" у Палама Премијера документарног филма "Ако те се сјетим једном само" у Палама
Најчитаније
 • Село које је проклео цар Лазар и данас живи клетву
  12h 10m
  0
 • Тешка несрећа у Сарајеву: Једна дјевојка погинула, двије тешко повријеђене
  20h 45m
  0
 • Сутра мирни скуп на мјесту гдје је страдала Азра Спахић (ФОТО)
  11h 38m
  0
 • Годишњица рођења српског пјесника Алексе Шантића
  12h 40m
  0
 • Вучевић нови предсjедник СНС-a
  16h 45m
  0