SDS Pale: „Preko leđa“ opštine Pale razvijaju se druge opštine

27.02.2024. 20:15
27
IZVOR: katera.news

Svjedoci smo da je posljednjih godina, uprkos Jahorini, šumskom bogatstvu i drugim prirodnim resursima koje posjeduje opština Pale, kao i činjenici da se u ovoj opštini nalazi sjedište četiri fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, došlo do degradacije kvaliteta života u Palama, pada broja stanovništva, ali i pada ekonomske moći Paljana, kao i mogućnosti da dođe do nekog ozbiljnijeg privrednog razvoja, tvrde to u paljanskom odboru Srpske demokratske stranke.

U paljanskom SDS-u smatraju da sve više Paljana svjesno je dugogodišnjeg zastoja u razvoju ove opštine, pa odlučuje da svoju budućnost gradi u trenutno mnogo razvijenijoj opštini Istočno Novo Sarajevo.

Dodaju da je poražavajući podatak da čak i pojedini odbornici u SO Pale adresu stanovanja imaju u drugoj opštini.

Član Predsjedništva OO SDS Pale, Simo Terzić, kaže da je užasavajući podatak da odbornik SNSD u Skupštini opštine Pale i direktor Turističke organizacije Grada Istočno Sarajevo Igor Ikonić, ali i odbornik DNS u Skupštini opštine Pale i direktor Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH - FIPA Marko Kubatlija, koji bi trebalo da predstavljaju građane Pala i bore se za interese ove opštine, ne žive na području Pala.

- Opšte je poznato i to da brojni odbornici SNSD i skupštinske većine u SO Pale posjeduju nekretnine u Istočnom Novom Sarajevu, a sve je više privrednika iz Pala koji radnje otvaraju u Istočnom Novom Sarajevu - kaže Terzić.

On tvrdi da se raspodjela sredstava od boravišne takse i igara na sreću vrši neravnomjerno i nepravedno, odnosno, na štetu opštine Pale.

- Imali smo, ne tako davno, jedan od najdrastičnijih i najbezobzirnijih primjera favorizovanja Istočnog Novog Sarajeva, nauštrb Pala. Opština Istočno Novo Sarajevo, koja broji nešto više od 11.000 stanovnika, ostvarila je, po osnovu poreza na igre na sreću, 150 puta veće prihode od opštine Pale, koja broji oko 23.000 stanovnika. Naime, opština Istočno Novo Sarajevo u 2021. godini trebalo je da inkasira 3 miliona poreskih prihoda od dobitaka od igara na sreću, dok je po istom osnovu u budžetu opštine Pale planirano tek oko 20.000 KM - podsjeća Terzić.

Terzić navodi da sredstva od boravišne takse, koja se slivaju u budžet Grada Istočno Sarajevo, kao i sredstva od igara na sreću, najčešće na štetu Pala, idu u korist opštine Istočno Novo Sarajevo, koja od tog novca finansira otplatu kredita, dugova, plate stranačkim uhljebima, ali i brojne izgubljene sudske procese.

- Ne smeta nama razvoj Istočnog Novog Sarajeva, jer bi to za nas bilo isto kao da nam smeta razvoj Republike Srpske, ali itekako smeta činjenica da Paljani, kroz plaćanje boravišnih taksi, izdvajanja za takse od igara na sreću i brojne druge namete koji se slivaju u kasu grada, finansiraju sopstvenu propast, beznađe u koje tonu Pale, ali i egzodus svoje djece, komšija, a naposlijetku i samih sebe - naglašavaju iz OO SDS Pale.

OO SDS vidi rješenje u pravednijoj raspodjeli finansijskih sredstava koja se iz opštinskih slivaju u gradsku kasu, ali i decentralizaciji grada Istočno Sarajevo.

- Pojedine institucije i javna preduzeća koja su prethodnih godina izmještena iz Pala moraju da budu vraćena u ovu opštinu, a dio gradske administracije trebalo bi da bude prebačen u novu zgradu gradske uprave čija je izgradnja najavljena. Gradska uprava mora da funkciše u punom kapacitetu i na Palama, da to ne bude samo deklarativno - naveli su iz OO SDS Pale.

Time bi Pale ponovo dobile djelić statusa koji zaslužuju, a koji baštine iz činjenice da su rodno mjesto i ratna prestonica Republike Srpske, a Paljani bi time dobili šansu za oporavak.

U suprotnom, uz ovakvu vlast na čelu sa paljanskim SNSD koji ne smije da se suprotstavi gradonačelniku Ljubiši Ćosiću i načelniku Istočnog Novog Sarajeva Jovanu Katiću,  opštinu Pale vrlo brzo će zadesiti sudbina Kalinovika, Rudog i Čajniča, tvrde u OO SDS Pale i poručuju da se to ne smije dozvoliti.

