Sanjinu Sefiću u ponovljenom postupku povećana kazna

19.03.2020. 16:22
0
IZVOR: Glas Srpske

Sanjin Sefić iz Sarajeva osuđen je u ponovljenom popstupku u Kantonalnom sudu u tom gradu na 17 i po godina jer je “golfom” usmrtio studentice Selmu Agić i Editu Malkoč iz Bosanske Krupe u sarajevskoj ulici Zmaja od Bosne nakon što je prošao kroz crveno svjetlo na semaforu.

Osim za izazivanje saobraćajne nesreće osuđen je i za neukazivanje pomoći povrijeđenoj osobi jer je nakon nesreće pobjegao. U izrečenu kaznu mu je uračunato vrijeme koje je proveo u pritvoru od 12. oktobra 2016. godine. Nakon izricanja presude produžen mu je pritvor.

Ovom presudom povećana mu je kazna u odnosu na raniju prvostepenu presudu kojom je dobio 14 godina i šest mjeseci. Tu presudu je ukinuo Vrhovni sud Federacije BiH i slučaj vratio na novo suđenje.

Prema presudi Sefić je nesreću izazvao 10. oktobra 2016. godine. Navedeno je da je u trenutku udara u pješake vozio 65 kilometara na čas i da su se djevojke nalazile mimo pješačkog prelaza. U optužnici je stajalo da je  vozio 105 kilometara na čas, ali je sudsko vijeće u prvostepenom postupku prihvatilo stav vještaka Milana Vujanića koji je utvrdio da se u trenutku udara u pješake  kretao manjom brzinom.

Iz Kantonalnog tužilaštva je saopšteno da će o žalbi odlučiti nakon što dobiju pisani otpravak presude.

Sefić je nakon nesreće pobjegao u Srbiju gdje i uhapšen 12. oktobra 2016. godine. U BiH je izručen u januaru 2017. godine, a do tad je boravio u ekstradicijskom pritvoru u Novom Sadu.

Zabrana

Sud je u okviru presude Sanjinu Sefiću  izrekao mjeru zabrane upravljanjem vozilom “B” kategorije na pet godina. Ova mjera će se računati nakon što izađe iz zatvora.

Osim toga obavezan je da plati troškove postupka od 43.140 KM.

Komentari 0
Povezane vijesti
Nema prodaje zemlje na Jahorini, na potezu Vlada Republike Srpske Nema prodaje zemlje na Jahorini, na potezu Vlada Republike Srpske
Sud u Prištini osudio četiri osobe za pomaganje u ubistvu Olivera Ivanovića Sud u Prištini osudio četiri osobe za pomaganje u ubistvu Olivera Ivanovića
Muškarcu četiri i po godine zatvora: Seksualno iskorištavao djevojčice Muškarcu četiri i po godine zatvora: Seksualno iskorištavao djevojčice
Najčitanije
  • Slani mafini
    8h 19m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    10h 14m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    8h 8m
    0
  • Oštar odgovor Majdova nadležnima nakon suspenzije: Citirao Đokovića, pomenuo dvojicu sudija
    21h 17m
    3
  • Grupa hodočasnika sa Romanije krenula na poklonjenje Čajničkoj Krasnici
    9h 27m
    0