Šantić - veliki pravoslavni zavjetnik

27.03.2024. 21:08
0
IZVOR: srna.rs

Aleksa Šantić je veliki pravoslavni zavjetnik i jedan od najznačajnijih hrišćanskih pjesnika, istaknuto je na književnoj-poetskoj večeri na Palama održanoj povodom Svjetskog dana poezije i 100 godina od smrti ovog velikana.

Besjedu o životu i djelu Alekse Šantića govorio je akademik Ranko Popović, koji je istakao da je Šantić bio zakašnjeli romantičar, ali beskrajno darovit pjesnik.

- Šantić je, što je potvrdilo i stotinu godina nakon njegove smrti, veliki pjesnik. Njega je potvrdilo i to dugo vrijeme, maternji jezik i on je ostao dio toga kanona srpske književnosti - istakao je Popović novinarima.

On je istakao da je Šantić uspio da se potvrdi kao veliki umjetnik jezika, sjajan pjesnik, melodičan i jedan od najznačajnijih elegičara nakon Vojislava Ilića.

- To je čovjek koji je u brojnim podžanrovima lirike uspio da ostavi trajna ostvarenja po kojim ga pamte generacije onih koji ga uče u školama. Zato Šantić treba da se uči u osnovnim i srednjim školama i univerzitetima, jer je on pjesnik koji je to zaslužio - rekao je Popović novinarima.

On je naglasio da je Šantić i jedan od najmelodičnijih pjesnika srpske poezije i jedan od najznačajnijih hrišćanskih pjesnika.

Književno-poetsko veče "Ostajte ovdje" održano je na Filozofskom fakultetu na Palama, a dekan ove visoko obrazovne ustanove Vladan Bartula je istakao da je Šantić veliki pravoslavni zavjetnik, pjesnik i neko ko je obilježio srpsku poeziju i književnost 20. vijeka.

Na književno-poetskoj večeri nastupao je Muzički sastav "Spjev" iz Istočnog Sarajeva.

Komentari 0
Povezane vijesti
Aprilska filmoteka posvećena Goranu Paskaljeviću Aprilska filmoteka posvećena Goranu Paskaljeviću
Održano književno veče Boška Milosavljevića u Han Pijesku Održano književno veče Boška Milosavljevića u Han Pijesku
Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO) Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO)
Najčitanije
  • Radnik pao sa stuba i poginuo
    15h 55m
    0
  • Radno vrijeme za predstojeće republičke praznike u Istočnoj Ilidži
    17h 10m
    0
  • Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
    23h 1m
    0
  • Devetoro žrtava bombardovanja u Surdulici u kući Milićevih
    21h 28m
    0
  • Prije 26 godina srušen Žeželjev most preko Dunava
    23h 20m
    0