- Borićemo se za našu opštinu svim snagama i nećemo dozvoliti da uski lični i stranački interesi, ali i strah i poltronstvo paljanskog SNSD-a prema kolegama iz vlastitih redova opustoše našu opštinu, nekada najrazvijeniju lokalnu zajednicu na području grada Istočno Sarajevo. Vratimo Pale na put razvoja! - poručuju iz Opštinskog odbora SDS Pale.

Komentari 27
  • Generic placeholder image
    Voxpopuli 29.02.2024. 10:18
    Bar po Palama stanove ne kupuju oni sto kupuju po Lukavici.
  • Generic placeholder image
    Marko Maki 29.02.2024. 08:53
    Lukovica selendra bila selendra ostala koliko samo muslimana je iz federacije kupilo stanova u Lukavici opet će oni živeti sa njima zajedno .
  • Generic placeholder image
    Drago 29.02.2024. 08:48
    Pa kada vam ne valjaju Pale koji kurac živite u Palama
  • Generic placeholder image
    Gvozden 29.02.2024. 08:41
    Sve moj do mojega ja komentara vam svaka vam čast svi vi ste isti oko čega se prepirete da Bog sačuvaj ,a to ko kaže da su Pale prljav grad jeli taj bio kad na Palama ili ga je video kad na slici samo .
  • Generic placeholder image
    Gvozden 29.02.2024. 08:40
    Sve moj do mojega ja komentara vam svaka vam čast svi vi ste isti oko čega se prepirete da Bog sačuvaj ,a to ko kaže da su Pale prljav grad jeli taj bio kad na Palama ili ga je video kad na slici samo .
  • Generic placeholder image
    Re: Hari 28.02.2024. 23:04
    " Znaš li Hare, ne znali te jadi?" Da Pretis nije loklano javno preduzeće, nego preduzeće namjenske industrije, kojim raspolaže vlada. Pretis je 96 izvučen iz Vogošće, na livadu. Znaš li? Znaš li ti da mu je napravljena hvala, postvljene mašine. Znaš li ko je defakto na vlasti u Republici Srpskoj od 98, pa se obrati njima za poropast Pretisa. Znaš li ko je obećao i dobio izbore u Palama 2018 da će Famosu naći strateškog partnera, pa dovodio neke nama nepoznate likove da se slika sa njima kao kupcima Famosa. Znaš li ti ko je navodno nekim biznismenima iz Rusije prodao Energoinvest? Gdje su ti Rusi? Ko je sada vlasnik Energoinvesta u Lukavici?
    Budi iskren!
  • Generic placeholder image
    Re : Hari 28.02.2024. 22:50
    Hari, jesi li ti Haris?
    Kako iznosiš neistine, kao da si Haris Silajdžić. Jadan budi malo iskren. Neće ta mržnja nigdje na dobro odvesti.
    Kažeš i lažeš. Vlada RS jeste bila u montažnim objektima , koje ti nazivaš barake. Neka ti bude. do početka 98, kada je silom otjerana u BL. Bila svojim barakama, odnosno objektima privremenog karaktera dok se ne završe zgrade u kojima su sada fakulteti. U BL ta vlada je bila podstanar 15.g u objektima grada, koje je izgradila Kraljevina Jugoslavija. Tuga je tvoja da ti ne možeš da razlikuješ vrijeme neposredno poslije rata, bombardovanja, sankcija i vrijeme 25.godina poslije. Evo za pet godina poslije razornog rata napravljena su nova naselja Dedinje, Luke 1, Luke 2, Repci, Ekonomija Mokro. 20-30 godina poslije rata za osam godina crvena vlast na Palama nije bila u stanju da dovrši asfaltiranje ulica u tim naseljima
  • Generic placeholder image
    Skijaš 28.02.2024. 22:04
    Zaslužili ste Paljani sve što vam se dešava. Prodali ste se SNSD-u, Dodiku, Eleku i Ljevnajiću a sada vas oni gaze. Zasluženo!
  • Generic placeholder image
    Kuku nama 28.02.2024. 19:14
    Simo Terzic nesto kaze... Kuku nama kuku
  • Generic placeholder image
    Hari 28.02.2024. 14:26
    U poslijeratnom periodu dok je vladao SDS na Lokalnom-Opštinskom nivou i funckioneri te stranke vodili sva javna preduzeća nebi se reklo da su cvijetale ruže, niti je bilo kakavih investicija ni pomaka da se zaživi bilo koji segment u privredi. Sve je proadalo i urušavalo se. Vlada bila u barakama, stanica policije i tada bila u ruševnom stanju a o infrastrukturi da se i ne priča. A bilo je para, pravilo se Dedinje, presjcale vrpce poput preduzeća Pretis u Mokrom koje nikad nije proradilo, i dr. promašenih investicija. Tako da se aktulenoj vlasti nema mnogo šta prigovoriti, bilo je napretka i biće ga i dalje.
