Самостална изложба академског сликара Марка Кусмука у Сарајеву

04.10.2021. 17:55
0
ИЗВОР: СРНА

Самостална изложба под називом "Дисонанца" академског сликара са Пала Марка Кусмука биће отворена у четвртак, 7. октобра, у Умјетничкој галерији БиХ у Сарајеву.

Кусмук је рекао Срни да ће посјетиоци моћи да погледају изложбу до 30. октобра.

Он каже да кроз циклус "Дисонанца" анализира друштво у коме живимо, испољавајући интересовање за еволутивни развој бића и стање свијести обичног човјека.

- Истражујући човјекову природу, његову унутрашњост и спољашњост, духовно и материјално, видљиво и невидљиво, својим ликовним језиком настојим на нови начин унијети свјежину и динамику у унутрашњост слике - наводи Кусмук.

Историчар умјетности Ања Богојевић истиче да је специфичност "Дисонанце" Марка Кусмука у форматима различитих димензија који сагледани као цјелина у изложбеном простору, попут Умјетничке галерије у Сарајеву, стварају себи својствен ритам и интерну динамику.

- Ријеч је о једном од ријетких сликарских опуса који у интеракцији са новим изложбеним простором, одабиром и поставком, може изнова будити другачију емоцију - рекла је Богојевићева Срни.

Самостална изложба биће отворена у четвртак у 19.00 часова.

Марко Кусмук рођен је 15. фебруара 1985. године у Сарајеву гдје је завршио основне академске студије, а школовао се у Риму и Београду.

Дјетињство је провео на Палама, углавном у сликарском атељеу свог оца, академског сликара Зорана Кусмука.

Докторске студије завршио је у Београду у класи Милоша Шобајића.

Добитник је великог броја међународних признања од којих је најважнија Прва награда "Златни лав" у Венецији за цртеж под називом "Сурдитас".

Коментари 0
Повезане вијести
Обиљежена слава Храма Сабора Светога архангела Гаврила у Палама Обиљежена слава Храма Сабора Светога архангела Гаврила у Палама
Сарајево тајно успоставља војну сарадњу са Кијевом? Сарајево тајно успоставља војну сарадњу са Кијевом?
Храм Сабора Светога архангела Гаврила споменик рађања Српске и бисер Пала Храм Сабора Светога архангела Гаврила споменик рађања Српске и бисер Пала
Најчитаније
  • Реноом из '84. кренули с Јахорине у Париз, продају километре за Милоша
    14h 52m
    5
  • Свирепо убиство српског дјечака Слободана Стојановића
    39m
    6
  • Земљотрес у БиХ
    16h 27m
    0
  • Ватрогасци из Хан Пијеска спасили мушкарца палог са литице у провалију
    23h 48m
    0
  • Мајдов: Бог одлучује ко ће да буде најбољи, а ми ћемо да дамо све од себе!
    18h 31m
    10