  • Generic placeholder image
    Opex 28.02.2024. 14:24
    Biće Pale opet glavni grad!
  • Generic placeholder image
    Cobra 28.02.2024. 13:43
    Pale,što pre da izađu iz grada,i da budu samostalni,imali bi mnogo para koja bi ostala na palama za razvoj.vidte nam trotore katastrofa grad prljav,komunalci samo papure kupe,anarhija jedna.savić je najbolje radio za Pale...
  • Generic placeholder image
    Iseljeni Sarajlija 28.02.2024. 03:30
    Ebi ga, prijatelji. U sljedećem ratu ćete i vi paljani biti izbjeglice.
  • Generic placeholder image
    X 27.02.2024. 22:46
    Bas su bila fina vremena u vrijeme SDS-a... Ne daj Boze nikada vise.
  • Generic placeholder image
    Jovo 27.02.2024. 22:35
    Što ništa ne govore o ovim prvim teniserima, tačnije reketima Pala, Stajčić i Vukašinović? Nešto niko ne govori ili svi odbornici dobijaju malo? A Ljubiša i treba da ih odrađuje kada je SNSD Pale isto kao obdanište sa Nejakim Boškom
  • Generic placeholder image
    Građenin 27.02.2024. 22:13
    Sve tačno, ali i SDS je glasao da skupština grada pređe u Lukavicu, također puno lopova u stranci, otarasite se prelivoda i duplih igrača pa će vam ljudi vjerovati, kadrovsku politiku popravite a ne sve lični interesi inače ni vama ni nama nema napretka.
  • Generic placeholder image
    Simo je kralj 27.02.2024. 21:55
    Udri ne zali ih, zasluzili su.
  • Generic placeholder image
    Komedija 27.02.2024. 21:54
    PALE SU UMRLE DAVNO, ELEK I JUGOVIC I SKIPINA SU GROBARI PALA.
  • Generic placeholder image
    Ins je za Cosica 27.02.2024. 21:43
    Imali ste Vukovica pa je vukao gore, Cosic radi najbolje stvari za INS, samo naprijed, ko gubi ima pravo da se ljuti.
  • Generic placeholder image
    Bosko Buha 27.02.2024. 21:41
    Odavno u Palama nema niko ko je pravi lokalpatriota....
  • Generic placeholder image
    Pale Paljanima 27.02.2024. 21:39
    Pale treba da izadju iz grada, sve ode u Lukavicu.
  • Generic placeholder image
    SNSD Pale je skup poltrona 27.02.2024. 21:03
    U SNSD Pale sjede poltroni i ulizice ne znam kako ih nije sramota proci ulicom!
  • Generic placeholder image
    Pale Paljanin 27.02.2024. 21:01
    Ovi iz paljanskog SNSD ne smiju da pisnu Ljubiši Ćosiću, čovjek uzme pare iz Pala i da te pare Istočnom Novom Sarajevu i paljanski SNSD to dopušta?!
  • Generic placeholder image
    Pale u srcu 27.02.2024. 21:00
    Na političkoj sceni Pala nemamo kome vjerovati sem SDS, nema teme o kojoj se nisu oglasili
  • Generic placeholder image
    Nikom ništa ne dugujem 27.02.2024. 20:59
    Dušan Gazivoda i Simo Terzić rade odličan posao, nedaju ovpj nakaradnoj vlasti mira. Samo naprijed momci!
  • Generic placeholder image
    Iskreni Paljanin 27.02.2024. 20:58
    Jedina svijetla tačka opozicije u Palama je SDS
  • Generic placeholder image
    Sarajlija 27.02.2024. 20:45
    Pa izdvojite se i iz ovog grada, kao što ste nekad učinili i iz onog!
Povezane vijesti
Paljanski SDS peticijom poziva vlast da angažuju pedijatra u Domu zdravlja Paljanski SDS peticijom poziva vlast da angažuju pedijatra u Domu zdravlja
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    23h 51m
    13
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    22h 47m
    0
  • U nedjelju narodno veselje kod Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Palama
    22h 51m
    1
  • Fočanski svetac Budimir Sokolović - Dražin ispovjednik i Hristov mučenik
    19h 44m
    1
  • Hodočasnici iz Sokoca na Đurđevdan polaze na petnaesto poklonjenje moštima Svetog Vasilija Ostroškog
    13h 35m
    1